Priprema materijala

Pričala sam s poznanicom koja se upravo oprema za dolazak drugog djeteta. Čitajući moj blog, odlučila je promijeniti pristup odgoju, prilagoditi sobu starijeg djeteta Montessori pristupu i od početka s drugim djetetom primjenjivati Montessori pedagogiju. No, odmah se našla u problemu i požalila mi se.

Skup odgoj

“Gledala sam Pinterest i ove mame Amerikanke na YouTube-u. Čovječe, koliko to sve košta? Ajde, jasno mi je da ovo za malca mogu napraviti sama, mobile i to, ali ove sve drvene igračke i ostalo. I, njihova jedna dječja soba ima kvadrata kao pola mog stana. Mislim, meni je to neizvedivo.”

Krivi izvori

Nažalost da, napravit ćete grešku u koracima ako Montessori krenete proučavati na Pinterestu i zapadnjačkim blogovima. Nažalost, imam osjećaj da je tako s gotovo svime, sve što dolazi sa zapada jako je komercijalizirano. Umjesto toga, opskrbite se knjigama. Najbolja je, za početak Monntessori from the Start, Polk Lillard, P. i Lillard Jessen, L.

Kad imate znanje, možete biti kritični

Danas je Montessori iznimno popularan, osobito na Zapadu. Ako se vaše poznavanje Montessorija temelji samo na blogovima i You Tube kanalima, teško ćete prepoznati koji su izvori kvalitetni, a koji ne. Danas pod Montessori, nažalost, prolazi svašta. I svaki roditelj koji namjesti sobu u Montessori stilu te napravi blog ili vlog može u njegov naslov staviti Montessori. Nekoliko priručnika bit će dovoljno da vas osposobi za razlikovanje onoga što je Montessori pristup i onoga što nije.

Iskreno, većina toga nije Montessori pristup, već je samo riječ o Montessori materijalima.

Montessori na početku

Činjenica je da su Montessori sobe na Pinterestu prekrasne, melem za oči, ali mislite li da je žena (Maria Montessori) koja je proučavala i djecu u sirotištu na početku 20-og stoljeća imala približno ovakve uvjete kakvi su danas na društvenim mrežama?

Kako je vani?

Sami ste si odgovorili na moje pitanje, pa ću prijeći dalje na priču o tome kako je moja kuma, koja je Montessori odgajatelj i koja je bila moja inspiracija za proučavanje ovog pristupa odgoju, provela neko vrijeme u dječjim vrtićima u Italiji.

Talijanski Montessori vrtići

Ipak je Italija kolijevka Montessori pedagogije pa možete pretpostaviti da se u njihovim vrtićima može mnogo toga naučiti o ovom pristupu. Čim se vratila iz Italije, našle smo se kako bi mi ispričala što je tamo vidjela i naučila.

Naši bolje opremljeni

Ona radi u gradskom vrtiću i njihova je Montessori grupa dobro opremljena, u materijale se dosta ulaže i kontinuirano se izrađuju aktivnosti vezane uz doba godine ili različite prigode. Također, opskrbljeni su igračkama, materijalima za rad poput malih pladnjeva na koje stavljaju sve ono što im je potrebno za aktivnost koju provode i sl.

Pladanj za aktivnosti

Riječ je o jednostavnom malom pladnju koji možete kod nas nabaviti u robnim kućama, kineskim trgovinama i trgovinama mješovitom robom. Bitno je da pladanj ima ručke kako bi dijete na njega moglo staviti pribor za aktivnost i prenijeti ga od točke A do točke B. Ovdje je riječ o aktivnostima za malo veću djecu. Primjerice, za aktivnost rezanja voća, na pladanj se stavlja voćka, sjeckalica, zdjelica za otpatke (koru banane) i zdjelica za komadiće koji su odrezani.

Vježba motorike i koncentracije

Kad se provodi aktivnost rezanja, dijete vježba koncentraciju i motoriku ruke. Bitan je postupak koji se provodi. Prvo se guli voćka (reći ćemo da je u pitanju banana), zatim se komad po komad oguljene kore stavlja u zdjelicu za otpatke i postupak se ponavlja dok se ne oguli cijela banana.

Rezanje komadić po komadić

U drugom dijelu aktivnosti kreće rezanje. Reže se tako da se odreže komadić i on se stavlja u zdjelicu, zatim drugi komadić, pa se on stavi u zdjelicu i tako se postupak provodi sve dok se ne nareže čitava banana.

