Proljetne aktivnosti i biljke u našem domu 

Instalirali smo proljeće u našem domu jer nam je dosta zime, želimo biljke i proljetne motive.
Iako je u nedjelju snijeg imao cjelodnevni PMS, pa kiša, pa snijeg, pa velike mokre pahulje, pa sitno gusto mrvljivo padanje, pa onda ništa. I tako smo, na kraju, dobili jedno veliko ništa od zimskog ugođaja. Tako je, barem, bilo u gradu. Da smo se provozali do Medvednice, vjerojatno bi nam dojam bio drukčiji.

Zazivanje proljeća

Nakon što smo skinuli naš Montessori bor, zid je ostalo nekako, previše prazan. Pa smo se složili da moramo napraviti nešto proljetno. Mato je odmah imao ideju da bismo mogli postaviti nekakvo cvijeće. Od početne ideje došla je konkretna realizacija.

TEDi i ja, prijatelja dva

Svaki put kad uđem u TEDi dobijem inspiraciju za nešto novo, a onda kreativne ideje ruku s Pinteresta posluže za konačnu realizaciju projekta. Tako sam se odlučila kupiti mossogummi. Nisam nikada radila s njim, ali sam odlučila da bih trebala probati. Zapravo sam trenutno u izradi mobila za nadolazećeg člana obitelji, pa sam od ponedjeljka do četvrtka u pripremanju bloga, a onda petak koristim za kreativne aktivnosti.

Miris mossogummija

Ako ste radili s mossogummijem, spužvastim papirom, tako bih ga opisala, onda znate o čemu ću sad pričati. Onaj njegov miris, na što vas podsjeća? Mene na kupovinu u Kemoboji, Mato kaže na plastelin. Ne znam, ali smo se složili da obožavamo taj plastični miris. Nekako je privlačan.

Interaktivni grm

Ostalo mi je viška zelenog filca od božićnog drvca pa sam ga odlučila iskoristiti za proljeće u našem interaktivnom kutku. No, onda sam shvatila da samo ubiranje cvjetova s grma nije potpuna aktivnost i da nam treba priča koja će sve upotpuniti.

  • Za grm vam treba oko metar zelenog filca.
  • Jedno pakiranje mossogummija u različitim bojama košta oko 14 kuna u TEDi-ju.
  • Samoljepivi čičak – metar košta nekoliko kuna u Repro materijalima.
  • Vruće ljepilo za pričvrstiti čičak – ovo je dodatno osiguranje da vam ona strana koja treba ostati na filcu, ostane na njemu nakon svakog skidanja cvijeta
  • Kvalitetna pik traka – naglašavam, kvalitetna jer sam zadnji put uzela jeftiniju u TEDi-ju i nije se pokazala dobrom kao neka stara koju sam imala još od kad smo uređivali stan i koja je kupljena ne znam gdje. U svakom slučaju, s pik trakom sam pričvrstila filc za zid. Ona ne ostavlja trag nakon skidanja i vrlo dobro drži. Naravno, ako lijepite grm na neku drugu podlogu, prilagodite ljepilo njoj.

Ciciban i pčela

Imamo prastaru slikovnicu iz osamdesetih o Cicibanu. Osim one s pčelom, tu su favoriti gdje Ciciban sluša očev sat, Ciciban sniva san i Ciciban – cicigad pere ruke, umiva se. Iako sam je u rotaciji pospremila i već joj dva mjeseca nije dostupna, odmah se razveseli kad je pitam gdje je Cicibana ubola pčela? U čelo. Doduše, nije ga ubola, već ga je željela ubosti, ali detalji sad nisu bitni.

Pčela boc

A gdje je pčela ubola Vendi?

U nedjelju navečer nije htjela obući pelenu pa je gola trčala u krug po stanu. Kad je došla do grma, uzela sam pčelu i šalila se kako će ju pčela ubosti u guzu. Naravno, toliko joj se to svidjelo da ju je iduće jutro uzela i pokazivala kako je pčela bode, ni manje ni više, u guzu.

Razmišljajući o grmu i braneći orhideju od Vendi

Stajale smo na prozoru na kojem, neumorno cvate moja orhideja. Dobila sam je od prijateljice s kojom sam provela najljepše trenutke u osnovnoj Baletnoj školi. Profesorica nas je zvala Miko i Moko i stvarno, bile smo kao Banane u pidžami, B1 i B2, nerazdvojne. Donijela mi ju je kad je došla prvi put vidjeti Vendi. A došla je na najgori dan, kad je Vendi imala svoj prvi izlet u Dubravu, bilo je vruće i kad smo se vratile, neispavana i preuzbuđena, plakala je i još se izbljuckala kao nikada do tada. Imala je nešto više od mjesec dana. Baš nam je bilo žao što je prvi susret bio tako nespretan. Ali, od njega je ostala orhideja o kojoj i danas brinem kao o svim svojim biljkama o kojima sam se nekada brinula. Ne zalijevam je i ne gledam previše.

