Naš treći Božić

Htjela sam obilježiti ovaj Božić na poseban način, izraditi nešto što ćemo pokloniti Vendi od mame i tate. Za naš treći zajednički Božić. Onaj prvi, bila je samo mali fetus koji je plesao po mom trbuhu, naša mala borovnica, iskreno, ne sjećam se jesam li osjećala njene pokrete u to vrijeme, ali mislim da nisam baš.  Ipak, bila je već s nama i još nije imala ime, ono mi je došlo nekada kasnije, spontano. Ali, zato, sjećam se kako sam je snimala nakon uskršnjeg ručka, bila je to predstava u trbuhu.

Vrtlarenje

Brzo rastu

Prošli je Božić već bila velika, sjedila je s nama za stolom i jela svoje prve kašice za vrijeme božićnog ručka, pomalo je puzala i iz dana u dan nas oduševljavala novim uspjesima. Kad gledam fotke i te bucmaste obraze i one male noge koje su se kretale u ritmu glazbe dok se rukama pridržavala za kauč, ne mogu vjerovati koliko se promjena dogodi u godinu dana.

Nekad mi se čini da je ujutro ostavim u vrtiću, a popodne kad dođem po nju ima dulju kosu, tunika joj je kraća, a ona se ponaša odraslije nego li jučer kad sam je pokupila u isto vrijeme.

Želi sve sama

Ovih je dana doživljavam kao malog čovjeka, čovjeka koji mi pomaže izraditi božićne čestitke, sa zanimanjem gleda kako mijesim tijesto za kolače, pokušava sama izuti cipele dok dođemo kući i još mnogo toga. I dalje, svaki me dan iznova iznenađuje. Prošli sam joj tjedan ujutro, dok smo se spremale za polazak u vrtić govorila: “Mama još mora obući jaknu, staviti kapu i staviti masku.” Ona je otrčala do ormarića u kuhinji u kojem stoje maske i donijela mi jednu. Nisam uopće znala da je svjesna kako tamo stoje maske. Ali, i to mi je bio dokaz da vidi sve, promatra sve i razumije mnogo više nego li mislim da može razumjeti.

Surađuje, kad to želi

U nekim je situacijama potpuno spremna na suradnju, gleda me kad joj režem bananu i ona želi pokušati, brišem ogledalo – traži me da joj dam krpicu da i ona briše. S druge strane, imam želju odviknuti je od pelena, no sad smo u fazi potpune nesuradnje. “Vendi, jesi li se pokakala? – Ne. “Je l’ mogu pomirisati? (Da, to je ono što roditelji rade.) – Ne. I, nakon toga, kad počne bježati, znam da je, zapravo, vrijeme za čistu pelenu. Ako nije, onda mi bez problema dođe da pomirišem i još mršti nos i širi nosnice kao da će ona pomirisati.

Vratimo se poklonu, od nas, za nju

Htjeli smo izraditi nešto što će joj biti zabavno, baš poput Vendi-friendly božićnog drvca. Kako najviše voli listati knjige, odluka je bila jednostavna, napravit ćemo tihu knjigu. Nismo neki majstori kad je u pitanju izvedbe, ali imamo ideje i YouTube prepun kreativnih ljudi. Dakle, sve što nam je trebalo, bilo je malo materijala, ponajviše filca i vrućeg ljepila i neko vrijeme da sve realiziramo.

Nakon svega, mogu reći da sam se ohrabrila i da me ovaj naš mali projekt potaknuo na izradu nekih novih aktivnosti u kućnoj kreativnoj tvornici. Čim ih napravim, podijelit ću ih s vama, a idućih se mjeseci planiram posvetiti izradi nekih igračaka i aktivnosti, a neke od njih ću i poklanjati čitateljima.

Abakus - pronađi odgovarajući broj

Naša prva tiha knjiga

Uvijek tražimo načine kako zabaviti Vendi, a da ne uključuje tehnologiju, televizore, tablete i slično. Da su druga vremena, vjerojatno bismo već iskusili putovanje s njom na drugi kraj svijeta i kako je zabaviti na višesatnom letu. No, ta vremena nisu, ali ipak, s vremena na vrijeme, moramo naći neku novu zabavu.

Baš dok sam nas pripremala za odlazak na prvo ljetovanje, otkrila sam tihe knjige, sastavljene i sašivene od raznih tekstilnih materijala, poput filca. Riječ je o interaktivnim knjigama kojima je smisao zabaviti dijete.

Ne moram vam reći, kad na You Tube-u potražite ideje, izgubit ćete se u moru njih. Naravno, naša je prva tiha knjiga po izvedbi daleko od onih s You Tube-a, ali napravljena je s ljubavlju i željom da dio svog vremena posvetimo izradi nečega što će Vendi kratiti vrijeme kad to poželi.

Sve sam materijale nabavila u trgovinama poput TEDi-ja, Repromaterijala i Chemaca. Vremenski mi je u početku trebalo dosta da nešto izradim, no, do kraja knjige već sam imala dobru praksu, tako da sam bila puno brža u izradi, a i naučila sam neke bitne stvari.

Novo iskustvo

Primjerice?