Aktivnosti se ne miješaju

Za vrijeme rezanja ne konzumira se ono što se reže jer se tako vježba strpljenje, ali i to da se ne miješaju aktivnosti. Dakle, dok jelo pripremamo, ne jedemo ga.

Pospremanje

Na kraju aktivnosti, zdjelica s korom se odnosi do smeća i kora se baca, zdjelica s narezanom bananom se ostavlja na stolu ili se stavlja na kuhinjsku površinu (ovisno što ćete raditi s bananom nakon rezanja) i dijete treba pospremiti pladanj na za to predviđeno mjesto.

Digresija

Skrenula sam s teme kako bih vam skrenula pozornost na aktivnost, ali sada bih se vratila na pladanj i vrtić u Milanu. Dakle, kuma se vratila blago iznenađena spoznavši da tamošnji vrtići nisu opremljeni ni upola kao njena grupa.

Improvizacija

Naime, pladnjevi su napravljeni od poklopaca kutija za cipele. Gotovo sve igračke, a ima ih malo, improvizacija su od raznih kutija, kartona i predmeta koji su imali potpuno drugu primarnu namjenu.

Skupe igračke

Pikler triangle, penjalica o kojoj ću vam uskoro pisati i koju je nama djed napravio jer nam više tisuća kuna nije bilo prihvatljivo dati za nju, u vrtiću postoji. Naime, djeci su raširili metalne ljestve, one koje možete kupiti u Bauhausu i na njih se mogu penjati kad požele.

Aktivnosti imaju prednost nad igračkama

Isto tako, naglasak je stavljen na aktivnosti, tako da djeca uglavnom koriste metlu, brišu pod, prozore, prašinu ili pospremaju. Riječ je o poznatom vrtiću za koji postoji dulja lista čekanja i koji košta mnogo više od naših najskupljih vrtića.

Montessori nije skup

Dakle, Montessori nisu isključivo sobe s društvenih mreža, niti skupe drvene igračke (njih mnoštvo), niti sobe od 40 kvadrata. Montessori možete provoditi bez materijala i to prateći nekoliko jednostavnih smjernica.

Montessori stavlja naglasak na nematerijalno

Prije svega, važno je napraviti razliku između Montessori materijala i Montessori pristupa. Ne znači automatski, ako se opremite Montessori materijalima, da provodite Montessori pristup. Isto tako, ne morate za Montessori pristup odgoju biti opremljeni Montessori materijalima. Odnosno, Montessori materijali mogu vam olakšati provođenje pristupa u svakodnevnom životu i nadopunjuju filozofiju Montessori edukacije. No, oni nisu zamjena za razmišljanje i stil života autentičnog Montessori pristupa.

Promijenite fokus

Uopće nije potrebno opterećivati sebe i svoj budžet Montessori materijalima. Činjenica je, mnogo toga je iznimno skupo. Ne morate imati niti isprobati sve aktivnosti koje ste za dob vašeg djeteta našli na internetu pretražujući Montessori blogove. Oni su samo ideja i smjernica. Svako je dijete jedinstveno, svako će dijete pokazati interes za neko područje. Na vama je da pratite svoje dijete.

Ne morate s djetetom provoditi aktivnosti u kuhinji, niti inzistirati na njima, ako ono ne pokazuje interes za njih. Neki već s osam mjeseci pokažu interes za sudjelovanjem u raspremanju suđerice, drugi bi samo slagali kocke, treće fasciniraju zvukovi i zveckanje. Dakle, potičite dijete u onome što ga zanima, ponudite mu i druge aktivnosti, ali ponajprije potaknite ono što ga najviše zanima.

Sloboda istraživanja nema cijenu

Sloboda, jedna od osnovnih ideja Montessori pristupa. Smisao je Montessori pedagogije djetetu dati slobodu kako bi moglo samostalno istraživati. Zato, kad se opremate za dolazak novog člana, ako je ikako moguće, umjesto ulaganja novca u ograde u kojima će dijete provoditi vrijeme, uložite vlastito vrijeme u preuređenje životnog prostora. Osigurajte utičnice i oštre kuteve elemenata, sve opasno pospremite visoko iznad visine vlastite glave, a za sve ostalo se spremite da će dijete kad-tad pokazati zanimanje.

Dakle, gotovo da nema novčanih izdataka da biste djetetu u životnom prostoru omogućili slobodu kretanja i istraživanja. Ponuditi djetetu osjećaj slobode, neprocjenjivo je.

