Boravak u prirodi

Aktivnosti u prirodi nude bezbroj mogućnosti učenja, istraživanja, otkrivanja i upoznavanja svijeta koji nas okružuje. Neovisno o tome vodite li u prirodu šestomjesečno dojenče ili brzo hodajućeg dvogodišnjaka, priroda nam nudi pregršt toga, a na nama je da pratimo dijete, pustimo ga da nas vodi, omogućimo mu slobodu, ali i postavimo granice te ga promatramo.

Igra bez igračaka

Nema te igračke koja bi vam u prirodi bila neophodna i to je prednost boravka u prirodi s djetetom. Ipak, budite pripremljeni za odlazak u prirodu, dobra odjeća, zaštita od insekata i boca vode, osnova su odlaska u prirodu.

Odlazak u šumu, u park ili u zoološki vrt ili možda vrtlarenje?

Bez obzira kakav oblik boravka u prirodi izabrali, nećete pogriješiti. Mogućnosti istraživanja, promatranja i otkrivanja za vašeg malog istraživača ili istraživačicu su beskonačne.

Vendi u Maksimiru

Park i šuma

Kad temperature prijeđu zlatnih 30°C, život na otvorenom mora postojati, ali u debelom hladu. Naše je rješenje uvijek i zauvijek Maksimir. Izbjegavamo ulaziti u park na službeni ulaz, odnosno, s Maksimirske jer tamo uvijek ima ljudi, a nekada i previše. Zato preferiramo bočnu, stražnju stranu na koju se ulazi sa Svetošimunske. Tu smo se prije mama i ja vozale s biciklima ili jednostavno dovezle s autom, parkirale pokraj policije i otišle u dugu šetnju. Zato i danas najradije dolazim tamo. Manje je ljudi, šuma je gusta i puteljaka je dovoljno da se svaki put malo izgubiš.

Otkako je Vendi vođa puta

Više ne preferiram nepoznate puteljke, već idem na sigurno, ali svaka je šetnja nova prilika za otkrivanje i istraživanje. Tu i tamo zna naići koji jahač pa se imamo priliku diviti konju, naletimo na djetlića koji ruši deblo ili pokraj nas protrči koji vau-vau.

Kako izgleda šetnja šumom?

Znali smo voziti kolica sa sobom pa bismo ih na kraju gurali cijelim putem i poželjeli sjesti u njih, tek toliko da kažemo kako su nam trebala. Sve što ću vam reći, ako već nešto trebate od prijevoznih/prijenosnih sredstava, neka to bude klokanica, jer ništa drugo nije praktično. Osim toga, teško da će vam biti potrebno. Jednom kad dijete pustite da samostalno hoda šumom, koliko god još nesigurno u svoje hodanje bilo, nećete ga moći zaustaviti. Sjećam se kako mi je u jednom trenu došlo da ostavim kolica i odem, jer više nisam mogla trčati na jednu stranu za Vendi koja je pokušavala ući u jezero i na drugu stranu se svako malo vraćati po kolica.

Klokanica spas za šetnju prirodom

Ova je fotka snimljena nekada između zime i proljeća, onda nisam još znala kako će odlasci u prirodu zapravo izgledati. Jedini mi je problem bio hoće li se probuditi prije kraja šetnje. No, ovi sadašnji uzbudljivi odlasci u prirodu svaki su put nova prilika za učenje, kako nama tako i Vendi.

Vi ste učitelj, pratite dijete, omogućite mu slobodu i postavite granice

Neravni puteljak, lokvice, mokra zemlja, blato, suha zemlja, srušeno deblo, lišće na putu stabla oko nas…

Hodanje šumskim puteljcima

Za razliku od hodanja po gradskom asfaltu (osim ako se ne radi o onom koji su prekjučer novo postavili, jučer prekopali jer je pukla nova cijev, a danas napola zakrpali) ne nudi previše izazova za male noge i zglobove. Ovakav izazov jača koordinaciju, balans i svakim korakom donosi nešto neočekivano. Bit će padanja i spoticanja, ali, opustite se, svaki korak je novo iskustvo. Hodanje po neravnom odlično je za djetetov razvoj, motoriku, kretanje i omogućuje tjelovježbu kakvu gradske ulice ne nude.