  • Deblji, tvrđi filc bolji je za izradu dijelova koji se skidaju i stavljaju, od tankog filca.
  • Vruće ljepilo se s razlogom zove vruće. 😀
  • Deblji filc treba izbjegavati kad nešto planirate šivati.
  • Uložite novac u kvalitetno vruće ljepilo
  • Nekada, neće ići kako ste zamislili.
  • Improvizacija je četvrtina posla.
  • Napravite skicu, ne režite iz glave.

Naša knjiga ima osam radnih strana i malog je formata. Svakako, iduću bih napravila bogatiju sadržajem i na većem formatu. Bit će lakša izrada, ali i korištenje. Također, bit će tematski napravljena.

Naravno, knjige možete nabaviti online od onih koji se profesionalno time bave, ali ako se želite okušati u izradi, svakako, preporučujem vam da probate. Zamijenila sam sat vremena gledanja u mobitel tijekom dana, izradom ove knjige. Bilo je opuštajuće i pravo rasterećenje za mozak.

Sadržaj tihe knjige

1. i 2. stranica

Počela sam s abakusom, budući da je ušla u fazu kad sve voli brojati. Uzme novčiće pa ih broji: “Daaa, daaa, daaa, daaaaaaa, daaaaa.” Nisam sigurna, je li to sve dva ili svi brojevi zvuče kao dva. Isto tako, kad hodamo po stepenicama, ako ja ne počnem brojati, onda ona krene: “Daaaa, daaa, daaaa, daaaaa…”  Drvene su kuglice nanizane na špagicama, a brojevi pokraj se mogu skinuti, pomiješati ili svi odjednom posve skinuti, pa je onda cilj vratiti ih na odgovarajuće mjesto. Za izradu ove aktivnosti koristila sam: vruće ljepilo, škare, tvrđi filc, špagicu i drvene kuglice.

3. stranica 

Cvjetni grm – budući da je obožavateljica moje orhideje i prošli je tjedan jedan pupoljak ostao u njenoj ruci (nekim čudom), ovom aktivnošću bavit ćemo se branjem cvijeća i njegovim postavljanjem u vazu. Odnosno, koristit ću ovu stranicu kako bih joj pričala da cvijet moramo pažljivo ubrati, a zatim ga staviti u vazu s vodom. Za izradu ove stranice koristila sam: vruće ljepilo, škare, čičak i mekši filc.

4. stranica 

Kućanski poslovi – pranje i sušenje rublja. Iako trenutno nisu vremena za sušenje rublja na balkonu, ovim ćemo se podsjetiti na aktivnost koju smo ljetos provodile zajedno – prosipale kvačice iz košarice i vraćale ih u košaricu. Zato, ovu sam stranicu posvetila baš tome, skidanju rublja sa štrika, pospremanju u košaru i vraćanju na štrik. Koristila sam: vruće ljepilo, škare, špagu, mekši filc i papir za skiciranje.

5. stranica 

Brodovi plove morem, zrakoplov zrakom – Kad je pitam kako tata leti u avionu, digne ruke iznad glave i ispušta: “Aaaaaaaaa.” Jedva čekam priliku da nekamo letimo zajedno, bit će to uzbudljivo iskustvo. Zato smo joj napravili jednu stranicu s kontrastom gore – dolje, zrak – voda, avion leti – brod plovi. Kroz brodić i aviončić su provučene špagice tako da se mogu povlačiti (kretati) desno – lijevo. Koristila sam: vruće ljepilo, deblji filc, cofleke, špagicu, škare i drvene kuglice.

6. stranica 

Spoji odgovarajuće oblike – Ova je stranica na tragu onih prvih slagalica u kojima treba odgovarajući oblik ubaciti kroz odgovarajući otvor. Ovdje su samo trokut, kvadrat i kružnica. Zadatak je izvući ih iz džepića, postaviti na odgovarajuće mjesto i, po želji, skinuti i pospremiti. Materijali: vruće ljepilo, škare, čičak, mekši filc.

7.  stranica

Vendi je, konačno, nakon gotovo godinu dana štrajka, počela jesti mrkvu. Neki je dan baku tražila baš mrkvu iz juhe. Mrkva, koja bi, ako bi je bilo u tragovima, iz usta obvezno završila ponovno u tanjuru. Pa, toj promjeni u čast, napravili smo vrt s mrkvicama koje je potrebno počupati i pospremiti u košaru. Prošlo je ljeto u vrtu sjedila na dekici i jela lubenicu, iduće će, vjerujem, već gaziti gdje i ne bi trebala i čupati što treba i što ne treba.  Korišteni materijali: vruće ljepilo, filc i škare.

8. stranica

Ovo je najteža stranica, možda, za njenu dob i malo preteška, ali je prilika da bolje vidi kako izgleda kopčanje i otkopčavanje. Koristila sam tri metode kopčanja remenčića – gumb, druker i čičak. Smisao stranice je pokazati kako se isto (učvršćivanje remenčića) može napraviti na različite načine – pomoću gumba, drukera ili čička. Materijali potrebni za izradu: filc, vruće ljepilo, igla i konac, gumb, druker, čičak i škare.

Plovi brod morem, zrakoplov zrakom