Minimalizam kutak za igranje

Minimalizam potiče mir i red u glavi i mislima

Tek nekoliko igračaka posloženih po kategorijama u košarice, uz zid u kutku za igranje ili na policama koje su djetetu nadohvat ruke, dovoljno je za sretno djetinjstvo. To je dobra vijest za vaš tekući račun, ali i prevencija nereda u stanu. Iskreno, Vendinih se pet igračaka često nađe posvuda u stanu i ne želim ni pomisliti kako bi to izgledalo da ih ima mnogo više.

Previše – kaos

S previše odjednom ponuđenih igračaka djeca postanu prekomjerno stimulirana i njihov um je u kaosu, baš kao i kutak u kojem imaju hrpetinu igračaka. Naravno, to ne znači da ćete ostale igračke baciti. Mi prakticiramo rotaciju igračaka. Dakle, recimo da je trenutno u stanu desetak igračaka s kojima se može igrati. Svakih deset dana dvije igračke zamijenim dvjema koje nije neko vrijeme koristila i tako malo osvježim igraonicu.

Logični niz

Preglednost ponuđenih igračaka i njihov red, posloženost po kategorijama ili po košaricama. A ako stoje na policama (roditelji često biraju Kallax regal iz Ikee jer je kvalitetan i u svaki boks se može postaviti po jedna igračka), najbolje je da ne budu u kutijama kako bi dijete imalo pregled. Sve ovo važno je za kasniji život, učenje i rad, jer već sad stvara naviku kod djeteta da budući radni stol ne bude pretrpan i da se na njemu nalazi samo ono najvažnije i uredno složeno.

Montessori praktični život

Važnost uključivanja u praktični život

Ovo je test na kojem možete najlakše pasti. Kuhinjica za igru, alatnica za igru, set za doktoricu ili nešto treće u umanjenom obliku, može biti vrlo privlačno, kako djeci tako i roditeljima. Ako nemate dovoljno prostora, sigurno ste u borbi sa samim sobom, što i kako učiniti da biste djetetu omogućili najbolje.

To je, po meni, najčešće, mjesto na kojem možete razlikovati na blogovima i vlogovima roditelje koji provode Montessori pristup i one koji su se dobro opremili Montessori materijalima. Naravno, ne znači da ako netko ima sve to, ne provodi u odgoju pristup, ali isto tako, takvi će vam roditelji ili odgojitelji naglasiti da ne morate imati sve to za provođenje Montessori pristupa kod kuće. Pazite na sigurnost.

Dobra ulaganja

Prije svega, ako već odlučite uložiti novce, uložite ih u dobro postolje na koje se dijete može popeti i s vama sudjelovati u kuhinjskim poslovima, ako je zainteresirano za rad u garaži, prilagodite kutak s nekoliko bezopasnih alata u kojem će i ono sudjelovati u aktivnostima sastavljanja, rastavljanja ili popravljanja. Pazite na sigurnost.

Ako se djetetu sviđa kako brišete, usisavate ili stavljate rublje u perilicu, uključite ga u te aktivnosti. Nabavite manju metlu, priremite mu kutak s krpom za prašinu i kanticu u koju ćete uliti malo vode kako bi moglo samo namočiti krpu.

Vama posao, njima zabava

Djeca se iznimno važno osjećaju kad ih se uključi u kućanske poslove i svakodnevne aktivnosti. Ako dijete osjeća da može samo, nemojte se miješati, ponudite pomoć tek kad zaista zapne. I ponovno, pratite dijete. Ako ga ne zanima što radite u kuhinji, ne morate žuriti s kupovinom postolja za kuhinju, ako se okrenulo i otišlo kad ste mu ponudili krpu za prašinu, ne treba vam kutak s priborom za pospremanje prilagođen djetetu. Kako kaže Maria Montessori: “Pratite dijete.”

U prirodi

Iskoristite prirodu

Odlazak u prirodu odličan je način istraživanja. Pripremite rezervnu odjeću i obuću i pripremite se na blato i prašinu te na činjenicu da je ovo odličan način istraživanja. Dijete će imati slobodu, ispitivat će različite teksture, opažati okolinu i savladavati neravan teren pod nogama.

Osim toga, u prirodi zajedno možete sakupiti raznoliko lišće ili otpale lješnjake, žireve i ostale plodove te ih iskoristiti kod kuće za aktivnosti koje sami smislite ili ih pronađete na internetu.

Ideje

U jednoj posudi pomiješate lješnjake i žireve koje ste sakupili ili različito lišće i zatim napravite kod kuće aktivnost za stolom. Uzmete dvije posudice i pokažete djetetu kako da razvrsta u jednu posudu lješnjake, a u drugu žireve. Ako je dijete manje, možda će ga više zabavljati da ih vadi iz posude i vraća ili nešto treće, bitno je da se zabavlja, ali i da mu vi pokažete što želite da radi. Možda vas neće isti dan početi oponašati, ali nakon nekoliko ponavljanja, shvatit će što želite. Isto tako, ako je dijete u fazi stavljanja svega u usta, budite s njim dok provodi ovu aktivnost.

