Odabir knjige

Iako se čini jednostavnim, izbor knjige za dijete nije uvijek lak. Ponuda knjiga u knjižarama je velika, cijene raznolike, kao i kvaliteta. Isto tako, cijena ne odražava uvijek i visinu kvalitete knjige. Zato, ovdje ćete pronaći smjernice za odabir knjiga prema Montessori pedagogiji. Prije svega, prema Montessori pristupu, djeca mlađa od šest godina trebaju knjige zasnovane na stvarnosti.

Mašta vs. stvarnost

Mala se djeca trebaju upoznati sa stvarnim svijetom, prije nego li uđu u svijet jednoroga, djece koja imaju nadnaravne moći i životinja koje idu u školu ili zubaru. Ako ćemo uspoređivati Waldorfski i Montessori pristup, tu je jedna od prvih očitih razlika između ove dvije pedagogije.

Vi ste djetetu uzor i vas će kopirati

Govoriti djetetu kako je čitanje zanimljivo i zabavno, a da vas istovremeno nikada ne vidi kako čitate, ne znači mnogo. Djeca vole oponašati, a ako vas gledaju kako čitate, nećete morati previše pričati i objašnjavati kako je čitanje dobro i korisno. Osim toga, iznimno je važno i korisno čitati djetetu od najranije dobi. To je prilika za razvijanje koncentracije, ali i stvaranje navike čitanja. Knjige su zaslužne za razvijanje govora i vokabulara kod djeteta.

Prve knjige

Djetetova prva knjiga, koju će već s nekoliko mjeseci početi prebacivati po rukama, pokušati okretati stranice i, naravno, stavljati u usta, trebala bi biti čvrsta, napravljena od tvrdih korica, odnosno, debelog kartona. Knjige i igračke nikada ne treba miješati. Naše stoje blizu, ali ih ne miješamo. Budući da nemamo policu, niti kutiju za knjige, držimo ih onako kako bi stajale da su na polici, uspravljeno postavljene, jednu kraj druge, naslonjene na zid tako da joj bude lako uočiti onu koju želi uzeti. Također, te su knjige smještene pokraj vreće za sjedenje kako bi povezala da se čitanje odvija u udobnom položaju, sjedećki ili u polu-ležećem položaju.

Tek nekoliko knjiga nadohvat ruke

Iako imamo dosta knjiga, vani ih je uvijek tek nekoliko i rotiram ih svakih tjedan dana, osim jedne koja je već dulje najdraža i najradije je proučava, nju ne mičem prilikom rotacije. Vani joj je dostupno najviše pet knjiga. Također, za lijepog vremena iznesem joj knjige na balkon pa tamo znamo zajedno čitati. Pokušala je nekoliko puta baciti knjigu s balkona, da vidi kako knjige lete. Lijepo sam je vratila, objasnila joj da se to ne radi i sada više ne pokušava ovaj eksperiment s knjigama, već s nekim konkretnijim predmetima, poput vilica, šalica i daljinskog.

Knjige za svakodnevnu upotrebu i knjige lijepe književnosti

Postoji dvije vrste knjiga, one koje se koriste svakodnevno i s kojima Vendi slobodno raspolaže, nosi ih, lista i koristi u bilo kojem trenutku poželi. To su knjige za svakodnevnu upotrebu. Druga su kategorija knjige lijepe književnosti. One stoje malo više, na polici i nisu joj dostupne, samo ih može vidjeti. Odnosno, trenutno je to samo jedna knjiga, s pričama za laku noć. Ni ove knjiige ne uključuju izmišljena bića i basne. Ova knjiga ima tanke listove koje Vendi još uvijek ne može samostalno listati. Nju ja čitam, njoj, navečer prije spavanja. U ovoj je fazi života čitanje iznimno važno jer dijete upija lijep jezik i izražajnu misao.

U koje doba dana čitati?

Kao i igra, nastojte da čitanje bude aktivnost koju će dijete samostalno provoditi. Odnosno, neće čitati, već će listati i proučavati slike. Pokušajte se što manje uključivati u njihovo samostalno proučavanje knjiga. Zapravo, djeca vas oponašaju. Kako bih to postigla, na početku sam svaki dan odredila kratko vrijeme, desetak minuta koje bih provela čitajući i to sam činila uvijek u isto vrijeme, nakon jednog od Vendinih spavanja prije podne. Kako je rasla, tako su se i ta spavanja prorijedila, pa sada čitam nakon njenog jedinog dnevnog spavanja. Bilo je lakše dok je bila na jednom mjestu, a čim je propuzala to je postalo poprilično izazovno.

