Porod nosi neku novu dimenziju života

Moja današnja ispovijest, hm, nije za svakoga. Iskreno, ako ste ovdje i ne zanima vas trudnoća, porod i babinje, radije preskočite ovu objavu, pročitajte neke vedrije, ima ih dosta na blogu. Ako ste trudni i bliži vam se porod, ova bi vam objava mogla biti korisna. Morala sam biti skroz otvorena, pa će objava u nekim trenucima biti teško probavljiva. Ali, to je stvarnost koja čeka svaku ženu nakon poroda.

Trtica – boliš me, boliš

Nakon poroda, trtica boli nekoliko dana, neopisivo. Imaš osjećaj da je slomljena i da se one razmaknute tektonske ploče u tijelu, kako su se razmicale, vraćaju na mjesto. Ne znaš boli li više kad sjediš, ležiš ili hodaš. Boli stalno i uvijek. Jedino što pomaže su, jake tablete protiv bolova. I, popijte nešto protiv bolova prije spavanja, jer najgore je ako imaš priliku odspavati koji sat u komadu, pa te probudi bol, a samo si se htjela pomaknuti u snu. I sad, boli te i više ne možeš spavati. Na sreću, kroz koji dan prestane boljeti ili barem boli manje i podnošljivije je.

Sad ne trčiš više piškiti

U trudnoći ti se stalno piški. U početku, za to su krivi hormoni, a kasnije plod pritišće mjehur. Ideš nekamo, moraš otići, još jednom, prije izlaska iz kuće, piškiti. Vraćaš se kući, trčiš na toalet. Moraš unositi dovoljno tekućine, ali opet nekada važeš, hoćeš li popiti sada ili malo kasnije kad će ti toalet biti bliže.
Nakon poroda, ako ne odeš na vrijeme na toalet, jednostavno, popiškiš se. U prvim danima ne možeš kontrolirati mjehur jer ništa ne osjećaš. Doduše, tako mi je bilo prvi put i trajalo je nekoliko tjedana, sad je taj osjećaj nemoći trajao tek dva tri dana jer, tijelo je već znalo što i kako. Zato kažu, drugi je put lakše.

Krvariš bez prestanka

Shvatiš da su obilne menstruacije mala beba u usporedbi s onime što ti se događa nakon poroda, osobito u prvim danima. Ako nemate dobre uloške, za čas možete napraviti scenu kao u nekom krvavom hororu. Ja sam, ovoga puta, na preporuku uzela Chicco uloške koje svi hvale. Neopravdano ih hvale. Mislim, Vir ulošci nisu neka sreća, ali Chicco su, po meni, totalni promašaj jer mi ništa, baš ništa nije značila njihova duljina. Moć upijanja im je ravna nuli. Da idem treći put roditi, uzela bih si uloške za inkontinenciju ili nešto slično. O ulošcima ću detaljnije u četvrtak u objavi o potrošnim stvarima koje su me očarale i onima koje su me razočarale.
Ustajanje iz ležećeg položaja ne možete izbjeći, ali dobri ulošci mogu vam smanjiti katastrofu kad krenete krvariti. I tako, kažu da krvarenje nakon poroda može trajati do šest tjedana. Ipak, svako će tijelo drukčije reagirati, a čak će i isto tijelo dva puta biti potpuno drukčije. Govorim to iz svog iskustva.
Nakon prvog poroda trajalo je, stvarno, čitavu vječnost. Ne sjećam se točno, ali sigurno punih pet tjedana. Bilo je obilno danima i potrošila sam više paketa Vir uložaka, dulje nosila mrežaste gaćice i prije svakog ustajanja trebala mi je psihička priprema.
Nakon ovog poroda, već je sve izdržljivije bilo treći dan, a sada, dva tjedna nakon, gotovo da i zaboravim da se još oporavljam, a uloške stavljam za svaki slučaj i to dnevne. Ponovno vrijedi, drugi put je lakše.