Mi se uvijek vratimo prljavi iz prirode i to nam je znak da smo vrijeme provedeno vani iskoristili na najbolji mogući način. Vendi posebno voli trčkarati po puteljcima, a za takve je aktivnosti najvažnija odjeća dugih rukava i nogavica (jer se laktovi i koljena lakše poderu) i udobna obuća.

Napravite popis želja

Igračke su vam skupe, a neka vam je posebno zapela za oko? Dolaze vam prijatelji koje zanima što vam treba za dijete i žele vam kupiti nešto što vam treba? Mislim da nema boljeg rješenja za vas i njih da se dogovorite ili izjasnite. Možda im je prihvatljivo baš nešto što je vama preskupo ili se dogovorite oko podjele troškova, kažu vam koliko bi potrošili i vi dodate ostatak te si tako olakšate investiciju koja vam se činila potrebnom.

Osvrunula bih se i na one prijatelje i obitelj koji vašem djetetu poklanjaju vama neprihvatljive igračke. U Montessori slučaju, to su one koje svjetle, ispuštaju zvukove i stvaraju, odjednom, velik broj podražaja. Naravno, to mogu biti i igračke koje, po vašem mišljenju, nemaju svrhu. Ako je moguće, možete unaprijed predložiti igračku ili nešto što trebate za dijete, a ako vas ne žele poslušati, ne morate se osjećati loše zbog toga. Zahvalite za igračku, pospremite je i kasnije donirajte ili proslijedite.

Prenamijenite kutije, palete i sve što vam padne na pamet

Ovisno o vašoj kreativnosti, mogućnosti su nebrojene. Osobno nisam toliko kreativna da u svakoj kutiji ili odbačenoj paleti vidim priliku, ali zato postoji internet pa se tu uvijek mogu inspirirati.

Sjećam se kako je na jednoj Facebook grupi majka koja je rekla da joj je budžet 0 dolara, ponosno pokazala svoju verziju Ikeinog Kallax regala. Iskoristila je kartonske kutije od pelena, one kvadratnog oblika, njih šest i međusobno ih spojila te dobila regal s odvojenim boksevima u koje je postavila po jednu igračku.

Manji budžet, veća kreativnost

Što vam je budžet manji ili što ga više ograničite, to će vam kreativnost postati veća, garantiram. Mi ih čak i ne prenamijenjujemo. Jednostavno, kad pomislim kako je neka kutija zanimljiva, ostavim joj da je sama uzme, ako je zainteresira, odnesemo je u kutak za igru, pa u nju nešto ubacuje, ako ne, jednostavno je ubacim u kantu za papir. Trošak = 0 kn.

Posjetite knjižnice

Dječje su knjige skupe, u knjižarama su iznimno skupe, a ni u antikvarijatima nisu mnogo povoljnije (osim ako ih prodajete onda nećete za njih dobiti mnogo). Uglavnom, članstvo u Knjižnicama Grada Zagreba godišnje košta kao jedna slikovnica, 50 kuna i nudi vam neograničene mogućnosti. Prije novog normalnog, unutar dječjih odjela postojale su i različite radionice prilagođene dobi djeteta, pa dok se ponovno ne vrate ta vremena, u knjižnicama možete posuditi knjige za djecu i tako svaki tjedan napraviti rotaciju kućne biblioteke. Ionako u njoj ne treba biti više od pet slikovnica na dohvat djetetove ruke.

Jedva čekam da se naša obližnja dječja ponovno otvori. Uvijek sam prolazila s njom pokraj kad je bila jako mala i maštala kako ćemo odlaziti u knjižnicu na druženja. Za sada, knjige samo posuđujemo kroz prozor i maštamo o boljim vremenima.

 

Na kraju

Skratite popis želja i osigurajte si samo nužne materijale. Prije svega proučite knjige i promijenite pristup odgoju. On je mnogo važniji od materijala. Bez materijala možete provoditi Montessori, kao što možete imati materijale i ne provoditi Montessori pristup odgoju. Usredotočite se na minimalizam, slobodu i djetetovu samostalnost. Uključite ga u svakodnevne aktivnosti, pružite mu doživalje i stavite ih ispred različitih igračaka. Neka vam odgoj bude misija, a ne tlaka koja vas svakodnevno čeka.