Kreativni i kod kuće

Kreativnost je neizmjerno vrijedna vještina. I, kreativnost nije samo slikanje, pisanje, crtanje, pričanje, plesanje… Okrenite se oko sebe i pogledajte u koliko toga stvorenog oko vas ima kreativnosti. Znam, skoro u svemu. Zato, mislim da je od ranog djetinjstva neizmjerno važno poticati razvoj kreativnosti. I to, na najrazličitije načine. Onda, kad su djeca spontana, slobodna i neograničena razmišljanjima što će drugi misliti o tome što rade, onda je najbolja prilika za razvoj ove vještine. Dakako, ona se razvija i usavršava dalje kroz odrastanje i život. Neki je dovedu do savršenstva i učine je svojim zanimanjem, drugi stalno ponavljaju kako nisu kreativni. Svi smo na ovaj ili onaj način, više ili manje kreativni. Samo, trebamo u glavi otkočiti onaj prekidač koji nam govori kako nismo kreativni i kako ne možemo.

Razvijanje kreativnosti

Kreativnost se razvija kroz igru, ali i potiče oponašanjem. A, koga djeca više vole oponašati od nas samih? Pa, mislim da sam vam dala odgovor kako u ovom opet trebate biti uključeni vi. Opet. I opet vi. A, vi niste kreativni, zar ne? Ne, samo ste sami sebe uvjerili kako niste kreativni i kako vi za to nemate smisla. Ja nemam smisla za slikanje i crtanje jer sam zadnji put nešto pokušala nacrtati u osnovnoj školi na likovnom. Zapravo, skroz sam zapustila mogućnost za razvoj svoje kreativnosti na toj razini. Ali, to me ne sprječava da danas nešto nacrtam ili naslikam.

U kutiji

Moja se kreativnost nalazi u dvije kutije od cipela, iza televizora. Baš smo pričali kako nam televizor koji je 98 % vremena ugašen, zauzima previše mjesta i, kako ćemo idući, sigurno smjestiti na zid da bismo ispod dobili više mjesta za neki ormar ili police. Vratimo se mojim kutijama. Vendi ih obožava i čim ja nešto tražim, ona se niotkud stvori i proviri u njih. I, naravno, uvijek joj nešto treba iz nje, a ako pokušam nešto napraviti uz nju, gotovo je nemoguće. Nemoguće bez njenog nastojanja “da mi pomogne”. Trebalo mi je vremena, ali shvatila sam. I ona želi takav kreativni kutak.

Njena kutija

Konačno, došao je dan kad sam uhvatila vrijeme i pola sata mira da bih pospremila svoj kutak, napravila inventuru, bacila višak, posložila nered. I kad sam poprilično oslobodila prostor u svom kreativnom kutku, našla se jedna slobodna kutija baš za Vendi. I za Galadrielu koja će joj biti asistentica, kao što je Vendi bila asistentica u mojoj kutiji. Pa, nije baš najsretnija Galadrielinim idejama da joj sve raskopa, ali, uglavnom nađemo kompromis.

Na dohvat ruke

Kutija je rješenje za sprječavanje ili barem umanjivanje nereda. Jer, sve dok nismo imali kreativnu kutiju, bojice, papiri i ostale sitnice nalazile su se na polici, ali i po svuda okolo. I, onda bismo na kraju dana potrošili previše vremena na pospremanje, a i dosta se toga zametnulo ili oštetilo. Ovako, naš kreativni kutak iza televizora ima svoje mjesto koje joj je na dohvat ruke. Kutije, za sada, tu stoje i svaki dan može doći i bez problema dohvatiti svoju koja je prva u nizu.

Češće je se sjeti

Kutija se pokazala odličnim rješenjem jer se, otkako je ima, češće sjeti da bi pisala, bojala ili samo “kopala” po njoj. Pa, ako želite dijete potaknuti na više kreativne zabave, svakako pokušajte s ovakvom opcijom. Zapravo, sad smo gotovo svaki dan, osobito kad je bilo loše vrijeme, nakon vrtića provele određeno vrijeme u kreativnoj zabavi. Zapravo, primijetila sam da više voli s Matom crtati, nego li sa mnom jer se on više uključi. On, zapravo i crta s njom, dok se ja više pretvaram da nešto radim ili koristim vrijeme za neke svoje aktivnosti i projekte.

Sama bira

Na kraju, uopće joj ne nudim kao prije, već sama izabere, danas bojice, sutra pastele ili plastelin. A, najnovije oduševljenje je šiljenje. Već smo prenašiljile sve bojice u stanu. Pa, ako ima netko viška bojice koje treba našiljiti, molimo vas da nam se javite. 😀

DIY kreativni kutak

Sadržaj kreativne kutije za trogodišnjake (naša kutija)

 • Blok papira
 • Kolaž papir
 • Moosogummi (nekoliko listova)
 • Škare
 • Ljepilo za papir
 • Bojice (drvene)
 • Pastele
 • Tempere
 • Olovka
 • Šiljilo
 • Gumica za brisanje
 • Plastelin
 • Cofleki
 • Plišana žica
 • Drvena slova

Kutija kao primjer

Poznajete odrasle ljude koji bez problema žive u kaosu. I što je najbolje, u njemu odlično funkcioniraju. Ipak, ne funkcioniraju uz kaos onako kako bi mogli da imaju red oko sebe i u sebi. Zapravo, možda ste vi ti koji živite u kaosu i svjesni ste toga. Baš je kutija za kreativne aktivnosti odličan primjer djetetu kako jednu aktivnost može držati na jednom mjestu bez velikog kaosa.

Montessori polica

Često ćete u Montessori primjerima naići na onaj poznati regal iz IKEA-e, Kallax koji funkcionira tako da u jedan boks ide jedna aktivnost. No, kad vam Kallax nije opcija ili ne želite zauzeti pola sobe ili životnog prostora priborom za kreativnost, ovo je odlično, alternativno rješenje.