Držite se rutine, koliko je moguće

Iako je nekada, zbog stila života i posla teško držati strogu rutinu prije spavanja, trudimo se, koliko, toliko biti dosljedni u održavanju rutine sat vremena pred spavanje. Ovisno o dobi, rutina se malo izmjenjivala, ali je u glavnini ostala ista i uključuje sve ovo sat vremena prije spavanja:

  • Mirnije aktivnosti
  • Tišu glazbu
  • Čitanje
  • Umivanje ili kupanje
  • Presvlačenje
  • Pospremanje igračaka
  • Zadnji pokušaj listanja knjige na kauču i konačno odustajanje

Nakon 18 nema jurnjave (mi idemo u 19 na spavanje)

Tako bi trebalo biti u pravilu, no, nekada, dogodi nam se da još u pola sedam igramo skrivača po stanu, a u sedam već spavamo. Ipak, nastojimo većinom smanjiti aktivnost prije odlaska na spavanje. Nekada vježba s nama jogu navečer ili čitamo knjige u njenom kutku. Do tog smo trenutka već obavili večeru tako da se nastojimo ne zadržavati u kuhinji. Jer nam se do sada pokazalo da iza 18 postaje opasnost u kuhinji, ima inspiraciju otvarati, prevrtati i lupati, a na kraju može se ozlijediti, što nikako ne želimo. Kad navečer oboje radimo, čuva je baka, njih dvije imaju svoje rituale i u njih se ne miješamo. Ipak, u zadnje smo vrijeme uočili da pokušava prolongirati vrijeme budnosti pa se, dok već sve spremimo za odlazak u krevet, sjeti da bi jela, ali ne zna što, niti može išta jesti jer nije gladna. Ipak, vrijedi pokušati.

A jednom se mravu spava…

Nakon što smo trideset dva puta otplesali Hoki-Poki, Majmunski ples i poslušali Piliće u Riju, prebacujemo na nešto mirniju glazbu. Vendi obožava glazbu i, ako ne svira, traži da joj se uključi. Pred spavanje stišamo glazbu i prebacimo na uspavanke. Jedno je vrijeme Uspavanka za mrava bila pravi hit, ali sada zna da je to zadnji vlak pred spavanje pa se naljuti kad je čuje ili još više ako je počnem pjevati.

Umivamo se ili kupamo

Ovisno o danu, vrijeme je za minute pred kupaonskim ogledalom. U zadnje vrijeme ne voli kupanje i više joj se ne sviđa ideja da se ide kupati. Osim toga, i dalje se zbog Atopijskog dermatitisa ne kupamo svaki dan, već samo umijemo. Moram se pohvaliti da smo ga, strogim pridržavanjem režima prehrane, izbjegavanjem jaja i kikirikija u svim oblicima i tragovima, stvarno doveli pod kontrolu. Nakon što se umijemo i operemo zube, vrijeme je za presvlačenje.

Muka po pidžamama

Počela se u zadnje vrijeme otkrivati dok spava pa sam je željela spriječiti u ideji da joj se tijekom noći noge smrznu dok se odluči otkriti. Kupila sam joj pidžamu sa stopalima, kao kad je bila beba. No, kako to biva, veličine se razlikuju pa onaj 86 koji bi joj u drugoj trgovini bio i više nego li ok, u C&A je ispao premali. Tako da, na kraju, za spavanje obujemo čarape. Ujutro nađem čarape pokraj kreveta, a poplun naguran u jedan kut kreveta. Ponovno, Vend – mama 1:0.

Kad igračke pođu na spavanje

U trenutku kad igračke počnu letjeti na sve strane po sobi, znam da je kapitulacija iza ugla. Bacimo se na pospremanje igračaka, koliko god mi to dopusti Vendina potreba da ih ponovno razbaca. Ipak, sve više sudjeluje i sluša što joj govorim: “Pospremi kasicu ovdje, dodaj mi kockice, donesi knjigu…” Ozbiljno i jasno izgovaram uputu po uputu i čekam da je riješi. Ako ne želi sudjelovati, ne inzistiram. Dovršim pospremanje, a njoj zadam da pripremi knjigu za spavanje.

Zadnje listanje, a već malo drijema

Iako, najčešće, sat pred spavanje počinjemo s čitanjem, tik pred odlazak u krevet ponovno uzimamo knjigu. Zadnjim se snagama pokušava uključiti u listanje, pokazivanje, stiskanje dijelova koji ispuštaju zvukove, ali sve više griješi. Kad odustane, jednostavno sjedne u moje krilo, zagrli me i nasloni se na mene. Večeras nam je prvi put, samoinicijativno došla i dala poljubac. Meni u nos dok smo čitale, a onda je ustala otišla do tate i njemu dala poljubac u obraz. Oduševljeni smo :D.
Zadnje pitanje svakog dana je: “Jesi li žedna?” I nakon što, po potrebi, popijemo nekoliko gutljaja vode, gasimo svjetlo.

“Idemo spavati. Lijepo spavaj i sanjaj nešto lijepo, vidimo se ujutro. Laku noć.” Govorim joj to dok je pokrivam i izlazim iz sobe.

