Razvijanje mašte pričanjem

Prije svega, čitamo

Pisala sam već dosta o čitanju, koliko nam je važno i kako ga potičemo. Nema odlaska na spavanje bez čitanja. Ili, ima. Ali, kad probijemo sve rokove za odlazak na spavanje i kad je umor prešao sve vrhunce, onda Vendi osobito inzistira na čitanju. Naravno, nekad popustimo, nekad ne. A to je dokaz da s djecom treba biti dosljedan. Jer, ako jednom popustite, garantiramo da će se i nakon pola godine sjetiti kako ste im jednom rekli da može. 

Čitamo često isto

Djeca vole ponavljanje. Oni koji gledaju crtiće, gledaju iste, oni koji čitaju, vole čitati isto ili se vraćati istim knjigama. Kod nas su se neke već potrošile i izlizale koliko se čitaju, ali uz standardne nastojimo ubaciti i nove, čisto da razbijemo monotoniju. 

U priču ubacimo nas

Ali, kad jednom neku priču pročitamo nekoliko puta, onda počnemo dodavati i tako ih zapravo uvijek čekamo s nekim novitetom ili promjenom. U početku, kod Vendi je to izazivalo veliko negodovanje. Kako misliš, tri praščića se zovu Slavko, Branko i Marko, a jučer su se zvali Mika, Kika i Pika? Ili, ne može, nije vuk odveo sedam kozlića u kino, nego u lunapark, tako si jučer pričala. S vremenom, prihvatila je našu ideju da na naše standardne poznate priče dodajemo nove i neočekivane elemente. Osim toga, ubacujemo i poznata imena, nas ili prijatelje što im postaje posebno uzbudljivo.

Mi smo likovi priče

Neku večer, pričamo vuka i sedam kozlića i kažem: “Bila mama koza i tata…” a ubaci se Vendi: “Mato.” Kaže Mato: “Nije, ja sam praščić.”, a doda Vendi: “Ali nije to ta priča, ti si Tata Muco!” I, onda nabrajamo imena kozlića i to su najčešće imena Vendinih prijateljica. No, kad smo jedan dan nabrojali sedam kozlića, ne spomenuvši Galadriel, morali smo dodati sedmu kozicu, Galicu. Zapravo, dodala ju je Vendi jer ju je smetalo što nema Galadriel u priči.

Modificiramo po želji i potrebi i ne mora biti logično

U principu, ne trebate nikakav talent za ovo, već malo vremena i volje za izmišljanjem. I, ne mora biti logično, već dopustite djetetu da samo razvija priču. I, nakon vaše dvije varijacije na temu, dobit ćete treću koju reciklira dijete od vaše dvije. 

Priča nikada nije ista

Kod nas, jednom je vuk rekao kozlićima da će ih odvesti u lunapark, drugi put u kino. Treći put je mama koza rekla da će pokazati svoju pruženu nogu kao balerina. Uglavnom, uvijek je neko uzbuđenje i novitet i zabavimo se svi. A Galadriel je najsretnija kad u priču uključimo baku Đurđu, onda sretna ponavlja: “Baba Duda, Du-da, Ba-ba Du-da!”

Ali u priči je uvijek vuk

Ako nije vuk, onda povežemo dvije priče pa se nađe vuk. Jer, Vendi i dalje brigu brine da nije u šumi po kojoj hodamo vuk. 

Detalji i nijanse

Ovo je jedan jednostavan način poticanja razvoja mašte i kreativnosti koji će kasnije tijekom školovanja biti od pomoći jer u ovoj dobi možete izgraditi kod djece naviku da kod pisanja sastavaka i opisivanja ne budu jednolični i površni već da njihove priče budu razrađene do detalja. Naime, kad krenu pisati sastavke u školi, njihove rečenice neće zvučati tipa: Moja mama je lijepa i ima dugu kosu…” Nego, moja mama ima dugu, plavu, gustu i kovrčavu kosu… 

Zabava i navika 

Čitanje i izmišljanje priča odlična je zabava za cijelu obitelj, a ujedno je i koristan način razvoja vokabulara i učenja materinjeg jezika.