Danas čitam

Sada to činim tako da sjednem na kauč, uzmem knjigu i počnem čitati. Prije je tražila pažnju kada bih čitala, pa sam joj u jednoj fazi kroz nekoliko tjedana morala govoriti: “Ne, sada ne mogu. Čitam. Držat ćemo se čim završim.” Naravno, čim bih završila, održala bih obećanje. Odjednom je jednog dana prestala tražiti pažnju, uzela je svoje knjige i zabavljala se u periodu dok sam i ja čitala. Naravno, kako njena koncentracija ne traje vremenski dugo, ni moje čitanje ne traje dulje od 15 minuta.

Budite dosljedni

Koje god doba dana odabrali za čitanje, budite dosljedni. Nastojte prakticirati čitanje uvijek, otprilike u isto vrijeme baš kako biste kod djeteta razvijali naviku. Čitanje ne mora biti samo učenje, upoznavanje i istraživanje. Čitanje može biti i opuštanje, uživanje i razonoda. Znači, od najranije dobi, vrijeme čitanja možete povezivati sa svrhom čitanja. Primjerice, tijekom dana, kad čitamo zajedno činimo to kratko, desetak minuta, pregledavamo knjige koje trenutno imamo vani i proučavamo, čitamo.

Samostalna odluka

Vendi nekoliko puta tijekom dana sama uzme knjigu i proučava je, ako ja nisam potaknula to čitanje, ne miješam se, ostavim je da to čini koliko god dugo želi. Ovo je čitanje aktivno, Vendi proučava i usvaja viđeno, te vježba koncentraciju. Nekada je knjiga zanima ravno tri sekunde, a nekada ostane dulje u mom krilu i pokušava me požuriti u okretanju stranica.

Prije spavanja

Navečer, samo ja čitam njoj na glas, ona se uspavljuje uz zadnje usise mlijeka za taj dan, promatra me, sluša moj glas koji tada izgovara tekst poprilično monotono, tiho i jednolično, baš kako bi dobila efekt uspavanke. Ovo je pasivan oblik čitanja, zapravo, više se radi o slušanju jer je rijetko zainteresirana za stranice koje se nalaze pred nama.

Smjernice – Montessori prihvatljive slikovnice i knjige

Prilikom odabira knjige, vodite se ovim smjernicama:

 • Sadržaj temeljen na stvarnosti

  Djeca su zainteresirana za svijet oko sebe, a knjige su jedan od načina na koji ga mogu upoznati. Njima su izmišljena bića još uvijek nepoznata, ali i ne mogu razlikovati što je istinito, a što izmišljeno. Zato, izaberite knjige sa stvarnim fotografijama ili ilustracijama. Isto tako, kada je u pitanju sadržaj, birajte onaj o stvarnim situacijama i događajima. Pregršt je takvih knjiga u ponudi knjižara. Konkretno, neke od knjiga koje bih odabrala po tom kriteriju su:

Prvih 100 životinja
Moje prve riječi
1000 Things that go
See inside your body
Mali ljudi veliki snovi – Stephen Hawking

 • Obratite pozornost na izgled

Knjige s lijepim ilustracijama umjetnička su djela. Pomozite djetetu da uoči detalje, usmjerite mu pozornost na ljepotu ilustracije, boje i ostalo. Tretirajte takve knjige kao posebno vrijedne i naučite ih kako pažljivo i oprezno treba rukovati njima. Dakle, stranice se ne savijaju, po knjigama se ne gazi, ne bacaju se i ostalo. Izdvojila bih nekoliko s meni lijepim i privlačnim ilustracijama:

Na selu – slikovnica s prozorčićima
Ljudsko tijelo – trodimenzionalni vodič kroz anatomiju
Konji i poniji
Zašto trebam prati zube?

 • Kvantiteta prilagođena dobi

Od nekoliko stranica za najmlađe, do nekoliko desetaka za starije. Za dojenče, idealne su knjige koje imaju jednu fotografiju ili ilustraciju po stranici. Nakon toga, birajte knjigu koja sadrži uz fotografiju i riječ koja opisuje fotografiju. Kada želite podići čitanje na novu razinu, birajte knjige koje imaju jednu rečenicu kraj ilustracije, a nakon toga uvode se knjige s kratkim opisima, te se na posljetku dolazi do onih u kojima tekst preuzima prednost nad slikama. Najteže je naći knjige iz prve kategorije, bez riječi s jednom fotografijom ili ilustracijom po stranici. Takvu smo dobili na poklon u jednoj torti od pelena, ima ovcu na naslovnici i taktilna je jer je u prozorčiću krzno kako bi beba mogla osjetiti pod prstima teksturu.
Knjige s fotografijom ili ilustracijom te s jednom  riječi koja imenuje prikazano češće su dostupne, neke sam od njih pronašla u Lidlu u tjednu kada su imali veliku ponudu igračaka za bebe. A još neke prijedloge izdvojit ću u nastavku:

