Kako lako zabaviti najzahtjevnije?

Unazad osam mjeseci neprekidno tražim načine kako zabaviti V. dok moram nahraniti ili uspavati G.  U sve ostalo, V. je u potpunosti uključena. Bilo da je riječ o presvlačenju ili kupanju, uvijek nađem način kako ću je uključiti. Kad presvlačimo pelenu, donese mi čistu i maramice, odnese prljavu pa idemo skupa prati ruke. Kad presvlačimo odjeću, ona je odnese u vreću s prljavim rubljem. No, nekada trebam nekoliko minuta mira, bez ometanja. Bilo da je riječ o dojenju ili uspavljivanju G. ili nečem trećem. O zabavi bez ekrana, pisala sam nekad davno ovdje.

Možda da lijepo zamolim?

Poslušno dvogodišnje dijete? Spojila sam nespojivo, znam. Veća je vjerojatnost da ćete osvojiti jackpot, nego dobiti što želite. Jer, baš kad trebate mir, vaše dvogodišnje dijete treba trčati po stanu, skakati po krevetu ili se derati. Zato, treba vam nešto što će upaliti. Jer, molbe tu, sigurno, ne prolaze. Ništa ne prodajem pa ni ne mogu garantirati da će ono što je upalilo kod nas, i kod vas imati isti učinak. Ali, sve je to igra neprekidnog pokušavanja i isprobavanja što će upaliti. I, naravno, ništa ne traje vječno.

Različiti rok trajanja

Neke su aktivnosti funkcionalne jednom, a neke mjesecima, sve ovisi o djetetu. Recimo, kad sam bila mala, u mom je slučaju uvijek funkcionirao crtić Labuđa princeza. Dakle, taj crtić i danas od početka do kraja znam napamet. Imala sam ga na VHS-u i gledala milijun puta. No, ovo nije blog o crtićima i ne uključuje zabavljanje ekranima, pa, ako ste u potrazi za nedigitaliziranim oblicima zabave, na pravom ste mjestu.

Gledanje fotografija

Ja sam jedna od onih koja vjerno izrađuju fotke. Sjećam se djetinjstva, onda se kod fotografa u susjedstvu čekalo u redu za izradu fotografija i bile su najčešće gotove tek drugi dan. Danas je opseg posla takav da je dovoljno ući kod fotografa i pričekati 10, 20 minuta da fotke izađu. Kod nas se fotke izrađuju dva puta godišnje. Sreća da su prošla vremena fotića u koje je na vrpcu stalo 30 fotki. Danas je problem takav, da moram odabrati razumnu količinu od nekoliko tisuća njih. Naši su zidovi puni fotografija i uspomena. Zapravo, naš je stan muzej nas. Najčešće, fotke izrađujemo pomoću Cewe aplikacije.

Zabava i pol

Vendi obožava fotografije, kako ona kaže sike, jer češće kažemo slike, nego li fotke iako me uvijek ubode činjenica da su slike jedno, a fotografije drugo. Ovo je metoda smirivanja koja nas već mjesecima drži. U početku, dosta smo nas dvoje velikih dvojili trebamo li joj dati da ih gleda, jer, kao uništit će ih, zgužvati i slično. A, onda smo shvatili da se toliko lako ponovno izrade i da jednostavno nemamo razloga uskratiti joj zabavu. Nisam još počela fotografije slagati u albume zato što mi i za to treba i vremena i volje i album koji će mi se stvarno svidjeti. Sve fotke držim u kutiji, poslagane kao knjige i lako ih izvlačim. Kad trebam mir, jednostavno joj dam desetak fotki, zamolim je da sjedne i pogleda ih. Mir? Zagarantiran minimalno 10 minuta.

Magneti na frižideru

Kad smo naučili brojeve do 10, krenuli smo na novi izazov, slova i pretvorila su se u zabavu. Kako smo učili brojeve i slova, pričat ću posebno, u nekoj drugoj objavi. No, sjetimo se one da je ponavljanje majka znanja i povežimo to s mojom ljubavlju prema učenju i otkrivanju novih metoda kako nešto lako zapamtiti, sjetila sam se magneta. Zapravo, G. me podsjetila na njih i na V. kad je bila njene dobi.

