Aktivnosti i sve aktivniji život

Ušli smo u razdoblje života kad je Galadriel postala nezaustavljiva i potrebne su joj kvalitetne aktivnosti. Doduše, još uvijek ponajviše četveronoške, iako svakodnevno korača uz kauč, niski stolić ili što joj može poslužiti kao rukohvat. Inače, u Montessori pristupu često se stavlja prečka za držanje iznad niskog ogledala koje je donedavno koristilo za proučavanje iz ležećeg položaja.

Prilagodite si

Mi ovu prečku nismo nikada postavili jer nam se već s Vendi pokazalo da će kratko biti od koristi. Naime, kod nas su se faze propuzavanja, puzanja, ustajanja i prvih koraka nekako brzo pretakale iz jedne u drugu i uvijek je bilo zanimljivije stajati bilo gdje, nego li u kutku za igranje.

Svaka beba svoj tempo ima

Naravno, neke bebe sa sedam mjeseci još ne sjede, ali to nije prepreka da bi se poticao razvoj na različitim razinama. A, što i kako potičemo, objasnit ću u nastavku. Internet je prepun igračaka koje su prilagođene Montessori pristupu u ovoj dobi, pa o njima neću. Naime, dok sam s Vendi nastojala pratiti i maksimalno se prilagoditi igračkama koje Montessori preporučuje, s Galadrielom sam sve malo promijenila.

Rekla bih, olakšala sam si

Primjerice, bebine prve puzzle, sastavljene od dva dijela su jaje i čaša. Umjesto toga, dovoljno je uzeti kutiju za jaja (karton) i neko ukrasno jaje koje imate kod kuće (ukrase i sve što bi bilo potencijalno opasno skinete) i imate prve puzzle. Karton je dovoljno pobrisati vlažnom krpom i staviti u pećnicu na nešto više od 100°C kako bi se sterilizirao. Improvizirajte, aktivnosti mogu biti jako zabavne za sve.

Važno je imati na umu

Kad smanjite očekivanja, bit će vam lakše. Svako je dijete drukčije i to mogu osobno potvrditi. U našem slučaju, one igračke koje su Vendi bile zanimljive, Galadriel ih uopće ne gleda i obrnuto. Primjerice, Vendi mnoge didaktičke igračke uopće nije doživljavala, ali svaka kutija ili ambalaža bila joj je zanimljiva. S druge strane, Galadriel obožava didaktičke igračke, voli promatrati i prebacivati po rukama sve što joj se nađe u ruci. Vendi je puzala uokolo i gledala što joj je teško dohvatljivo i to je silno željela dohvatiti, Galadriel je uglavnom fokusirana na Vendi i puže kad ima dobar razlog (primjerice, mama je nestala s vidika).

Ne opterećujte se, pratite dijete i prilagodite aktivnosti

Dakle, ako ste vi baš mislili kako će se djetetu neka igračka svidjeti i kako je baš to ono što treba, ne mora značiti da će tako biti. Isto tako, ako se jednom djetetu nešto sviđa, ne mora značiti da će se svidjeti i drugom.

Razvoj jezika

U ovoj dobi dijete samo upija i upija. Neka djeca u ovoj dobi već govore prve “riječi”, a jedna od Vendinih prvih bila je njamnjamnjamnjam. Galadriel, zadnjih dana, intenzivno ispušta bbbbbbbb, mmmm, brrrrr, nnnnnn pa smo u iščekivanju prvih “riječi”. Pišem pod navodnikom jer u ovoj dobi još nisu u pitanju prave riječi.
Ono što uvijek možete je, poticati ponavljanje zvukova koji sami proizvedu. Oponašajte ih. Oponašajte zvukove koje proizvode, ponavljajte ono što izaziva njihov glasni smijeh i zabavljajte se.

Glazba je neizostavna za razvoj

Pjevajte, neće vam kasnije zamjeriti što ne znate pjevati. Bebe u ovoj dobi obožavaju vaš glas i vaše pjevanje. Ako vam se ne pjeva, recitirajte, rime i ritam koje proizvodi recitacija slične su pjevanju. Čitajte, zajedno listajte slikovnice, pričajte im što vidite, mijenjajte tempo, glasnoću i boju glasa. Ove su vrste aktivnosti meni bile najdraže i uvijek ih rado “recikliram”.

Poticanje pokreta

Ako do sada niste, krajnji je čas za pomicanje namještaja i pospremanje opasnih stvari. Također, ako su vam utičnice nisko, i ako još nisu postale, ubrzo će postati glavna meta. Odlučite hoćete li ih zaštiti ili ćete poput nekih roditelja otpočetka preusmjeravati dijete od igre kod stvari koje su ozbiljne poput utičnice. Primjerice, mi smo pozatvarali većinu utičnica u stanu još dok je Vendi propuzavala, nisu nam ni potrebne pa ih nisam u međuvremenu osposobila. Ipak, da to danas radim, ne bih ponovno većinu zatvarala jer sam primijetila da joj je ionako fokus na onima koje mi i dalje koristimo.