Prvi stihovi – moja prva vozila
U kući
Ja znam sama na zahod

 • Uvez prilagođen dobi

Za najmlađe birajte knjige s debelim, nesavitljivim stranicama, one se lakše listaju od onih s običnim papirom. U dobi oko godinu dana postaju im zanimljive knjige s prozorčićima koji se otvaraju i ispod kojeg nešto piše. Kako dijete raste, tako možete prelaziti na knjige s tanjim papirom.
Vendi je trenutno najdraža knjiga koju sam ja dobila na poklon kao mala. Korice su tvrde, lako ih se lista i otvara. Običan tanki papir najčešće zgužva ili zadere. Osim toga, prešli smo prije dva mjeseca i na knjigu s prozorčićima, ona nije od tvrdog kartona, ali je papir deblji i tvrd, pa se i ove stranice lako listaju, a prozorčići lako otvaraju što je uvijek iznova zabavlja.

 • Bogat i raznolik jezik

Birajte knjige s ritmom i rimom, osim toga, pripazite da je jezik bogat, točan i izbjegavajte tepanje. Ovom ću prilikom napomenuti da s Vendi ne pričamo tako da tepamo, koristimo umanjenice ili da namjerno izvrćemo riječi kako ih izvrću djeca kad ih pokušavaju izgovoriti. Nastojimo s njom pričati kao s odraslom, sporijim tempom, glasnije i razgovijetno. Ne očekujem da će ona razumjeti sve što joj kažem, to ne mogu očekivati niti od predškolskog djeteta, ali važno je da sluša i upija govor onakav kakav zapravo jest.

 • Zanimljivi detalji

Ilustracije pune detalja nude vam mogućnost da svaki put obratite pažnju, odnosno, usmjerite djetetovu pažnju na nešto novo i o tome pričate. Ne morate se uvijek koncentrirati na tekst. Slike, fotografije i ilustracije vam omogućavaju da se zadržite na njima, opisujete ih do najmanjih detalja. Tako djetetu usmjeravate pažnju i to na ono što je njemu, vjerojatno, zanimljivije od teksta, na sliku.

 

Vendi čita knjigu

Još nekoliko prijedloga iz naših knjižara po dobi

 • 0+

Promotri, dodirni i osjeti – prva taktilna knjiga za upoznavanje različitih tekstura

Moje prvo – paket knjiga s visokim kontrastom odličan za vježbanje vida od prvih dana života

 • 3+

Istraži svemir – knjiga s prozorčićima

Zaviri u svijet vlakova

 • 6+

Što bi ti učinio – knjiga koja potiče razmišljanje o svakodnevnim situacijama

Zdrav život – edukativna knjiga s lekcijama o zdravim navikama

 

Ponovimo!

 • Kod odabira knjige za dijete mlađe od šest godina pazite da je sadržaj temeljen na stvarnim događajima i stvarnom svijetu. Izbjegavajte životinje koje imaju strahove ili peru zube, jednoroge i vile. 
 • Prva knjiga neka bude tvrdih korica i stranica, otisnuta na stranicama od kartona kako bi beba lakše svladala okretanje stranica.
 • Također, prve knjige neka budu s visokim kontrastom, najbolje je ako su crno-bijele.
 • Prva knjiga najčešće samo sadrži slike, bez riječi, zatim se prelazi na one s pojmovima, a nakon toga i one koje sadrže rečenice.
 • Nekoliko knjiga neka uvijek bude dostupno djetetu na nekom određenom mjestu u vašem domu. 
 • Knjige složite na policu, u kutiju ili postavite na pod.
 • Knjige i igračke ne miješajte.
 • Za večernje čitanje odaberite knjige lijepe književnosti isto sa stvarnim likovima i stvarnim svijetom. Takve knjige stoje na polici izvan djetetova dohvata i vi ih čitate djetetu.
 • Uvijek unaprijed odredite koliko ćete pročitati. Bez mogućnosti da vama manipulira i odgađa odlazak na spavanje još jednom stranicom više.
 • Otpočetka učite dijete kako pravilno rukovati knjigama.
 • Budite uzor djetetu, vi čitajte kad god možete. Kad čitate, dajte mu do znanja da vas ne može ometati, ako nije život u pitanju. 
 • Čitajte s djetetom, pokažite mu kako se knjige listaju, kako se čita i proučava ilustracije.
 • Čitanje je, ne samo lijepa navika, već i način na koji dijete usvaja jezik, razvija govor i vokabular te vježba koncentraciju.

Ne zaboravite, provodite što više vremena u prirodi, a o aktivnostima u prirodi pročitajte u objavi Montessori aktivnosti u prirodi.