Nevjerojatna je

Cvate više puta godišnje i trenutno je u najbogatijoj fazi s 12 cvjetova. Bilo bi ih, doduše, 13 da jedan pupoljak Vendi nije otkinula. Prošli joj je put otkinula tri od šest cvjetova. A ima i fazu cvatnje kad procvate manje cvjetova, ali onda budu mnogo veći. Zalijem je, tu i tamo, jednom mjesečno. I to je sve što činim. A znam koliko su mi pričali da su orhideje komplicirane i osjetljive. Rekla bih, ova naša je skroz asocijalna i što je se manje gleda, to je ona ljepša.

Biljke i Montessori pristup

Nedavno je na jednoj grupi jedna majka pitala koji bi bio Montessori pristup kad su u pitanju biljke. Rekla bih, što želite da preživi, sklonite s dohvata ruke. Ali, isto tako, ako želite da dijete ima biljku na dohvat ruke, najbolje je da to bude neka začinska, poput metvice ili bosiljka. Zapravo, nemojte bosiljak. Meni nijedan nije preživio dulje od tjedan dana. Žalfija je isto zanimljiva zbog svojih dlakavih listova. U svakom slučaju, pripremite neku biljku koju ćete biti spremni žrtvovati, a s druge strane, neće se ništa dogoditi ako je dijete dira, prinese ustima ili prste stavlja u usta nakon što je diralo biljku. Zemlju zaštitite, ja sam je, kad je Vendi bila manja pokrivala folijom kad bih joj dala da dira biljku.

Pričajte i pokazujte

Pokažite djetetu kako se treba odnositi prema biljci, pričajte. Nešto će razumjeti, nešto neće, mnogo toga će shvatiti s vremenom. U svakom slučaju, potrebno je strpljenje, ali i mi smo nakon mnogo vremena došli od faze “daj da počupam” u fazu “daj da pomirišem”. Iako, i dalje, tu i tamo, ako biljka ima cvijet, barem ga pokuša otkinuti.

Vendi i orhideja

Kako je nastala košnica?

Napravit ću košnicu s pčelom iznad grma, povezati je s pričom o Cicibanu i pčeli. Ali, kad je već tu kraj cvijeća, mislim da je vrijeme za upotpuniti priču i povezati pčelu s cvijećem, košnicu s medom i donijet ću proljeće u naš boravak.

Za košnicu sam koristila mossogummi, a pčelicu sam izradila od filca. Sve su šablone dostupne na Pinterestu pa kojom ćete se poslužiti, ovisi o vašim željama i idejama.

Pčelica Jelica i medo Edo

Guglajući, pronašla sam slikovnicu Katarine Halužan, Pčelica Jelica i medo Edo. Napravljena u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede u povodu Školskog medenog dana. Dostupna je u jednoj Gradskoj knjižnici i u digitalnoj verziji. Može li se negdje nabaviti, na to pitanje još uvijek čekam odgovor. Vjerujem da je većina od 40 tisuća primjeraka podijeljena u hrvatskim školama. 

Interaktivni proljetni grm

Med

Za sada, med ćemo proučavati u teglici. Budući da ga koristimo u kuhinji, već sam joj dala da ga dotakne prstima. Pogađate, nije baš bila sretna kad su joj se prsti slijepili od meda, ali sam je zabavila i ponudila joj da poliže. No, kako već rekoh, dijete koje voli jesti kisele krastavce s pudingom, nije baš bilo oduševljeno slatkoćom meda.

Ipak, imamo u planu, kad bude malo veća, posjetiti nekog pčelara i uživo joj pokazati gdje i kako nastaje med.

Cvijeće i miris

Orhideja ima miris kao i ovi cvjetovi koje sam izrezala od mossogummija. Zapravo, oni i imaju miris, kakav, takav, a orhidejini cvjetovi zaista ne mirišu. No, Vendi ih, za svaki slučaj, svaki put pomiriše. I ove od mossogummija i orhideje. I obvezno, kad dođemo u vrtić, pomiriše listove na svakoj biljci u predvorju. Zato, jedva čekam da se priroda probudi, razlista i procvjeta.

U iščekivanju proljeća i rode

Maštam o proljetnim šetnjama. Iako, vjerujem da će biti poprilično kaotične. No, nastojat ću što više odlaziti u prirodu baš kako bi Vendi mogla gledati, dodirivati i mirisati biljke, a odgovarat će to i mami i bebi.

Montessori i briga o biljkama

Ovo je sve, zapravo, uvod u aktivnost brige o biljkama. Zajedno ćemo posaditi nekoliko zrna graha. Počet ćemo s igranjem, razvrstavanjem i prebrojavanjem zrnja. Nakon toga, namočit ćemo ih i provjeravati svaki dan jesu li proklijali. Nakon toga, zasadit ćemo ih zajedno, njegovati i promatrati što se događa. U svakom slučaju, izvjestit ćemo vas o rezultatima. 🙂

Možda će nakon toga orhideja biti manje ugrožena. No, o tome nekom drugom prilikom.