S njom smo do sada dosta radili na tome što je, a što nije igračka

Ne mogu biti sigurna 100 % da joj neće pasti na pamet igrati se s utičnicom, no mogu i dalje ustrajati na ponavljanju što je, a što nije igračka. Galadriel je trenutno intenzivno fokusirana na utičnicu u kutku za igranje, ona je zatvorena, a njoj svaki dan padne napamet ideja da je dira. Za sada, ne ograničavam istraživanje jer ionako ne može razumjeti zašto se to ne bi smjelo dirati.

Zatvorite vrata za sobom

Zatvorite vrata od kupaonice, kažem vam iz vlastitog iskustva. V. je imala svoje omiljeno odredište, ona bi se u fazi puzanja ravno iz sobe uputila u kupaonicu. Povijest se nastavlja, prošli sam tjedan otišla u kuhinju i namjeravala se vratiti za minutu u sobu kod G. koja se igrala. Na putu do sobe našla sam je u kupaonici kako stoji i drži se za školjku. Što ćete, nemajka i pol.

Kako potaknuti puzanje?

Kad sam vidjela da je Galadriel spremna puzati, omogućila sam joj to. Za početak, sjela bih malo dalje od nje i izazvala je da dođe do mene. Uložila je puno truda i nije odustajala. Zatim, pratila sam s čime se igra ili što je najviše privlači od igračaka pa bih joj to ponudila i ostavila malo dalje od nje. Ona je počela puzati nekoliko dana prije nego li je navršila šest mjeseci pa sad ta faza traje već dulje od mjesec dana, tako da ne očekujete napredak iz sata u sat, već pomalo, dan po dan i kroz koji tjedan puzanje će ići kao da to oduvijek zna.

Koordinacija oka i ruke

Istraživanje, istraživanje i to je ono što ću neprekidno ponavljati. Mi smo s oko šest i pol mjeseci ušli u fazu mahanja. I sad, već zna kad odlazim da je vrijeme za pa-pa. Mnoga djeca u dobi od osam, devet mjeseci počnu mahati i pljeskati i tu se razvija koordinacija ruku i očiju. Da biste ih potakli na mahanje i pljeskanje, pokažite kako se to radi, pomozite im da mahnu ili pljesnu, a kad jednom sami krenu, onda im uzvratite svaki put kad vidite da mašu ili plješću.

Fina motorika

Također, približava se faza u kojoj će se razvijati fina motorika i pincetni hvat, pa je pravo vrijeme da u ovom razdoblju počinju usavršavati hvatanje predmeta i njihovo prebacivanje izu ruke u ruku. Mi smo pripremili različite komade većih slagalica i kuglice koje su dovoljno velike ili malene da ih može držati u ruci, a opet ne previše male da bi ih progutala.

Sve ide u usta

Stavljanje predmeta u usta gotovo je neizbježno jer su u ovom periodu života usta još uvijek najosjetljiviji dio tijela i sve što uhvate imaju potrebu “ispitati” u ustima.

Razvoj sluha

U ovaj bismo odlomak mogli uklopiti i ono pjevanje iz razvoja jezika, ali sigurna sam da su vam nadohvat ruke i zvečke ili prvi instrumenti. Ne, ne morate trčati kupiti zvečku, ma da smatram da ste ju sigurno već dobili u nekoj torti od pelena. Kao zvečka može poslužiti svašta, kutijica u koju zatvorite nekoliko zrna graha ili kave, kutija s bombonima ili kaugumama i slično. I bubanj sigurno imate u stanu, limena kutija ili kuhača i poklopac lonca najbolji su bubanj, a ritam se rado udara dok vi kuhate ručak. 😉

Igračke ili igra?

Nakon dvije i pol godine iskustva, mogu vas samo ohrabriti, ako ste u nedoumici oko izbora igračke, opustite se. Koliko god je moguće, pružite djetetu iskustvo i doživljaje, uključite ga u svakodnevne aktivnosti, omogućite mu promatranje i proučavanje svijeta oko sebe, pružite mu doživljaje. Igračke su tu samo usput, njih će prerasti i zaboraviti.

Dugoročna dobrobit

Naravno, mnogih se doživljaja neće sjećati, osobito u ovoj najranijoj dobi, no svaki će doživljaj i iskustvo utjecati na dijete i njegov razvoj. Ako razmišljate na duge staze, stavite doživljaje ispred igračaka.

Aktivnosti za mirnu zabavu kod kuće 3+ provjerite ovdje.