Povijest se ponavlja

Naime, magneti se neprekidno skidaju i vraćaju na frižider. V. je to stalno radila kod bake,  a sad sam joj napravila sličnu zanimaciju i doma. Nabavila sam magnete – slova i postavila ih na frižider. G. dolazi i skida sve redom,  a Vendi ih vraća i govori za svako slovo pojam (B – baba, G – Gaja, T -tata, Š – teta Teša (jer ne zna reći Štefa) i sl.) I, V. najviše mori kad su slova pobacana po podu. Zato, kad mi treba pet minuta za pospremiti nešto ili moram na toalet, ostavim ih obje kraj frižidera, jedna baca, druga vraća i tako dok se ne vratim ili dok ne čujem da jedna vrišti, onda znam da se moram vratiti i da sam si uzela više od pet minuta za sebe.

Knjige

Obje vole listati i obje su krenule s istom slikovnicom. Onom mekanom, vodootpornom, za kupanje. Ta je knjiga bila, a Galadrieli je još uvijek hit, za listanje, lizanje, bacanje, stiskanje, razvlačenje i navlačenje. Vendi u ovoj dobi već ozbiljnije lista i proučava stranice. Sad su pun pogodak slikovnice s prozorčićima, iako si i dalje voli uzeti maha i poderati koji prozorčić. Ranije je to radila pod obvezno, sad ipak postupa malo razumnije. Kad se dogovorimo, počne vrijeme čitanja, G. se da uspavljuje, a V. lista slikovnice i “čita” nam na glas.

Kockice

Vendi obožava kockice poput onih za čovječe ne ljuti se, odnosno, tatinih za Warhammer. Tu ima kockica s varijacijama na temu. I najčešće, njih se dvoje zabavljaju tako da “mućkaju” kockice pa ih prebrojavaju. Među ostalim, i tako je naučila brojati do 10. Kad nam treba mir, tata i Vendi u svom kutku promućkaju koju rundu. Uvijek se šalimo, pogotovo kad ga u sedam ujutro traži da igraju, kako je to prvi zvuk koji je čula kad je stigla iz rodilišta. Naime, tog smo prvog popodneva kod kuće nas dvije spavale, Mato je u sobi do nas isprobavao novu igru koja mu je stigla. Mućkao je i mućkao kockice, a mene je kroz san i glavobolju pratio taj zvuk. U mislima sam ga tukla s tim kockicama po glavi. 😀 I, ne zaboravim mu danas spomenuti te trenutke. 😀

Gledanje kroz prozor

Sreća pa živimo na prometnom raskrižju. Kod nas je jedno u sitnim satima. Vendi je sad već dovoljno vješta  pa se sama popne na stolić kraj prozora i, kad poželi, može promatrati što se vani događa.Ovo najčešće ne traje dulje od nekoliko minuta, ali ponekad mi i to znači mnogo.

Samostalna igra

Nju potičemo od početka. Princip je jednostavan, u zabavu se ne uključujete dok niste pozvani i ne miješate se ako nije potrebno. Danas se Vendi već poprilično samostalno igra. I, to može trajati više od pola sata. Od igračaka najčešće koristi set za liječnika koji sam prošle godine pronašla u Kauflandu i kolica za lutku te svoju torbicu. Priča si, sama izmišlja igru i, zapravo, ne trebam je previše na to poticati.

Na kraju, podsjetnik

Pratite dijete, tako ćete najlakše saznati koje bi vam njegova igra mogla dati pet minuta mira. Zamislite, pet minuta ste zatvoreni u kupaonici i nitko vas ne dira. Pet minuta pijete kavu i sjedite. Pet minuta, tako luksuzan pojam imali vi jedno dijete ili njih pet.