Montessori mobili od početka

Pomoću Montessori pristupa novorođenčetova osjetila možete aktivirati od početka. Ponajprije, tu je osjetilo vida koje iz dana u dan postaje sve jače i postepeno napreduje. Naime, tek kad se rodi, dijete vidi vrlo slabo i to s male udaljenosti. Osim toga, ne razlikuje boje, već su im najprivlačniji crno-bijeli kontrasti.

Mi smo svoju praksu odradili s Vendi, a sad je vrijeme za ponavljanje. Zato, u ovom blogu možete pronaći mobile po dobi, od početka pa, otprilike, do 12. tjedna života. Iako, kod nas je jedan mobil bio pravi hit i puno dulje, a spomenut ću i njega.

DIY jer kupovina istih je neisplativa

Sve što vam od opreme za izradu mobila treba, možete pronaći u trgovinama kao što su TEDi, Kik, Hobby trgovine i knjižare. Isto tako, moj vam je savjet, uzmite si vremena i sami sve izradite. Materijali za sve mobile koštaju nešto više od 100 kuna, a kod nas se ovakvi mobili ne mogu nabaviti.

Svi su dostupni u internetskim trgovinama poput Etsyja, ali bez poštarine koštaju od 50 dolara na više. Upute za izradu dostupne su na YouTubeu i Pinterestu, a sami mobili mogu vam biti tek smjernica za ono što ćete na kraju izraditi. Odnosno, slobodno možete improvizirati ili nešto dodati.

Kutak za novorođenče

Najbolje je sve smjestiti u jedan kutak sobe, pokraj, na zidu, nisko postavljenog ogledala u kojem dijete može promatrati svoj odraz. Budući da je parket hladan, postavili smo tatami na pod, a na njega sam dodala podlogu za igranje na podu. To je neka najobičnija tekstilna podloga za igranje koju sam nabavila u Lidlu. Umjesto nje, Montessori predlaže da se dijete stavi na tepih od janjeće kože, odnosno, čupavac. Budući da sam alergična na dlaku, ova opcija kod nas nije dolazila u obzir, a oni lažni sintetički na sebe samo nakupljaju prašinu i mrvice pa ni oni nisu bili opcija. Ovako, tekstilnu podlogu svako malo lako ubacite u perilicu i osvježite.

Razlike

S Vendi sam te sve mobile vezala za okvir od baby gyma koji sam nabavila u Ikei, a ovoga ću ih puta lijepiti za strop zato što taj okvir ograđuje prostor oko bebe, pa postoji opasnost da bi ga Vendi mogla srušiti na bebu, što nikako ne želimo.

Mobili po dobi

S izradom mobila ne morate žuriti, niti ih sve morate unaprijed pripremiti. Vremenski, izrada ne traži mnogo pa ga možete napraviti u nekim uspavanim bebinim periodima dana. Ovakve stvari opuštaju pa sam sigurna da će vam dobro doći za razbijanje rutine u prvim tjednima života s novim članom obitelji.

Munari mobil i crno-bijeli svijet 3-6 tjedana života

U početku, novorođenče privlače kontrasti. Vendi je obožavala promatrati crno bijelu košaru na pruge koju koristim za njeno prljavo rublje. 

Munari mobil prvi je mobil koji vam treba u dobi od tri do šest tjedana života.

Da ne kompliciram s objašnjavanjem, priložila sam vam video kojim sam se vodila u njegovoj izradi. Reakcije na ovaj mobil, barem u našem slučaju, nisu bile intenzivne. Vendi ga je voljela promatrati, ali tek ga je u zadnjem tjednu korištenja ozbiljnije promatrala i pratila kako se okreće. Samim time, možete zaključiti da su prijedlozi od kada do kada se koristi koji mobil, okvirni. Pratite dijete, ako možete, kombinirajte dva mobila dok prelazite s jednog na drugi kako biste vidjeli djetetovu reakciju.

Osim kontrastnog mobila, ako imate bijeli zid, možete nalijepiti crne naljepnice, što će sigurno privući pogled novorođenčeta, odnosno, dojenčeta. Ili, možete na crnoj podlozi nalijepiti bijele oblike i obrnuto te ih postaviti na zid ili u periodu dok je budno, u krevetić s jedne i druge strane kako biste potaknuli okretanje glavice.

Oktaedri mobil 5-9 tjedana života

Tri oktaedra izrađena od sjajnog papira u crvenoj, plavoj i zlatnoj boji bili su pravi hit. Mislim da su kod nas bili u upotrebi gotovo pola godine, iako se on službeno koristi između 5. i 9. tjedna života. Ponovno, pratite dijete, ako nema reakcije, produljite korištenje prvog mobila, a ako mu se sviđa i nakon 9. tjedna života, čemu kvariti zabavu?

S njim sam, prvi put imala najviše muke pri izradi, a ovoga sam ga puta napravila za dvadeset minuta i samu sebe iznenadila. Radila sam novi jer je Vendi svoj toliko koristila da ga je na kraju počupala i potrgala, a pokušala je i jedan pojesti. Dakle, i ona početna muka pri izradi se isplatila. U svakom slučaju, važno je imati dobre škare, a sjajni je papir dostupan u TEDi-ju.

Gobbi mobil

Za izradu ovog mobila treba vam najviše vremena. Jer provlačenje konca kroz kuglicu traje. Naravno, možete biti lijeni poput mene pa samo omotati konac oko kuglice i, tu i tamo, polijepiti ga vrućim ljepilom. U svakom slučaju, nemojte štedjeti na koncu, nabavite klupko normalne veličine jer će vam zaista trebati dosta konca. Ovaj mobil kod Vendi nije bio preveliki hit i nismo ga koristili dulje od predviđenog perioda između devetog i 12. tjedna života. 

Plesači

Ovaj mobile dolazi na strop nakon 12. tjedna života. No, u našem se slučaju pokazao potpuno nezanimljivim jer se u tom periodu Vendi više zanimala za svoj odraz u ogledalu, ležanjem u različitim položajima, na leđima, na trbuhu i pokretanjem glave, nogu i ruku.

Leptiri

Istovremeno, ovaj smo mobil strateški smjestili kod bake u dvorištu, pa kad bi zavaljena sjedila u naslonjaču s veseljem bi promatrala leptire koji su visili zakvačeni za suncobran. Vrlo jednostavan način izrade ovog mobila su 3D naljepnice leptira koje su gotovo uvijek dostupne u TEDi-ju. Napravila sam ga tako da sam lijepila dva ista leptira međusobno i dobila efekt leptira koji maše krilima. Vendi je obožavala ovaj mobil i njegovo kretanje je i nju poticalo na kretanje.

Veselim se

Imat ću priliku usporediti reakcije na mobile i od travnja ću detaljnije pisati o doživljajima i aktivnostima s novorođenčetom.