Bodljikava žica

Nemam iskustva s epiziotomijom, ali imam iskustva sa šavovima. Isto tako, znam kako je kad vas ne moraju šivati. Mogu reći, poprilično se te dvije situacije razlikuju. I dok sam prvi put s dva šava imala osjećaj kao da imam bodljikavu žicu u sebi i poslije prve šetnje jedva stigla kući, drugi je put bilo lakše. Bez pucanja i šavova bilo je mnogo lakše, nisam imala osjećaj bodljikave žice i mogla sam bez problema šetati i kretati se.
Ali, ne mora biti osjećaj bodljikave žice samo u rodnici…

Velika nužda, veliki problem

Nakon klistira i poduljeg gladovanja vaš je probavni sustav jedan prazan prostor od – do. I zato, kad vas dan i pol nakon poroda pitaju jeste li imali stolicu, možete ih samo blijedo gledati. Naravno, dat će vam laksativ prije nego li odete doma, tako da ćete, htjeli ili ne, otići na toalet. No, svako naprezanje izazivat će vam u početku užasan osjećaj, otprilike, kao da će vam crijeva od naprezanja ispasti.
Prvi sam put taj osjećaj imala neko dulje vrijeme, sad je trajao nekoliko dana, ali nije nimalo ugodan. I ne, ne naprežeš se samo kad je u pitanju velika nužda…

Kihanje, kašljanje i puhanje nosa

U početku popiškite se kad kišete, ali na to ste već u trudnoći navikli. Kašljanje i puhanje nosa je jedna kategorija koju si ne želite jer, opet, osjećaj crijeva koje izlazi je prisutan, ma koliko blago kašljucanje ili kihanje bilo u pitanju. Problem je i ako moraš ispuhati nos, pa držim fige da, poput mene, ne pokupite virozu u rodilištu i nemate potrebu u prvim danima puhati nos.

Bodljikava žica vol. II.

Da, znate onu reklamu za kremu za hemoroide? Jedan od uzroka nastanka hemoroida je trudnoća. Drugi je porod pa nastaju u periodu nakon poroda. Pa, baš kad se smanji krvarenje od poroda, evo novog razloga za krvarenje i poteškoće sa sjedenjem. Bodljikava žica ponovno vas prati.

Smrdiš na pokvareno mlijeko

Curi vam mlijeko, pa vam namoči majicu i tako lagano smrduckate na mlijeko. Ako se ne naoružate pelenom kad preko ramena podrigujete bebu, postoji mogućnost da će vas pobljuckati. I tako, na koju god stranu okrenete glavu, miriše vam mlijeko koje se već lagano ukiselilo, jer niste se zadnja dva sata presvukli. Nije tako uvijek, jednostavno, nekad se poklopi nalet mlijeka, curenje mlijeka, bljuckanje i onda, odjednom, friško otuširana, oprane kose i čiste odjeće – za nekoliko minuta više ništa od toga nemaš. 

Smrdiš po znoju

Ne stavljam dezodorans kad sam doma jer, računam da mi je lavabo blizu pa ću se po potrebi osvježiti. I ne smrdim, sve dok se ne odlučim na pothvat čišćenja pupka, prematanja, presvlačenja ili kupanja bebe. Ako je razina smrada ekvivalent stresu, onda moram reći da su ovo one najstresnije aktivnosti u mom životu. Barem trenutno i to bez dezića.

Presvlačiš se triput dnevno

Ne moraš se presvući, ali, realno od friško presvučene mene, za čas izgledam kao kino dvorana nakon produkcije filma. Nije u pitanju neki fashion, ali sreća je osjetiti miris praška za rublje na majici, malo za promjenu, umjesto mirisa mlijeka. No, za čas dobijem novu priliku za presvlačenje jer:
Na tajicama je jogurt koji je Vendi razmazala po meni dok mi je nosila papir da joj obrišem ruke.
Zalila sam se s kavom kad sam je u miru pokušala piti u polu-ležećem položaju.
I, Galadriel me pobljuckala u trenutku kad sam je podigla s cice i pokušala prinijeti ramenu i peleni koja je stajala na ramenu. Bljucnula je tako da je sve iscurilo ravno između mojih prsa, smočilo me do pupka.

Ipak, ožiljci zarastu, bolovi prođu, a ljubav raste

Kad prvi put rodite, sve vam je ovo novo i izgleda strašno, smeta vas i trudite se smanjiti katastrofu. Drugi put, katastrofa je tu, sve vam je poznato i samo kažete: “udri brigu na veselje”.