Dijete će samo naći nešto što će mu privući pažnju

Najčešće ih privlači ono što ne želite da ih privuče, lokva vode, blato ili nešto što je za sobom ostavila neka životinja u prolazu. Postavite granice, neke stvari nećete dirati, a za druge, koje nisu opasne, već samo nose prljave noge i ruke, dajte djetetu slobodu. Priroda nije tu da dijete ostane čisto i uredno, omogućite mu da ispita što ga zanima. Vendi, uglavnom, privlače lokvice, a još su joj draže ako u njima ima blata. Jednom sam je pokušala izvući iz lokve pune blata u parkiću, pa je na kraju pokušavajući pobjeći od mene pala i cijela se uvaljala. Na kraju smo išle obje blatnjave pješke kroz grad. Naravno, nije mi bilo u planu ići u park, vlažne maramice sam ostavila doma i nisam planirala da ću biti blatna do lakta. Od tada, puštam je neka hoda po blatnim lokvama, barem mi bježeći neće pasti i uvaljati se.

Osjetilo dodira iznimno je važno

U šumi ima pijeska, blata, kamenčića, suhog lišća, grančica i drugih različitih tekstura. Osjetilom dodira dijete najbolje uči o prirodi. Dok još nije prohodala, davala sam Vendi da dodiruje travu, davala joj grančice i lišće da ih ispituje u vlastitoj šaki. Ako vaše dijete još ne hoda, ponesite dekicu, legnite ili sjednite na travu i omogućite mu da dok leži ispita različite teksture koje ga okružuju. Ako, je poput Vendi, nezaustavljivo, ne morate se brinuti da neće samo krenuti u istraživanje, o jedenju kamenčića i pijeska neću previše, jer ako ste bili s djetetom u parku ili prirodi, sigurno ste taj pokušaj doživjeli.

Ono što možda neće samo primijetiti

Usmjerite djetetu pozornost na najsitnija bića, mrave, bubamare i kukce koje možda samo neće primijetiti. Pričajte mu o životinjama, opisujte ih, recite kako su malena, krhka, kako ih moramo paziti. Kad je Vendi prvi put ugledala mrava, još nije hodala, bile smo u kući, a on je išao svojim putem. Promatrale smo ga nekoliko trenutaka, a onda se uplašila i počela plakati. Rijetko plače i ne sjećam se da sam je ikada vidjela da se tako prestrašila. No, od tada smo poprilično odrasli, pa sad ih sa zanimanjem promatra, a većinom reagira na sitne životinje: “maaaa” Doduše, u zadnje su nam vrijeme sve životinje u kategoriji mjaukanja, čak i psi.

Osluškujte

Tk-tk-tk-tk-tk, što li se to čuje? Čiv-čiv-čiv, cvrrr-cvrrr… Oponašajte zvukove koje čujete, usmjerite djetetu pozornost na zvukove, ako su vidljivi pokažite im odakle dolaze.

U društvu sa životinjama

Nas se dvoje, vjerojatno, više veseli odlasku u bio parkove ili na imanja na kojima možemo biti u neposrednoj blizini sa životinjama. Vendi je jučer prvi put vidjela ljame, a ja sam se opet neizmjerno veselila susretu s njima. U Bio parku Divlje vode, nedaleko Bregane imaju četiri ljame. Ako se ne nalaze na imanju, onda su negdje uz cestu, pokraj potoka.

ZOO ili farma?

Mnogo je protivnika ZOO vrtova, jer su životinje u zatočeništvu. Ne pomaže ni argument da životinje u zatočeništvu žive dulje i bolje od onih u divljini, kao i niti argument da su one rođene u zatočeništvu i da za drugo ne znaju. Osobno, nisam protivnik odlaska u ZOO vrt, ali ću Vendi učiti da životinje u pravilu ne žive u kavezima, nego da imaju svoja prirodna staništa. Isto tako, to je prilika da se susretne sa životinjama s kojima se ne bi trebala susresti u stvarnosti.

Ipak, radije ćemo uvijek izabrati odlazak na farmu, jer se tamo možemo izbliza susresti sa životinjama, dodirnuti ih, hraniti i timariti. Za veću djecu, ovakvi su izleti doživljaji mjeseca, ako ne i života. Jedino što, kad je dijete malo, ne smijete ga pustiti da se slobodno kreće među životinjama poput ponija, svinja i magaraca, ali može sve ispitivati iz sigurnosti vašeg naručja.

Najveći doživljaj

I dok smo se nas dvoje najviše veselili ponijima koji su nas okružili, Vendi je samo čekala priliku da se negdje popne. Trenutno smo u fazi penjanja, pa smo djeda angažirali da izradi Montessori penjalicu za kuću kako bismo bili sigurni da je nećemo naći na lusteru, kad joj okrenemo leđa.