Ali, nije uspavljivanje bilo uvijek tako jednostavno i bezbolno…

Vendi spava sa mnom

Lockdown je bio prilika za treniranje samouspavljivanja

Okušali smo se u nekoliko metoda samouspavljivanja, ali nijedna u našem slučaju nije dala rezultat. Do navršenih osam mjeseci uspavljivali smo je isključivo na rukama, cupkajući na lopti.
Posljedica pokušaja svake metode samouspavljivanja bila je neutješno plakanje i negodovanje. Svaka od tih metoda uključivala je i našu prisutnost u Vendinoj sobi dok pokušava zaspati. Trajali su ti pokušaji oko dva tjedna, a onda smo se prelomili.
Ako ne pokušamo sa “zloglasnom” metodom puštanja djeteta da se isplače i zaspi, nismo sve pokušali.

Naravno, možda nije još spremna sama zaspati. Ali možda mi više nismo spremni cupkati na lopti do iznemoglosti, a sad znamo da smo s tim pogriješili onoga prvog puta kad smo je tako odlučili uspavati.
Prvo smo iz sobe izbacili loptu za nunanje, a onda se bacili na isprobavanje različitih metoda. Budući da nisu bile uspješne, ovdje neću spominjati niti opisivati što smo radili. Zadržat ću se na onoj koja se, u našem slučaju, pokazala učinkovitom.

Montessori ne podržava metodu puštanja djeteta da plače pa zaspi, ali ne podržava ni cupkanje i uspavljivanje na lopti, odnosno, na rukama. Ako smo jednom fulali, možemo još jednom, nemamo što izgubiti.

Ja sam se raspadala u sebi razmišljajući kako ću je sada ostaviti u krevetiću, ona će početi plakati, a ja ću to slušati.
Mato je bio odlučan i držao se puno bolje od mene i kad sam htjela odustati, bodrio me da to ne učinim.

Dobar početak, motivacija za nastavak

Sam početak primjene metode na kraju, nije bio uopće buran. Odradili smo rituale prije spavanja, izbacili loptu iz sobe, stavili je u krevet, poljubili, razmijenili lijepe riječi, ugasili svjetlo i otišli iz sobe.
Ispočetka, pobuna je trajala desetak minuta i nije bila riječ o neutješnom plakanju, već o, tu i tamo iazražavanju negodovanja i zazivanju mame.
Sita je, presvučena, dobila je sve naše vrijeme ovoga svijeta, ljubav, pažnju, maženje, nošenje, igranje. Sad je vrijeme za spavanje i samo za spavanje. Tako smo se postavili i dogovorili da ćemo se toga držati.

Trebalo je još neko vrijeme da bi bez ikakvog negodovanja otišla na spavanje, ali već nakon tri dana odlazila je na spavanje bez previše drame. To nas je motiviralo na ustrajnost i dosljednost. A prvi smo se put spotaknuli kad smo ovu metodu odlučili primijeniti i na dnevna spavanja.

Ozbiljnija pobuna

Tu je pobuna bila puno većih i ozbiljnijih razmjera. U početku sam, ipak, odlučila da ću nakon određenog broja minuta ući u sobu i pokušati je smiriti. Nakon nekoliko dana, shvatila sam da time, ipak, samo prolongiram njen pokušaj uspavljivanja i da je još više uznemirim jer uđem i opet izađem nakon nekog vremena, a ona to nije planirala.

Dnevna su nas spavanja dulje mučila, ali, kad je krenuo problem s dnevnim samouspavljivanjem, odrazilo se i na večernja. Iako, zapravo, ne mogu reći da je neutješno plakala, dosta bi se dugo bacala po krevetu, negodovala, tu i tamo me zvala i jednostavno ne bi spavala.

I trebalo je proći nekoliko tjedana dok ti odlasci na spavanje nisu postali nešto manje stresni i neizvjesni. A ja sam si u tom periodu razmišljala, hoću li ikada ikome reći da smo je pustili da plače, kako smo je pustili da sama zaspi, jesmo li loši zbog toga, postupamo li ispravno?

Poželjela sam, ponekada, odustati

Danas, nemam razloga šutjeti, već vas želim potaknuti ako su vas tuđa mišljenja o ideji da se dijete samo uspava, sputala da isprobate može li vaše dijete tako zaspati. Svako je dijete drukčije i zato, nema jednostavnog odgovora, niti rješenja, na vama je da pokušate.

Ono što vam sa sigurnošću mogu reći. Nema ljepšeg osjećaja, nego kad jednogodišnje dijete navečer stavite na spavanje, nakon što je samo došlo do krevetića ili vam znakovnim jezikom pokazalo da mu se spava. Poljubite ga, zagrlite, pokrijete i ugasite svjetlo kad izlazite iz sobe, bez drame i negodovanja. Sretni vi, mirno i opušteno dijete koje tone u san.

Iako se mnogi neće složiti sa mnom, ne podržavam ideju da dijete dijeli krevet s roditeljima, zaspi gdje god i kad god stigne, ostaje budno do kasno i ima predodžbu o odlasku na spavanje kao o jednom kaosu i trenutku koji će se, kod njega nesvjesno, dogoditi. Kod navika kao što su odlasci na spavanje i uspavljivanje grade se temelji za uspostavljanje reda u svakodnevnim navikama i obvezama.

Na kraju, uspjeh

Smatram da smo, u ovom slučaju, odradili poprilično dobar posao i da možemo biti zadovoljni činjenicom da danas, s godinu i pet mjeseci bez problema, uvijek u isto vrijeme, odlazi na spavanje i dobro spava. U nekim periodima čitavu noć, a u nekim uz jedno buđenje za gutljaj vode i zagrljaj.