Tata, vjerna podrška mami

Pokušala sam naći pet najjednostavnijih načina kako tata može uljepšati prve mjesece majčinstva. Prije svega, u ime drugih mama, ali i svoje, želim reći hvala. Tate, čestitamo i hvala što ste preživjeli devetomjesečnu avanturu zvanu trudnoća. Hormoni, mučnine i nesanice, znamo da ni vama nije bilo svejedno. Ipak, prava avantura tek počinje, baš zato što slatko-kisele ukakakano-uplakane muke možete podijeliti. Možda samo mi žene mislimo da su ove aktivnosti jednostavne i na kraju ispadne da sam tatama skroz zakomplicirala život, ali vrijedi pokušati. Nije smisao provoditi svih pet odjednom niti uvijek, ali vjerujem, svaki put kad napravite jednu od stvari s popisa, uljepšat ćete mami dan, a to je velika stvar.

Društvo za dojenje

Dojenje je oblik zbližavanja i druženja s bebom. No, dojenje je, nerijetko jedno druženje koje stvara osjećaj samoće i usamljenosti, barem meni. I kad vam kažu da uživate u trenutku, ponekad je to moguće, no ponekad, dala bih sve da netko sjedne kraj nas i druži se s nama dok se hranimo.
Dakle, ovo je jedan od najjednostavnijih načina kako mami uljepšati trenutak. Sjedneš kraj mame, ako želi, zagrliš je, ostaviš sve gadgete i provodiš vrijeme s njom i bebom. Ne može jednostavnije, zar ne?

Ja ću!

Već sam u nekom trenutku na ovom blogu rekla kako, unatoč podjeli i ravnopravnosti u obavljanju kućanskih poslova, mama ili žena uvijek obavlja barem 1 % više poslova od tate ili muža. Barem kod većine. Kad dođe beba, mama dobiva jedan posao, kak’ bi se reklo ful tajm, a ja bih rekla rad na prepuno radno vrijeme. Uz to, mami ostaju još i drugi poslovi, a da ne kažem koliko se, odjednom, ti poslovi povećavaju. I zato, kako biste olakšali mami, preuzmite 5 % poslova i napravite mami veliku uslugu. Nemojte pitati trebate li, želi li da nešto vi napravite, jednostavno, napravite. Sjetite se, smeće se neće samo odnijeti, veš se neće sam ubaciti u sušilicu, suđe neće samo izaći iz perilice, ono što je na podu, a tamo ne stoji, neće se samo podići. To su sitnice koje život čine lakšim.

Druženje

Danas je većina nas u slobodno vrijeme okrenuta sebi i svom pametnom telefonu, što i nije baš najpametnije. Nerijetko, vidim roditelje u parku kako sjede na klupi, jedan kraj drugog i svatko gleda u svoj telefon, sjede na kavi i, isto, gledaju u svoje ekrane i tako se druže. Većina mama prije rodiljnog imala je aktivan život, aktivnosti i navike koje, privremeno, dolaskom bebe staju ili se poprilično smanjuju. Ja, kao osoba koja sam poprilično asocijalna i imam kružić ljudi s kojima se redovito čujem i družim, znam koliko rodiljni može biti period usamljenosti. Nekada, kako živimo na poprilično prometnom raskrižju, stojim na prozoru, sama i gledam ljude kako jure, trube, prelaze cestu, trče za tramvajem, dolaze i odlaze. Nije jednostavno organizirati druženje s prijateljicama, njima odgovara onda kad nama nije zgodno i obrnuto. Zato, nerijetko, tata je jedino i sigurno društvo mami. Opet, rješenje je jednostavno, ostavite mobitel i tablet i provedite vrijeme s mamom, pričajte, napravite kavu, iskoristite minute dok beba spava da u miru, zajedno sjedite i uživate u tišini.

Sve ima svoje mjesto

One objave s TikToka i Instagrama kako funkcioniraju žene, a kako muškarci, smiješne su vam sve dok ne dođe beba. Znate o čemu govorim, primjerice, žena vidi da je nešto na podu i to digne, muškarac vidi i to prekorači. Žena skida čarape i stavlja ih u vreću za prljavo rublje, muškarac skine čarape na nekom random mjestu u stanu i tamo ih ostavi. Vjerujem da je ovo najzahtjevniji zadatak koji sam postavila u ovoj objavi. Dakle, tate, ako vratite stvar na svoje mjesto ili je ostavite tamo gdje pripada, možete li zamisliti da ćete nevjerojatno olakšati život mami koja, ionako, ima samo dvije ruke, a i te dvije su uglavnom zauzete?

Dejt

Ako imate tu mogućnost pa bebu možete ostaviti bakama ili tetama čuvalicama na sat, dva, tri, organizirajte mami izlazak. Bilo da mama voli šetnju ili kavu na terasi ili nešto treće, vi ćete najbolje znati što će je razveseliti. Jedan bezbrižni izlazak s rukama u džepovima djeluje ljekovito na svaku mamu. I naravno, ugasite mobitele, uživajte u zajedničkom vremenu.

Na kraju

Ne trebate pročitati priručnike i knjige da biste olakšali život mami s novorođenčetom ili malom bebom. Dovoljno je krenuti od svakodnevnih sitnica, jer, sitnice čine život ljepšim. Pazite se i njegujte svoj odnos jer djeca vas trebaju sretne i zadovoljne. 🙂