Dok smo hodali i jeli Plazmu, poniji su nas okružili, tako da smo kutiju Plazme, na kraju podijelili s njima. Odnosno, oni su pojeli sve i još su me počeli naguravati dok mi je u ruci ostao samo omot. Tako da, ne nosite slatkiše u blizini ponija.

Potočiću hladni

Osim blata u šumi, trenutno nam je voda najveća zanimacija i inspiracija. Stajali smo s Vendi kraj potočića, a ona je ispitivala kamenčiće i vodu. Naravno, za ovakve je aktivnosti rezervna odjeća neophodna. Osim toga, taj osjećaj napetosti i neizvjesnosti kad će se dogoditi trenutak kad će se smočiti, ravan je gledanju nekog akcijskog filma.

Tata i pony

Vrtlarenje za najmlađe

Ako imate vrt, uključite dijete od početka u aktivnosti koje provodite. Čupanje korova, zalijevanje vrta, sijanje, sadnja ili žetva. Njihova koncentracija na početku neće biti velika, niti će najčešće činiti ono što ste planirali, ali mala djeca nevjerojatno brzo upijaju i uče. Odjednom, dogodit će se promjena kad najmanje očekujete.

Ponavljajte, sve dok vas ne počnu oponašati

Vendi je donedavno još samo imala potrebu čupkati lišće, a zadnji put kad smo otišle u vrt, oponašala je ono što ja inače činim, mazila je list bundeve i ponavljala “daaaaa” jer joj ja inače govorim: “Dragooo lišiće, dragooo.”

Pribor za vrtlarenje

U Lidlu sam nedavno pronašla pribor za vrtlarenje, dječji i odmah ga kupila. A pisala sam o njemu u objavi Gdje kupiti Montessori igračke i pribor za aktivnosti. Najvažnije je da se za vrt pripremite kanticu za vodu. Ne znam postoji li dijete koje ne voli zalijevati. Budući da Vendi voli prolijevati vodu, ovo je bila prilika za spajanje ugodnog s korisnim. Manje kantice – zalijevalice možete pronaći i u Ikei

Predah

Na kraju, od ponuđenih aktivnosti, Vendi je izabrala sjedenje na dekici, poslužila se lubenicom iz zdjelice i iz hlada promatrala baku kako radi. Rekla bih, pametno, ne treba se previše umarati, ja sam to shvatila tek negdje prije dvije godine. 

Ako vam je travnjak u blizini, svakako isprobajte ležanje na travi. Ova aktivnost smiruje dijete, pruža mu pogled prema nebu, najčešće dijete ništa ne govori, već samo promatra.

Kad vas vrijeme spriječi u izlasku, provjerite koje knjige možete odabrati za vaše dijete Montessori prihvatljive knjige 0-6.

 

Vrtlarica

Ne zaboravite ponijeti!

Bilo da idete u šetnju ili na izlet, trebat će vam veća torba. Ovo je kratki šalabahter što nikako ne smijete zaboraviti.

 • Dezinficijens
 • Masku
 • Bocu vode
 • Nešto za gricnuti
 • Šeširić
 • Naočale ako ih dijete nosi
 • Rezervnu odjeću i obuću
 • Pelene
 • Vlažne maramice (birajte biorazgradive)
 • Kremu s visokim zaštitnim faktorom
 • Sprej ili neki drugi oblik zaštite od insekata
 • Tetra pelenu

Dobro upakirajte:

 • Strpljenje
 • Toleranciju
 • Razumijevanje
 • Volju za trčanjem
 • Pažnju
 • Koncentraciju

Ne zaboravite

Boravak u prirodi je zabava, učenje, istraživanje, prljava majica, blatne cipelice, degustacija pijeska i nevjerojatna želja za samostalnošću malog djeteta. Omogućite mu slobodu, ali postavite granice. Odmjerite, trebate li baš reći ne ili ipak možete prešutjeti i pustiti da istraži blato, vodu, brežuljak suhog lišća i može li se popeti uzbrdo, samostalno. 

Aktivnosti u prirodi najbolji su način istraživanja

Djetetova osjetila, dodira, sluha, mirisa, i vida, a ponekad i okusa, imaju nevjerojatnu priliku za razvoj prilikom boravka u prirodi. Osim toga, kretanje i boravak u prirodi zdraviji je i bolji od bilo koje igrice i igračke. Hodanje, penjanje, svladavanje prepreka, puzanje i kotrljanje odlični su načini za razvoj motorike, koordinacije, balansa i jačanje muskulature. Iskoristite priliku za boravak u prirodi, zabavno je, uzbudljivo i garantira dobro prospavanu noć, kao i otvaranje apetita.

 

Ljame i mi