Montessori knjige za djecu

Putovanje – novi nivo

Putovanje s djetetom može biti poprilično uzbudljivo, zamorno, naporno, nepredvidivo, trajati duplo dulje od planiranog, ali može biti i bezbolno. Mnogo toga, ali ne sve, ovisi o vama i vašoj pripremi. Ovdje ćete pronaći ideje kako se pripremiti za višesatno putovanje. Budući da u našem slučaju crtići nisu opcija, bili smo kreativni i sve smo unaprijed detaljno isplanirali.

Odabir destinacije

Ovog je ljeta Vendi imala prvi put bliski susret s morem. Prošle smo godine šetale samo uz more, budući da je bila stara tek tri mjeseca pa joj kupanje u moru još nije bilo preporučljivo. Osim toga, poprilično sam pogriješila odabravši odredište na sjevernom Jadranu i poznatu plažu. Bila je pretrpana, čovjek na čovjeku pa i da je Vendi bila malo veća, sigurno se ne bi kupala. Dakle, kad guglate koje su plaže idealne za djecu, ne zaboravite provjerite kakva je gužva na njima.

Južnije, manje tužnije

U svakom slučaju, tad sam definitivno zaključila da više ne želim ljetovati sjevernije od Zadra. Dakle, uvjeti su bili da se čuju cvrčci i da “miriše” more, odnosno borova šuma. Time sam se vodila i ove godine. To je uključivalo i nešto dulje vrijeme provedeno u automobilu pa sam se trebala pripremiti za sve opcije.

Odabir oblika smještaja

Za razliku od prošle, kad smo za ljetovanje odabrale apartman, ove smo godine kao jedinu prihvatljivu opciju razmatrali mobilnu kućicu unutar kampa. Vendi hoda, trči i juri, treba joj otvoreni prostor i okolica bez automobila. Naravno, prošlogodišnji nam je odabir bio dobar i u tom trenutku u potpunosti prihvatljiv. No, ove smo godine s kampom Soline ostali oduševljeni i svi su, tu i tamo, imali izjavu tipa: “Iduće godine kad budemo išli…” U svakom slučaju, razmislite koji vam je oblik smještaja prihvatljiv i imajte na umu da je važnije što je prihvatljivije djecije, nego li vama.

Na putovanju s bebom

Naše je prošlogodišnje putovanje bilo mnogo napornije od ovogodišnjeg. Prošle smo godine na more Vendi i ja povele baku, jer tata nije mogao dobiti godišnji. Ipak, proletio je u nekoliko navrata iznad nas tih dana dok smo bile na moru pa smo imale osjećaj da je s nama. Kad idete na putovanje s dojenčetom, dobro je tempirati polazak u vrijeme spavanja. I to u vrijeme nekog dnevnog sna za koji znate da je malo dulji. Ili, još bolje, putovanje planirati u noćnim satima.

Putujte u ono doba dana kad je dijete dobro raspoloženo

Mi smo tako krenule na put u prijepodnevnim satima kad je Vendi imala običaj najbolje odrijemati. Ipak, prvi je dio puta bila budna, ali poprilično zadovoljna. No, ja sam bila pod velikim stresom jer sam znala da nam nijedna vožnja do sada nije prošla bez suza i negodovanja.

Neka djeca ne vole vožnju

Zapravo, Vendi se opustila u vožnji tek ovog proljeća kad smo se intenzivno počele same voziti. Žao mi je što i prije nisam napravila takav pothvat, stavila je na suvozačko mjesto, zakopčala nju, zakopčala sjedalicu i krenula na vožnju. Od tada, nijedan izlet ili putovanje nisu bili problem. S druge strane, meni je na putovanjima bilo muka sve do srednje škole i meni su kao djetetu putovanja uvijek bila problem. Želim reći kako su i tu djeca poprilično različita pa je ponekad potrebno dosta truda da bi se našlo što je prihvatljivo i zadovoljavajuće.

Predah kad se beba probudi

Stale smo tek nakon sat vremena, ne bismo li predahnule, popile kavu, pocicale mlijeko i pripremile se za ostatak putovanja. Tada je Vendi zaspala i spavala sve do dolaska na odredište. Dakle, za ovo se putovanje nismo previše pripremale. Ponijela sam joj tek dvije igračke i to je bilo sve. Ugodno putovanje prema odredištu učinilo me opuštenom i spremnom za povratak kući.

Povratak je bio sasvim druga priča

Odlučile smo krenuti dan ranije, ipak. Tog se vikenda spremao veliki povratnički val pa smo htjele biti sigurne da ćemo izbjeći najveću gužvu. Tempirale smo povratak u vrijeme popodnevnog spavanja. U to vrijeme njena spavanja nisu bila duga, ali su se znala otegnuti. Ipak, nismo planirale da će se nakon 35 minuta čvrstog spavanja probuditi i početi protestirati. Nismo se još uspele ni do autoceste, već je protestiranje postalo jako, iznimno jako.

Postala sam svjesna, u tim trenucima, da će povratak biti kompliciran. Stala sam prvom prilikom i pokušala je smiriti. Uopće mi nije išlo. Nosile smo se, nunale, pjevušile, mazile. Sve su utjehe bile kratkotrajne. Kad sam vidjela da utjeha neće ići kako sam planirala, vratile smo se u auto i nastavile putovanje. Baka joj je pjevušila, zabavljala je i na neko vrijeme uspjela smiriti.

Neutješno urlanje

Baš kad smo prošišale prvo odmorište, a do drugog je, na tom dijelu autoceste, čitava vječnost, počela je urlati. Derala se iz petnih žila. Da je izvadim i držim? “Ne, ne smiješ je vaditi.” Sad će, valjda, brzo neko odmorište, parkiralište, bilo što. I, kao za inat, ništa. Jurila sam, čudim se da mi nije došla kazna za prebrzu vožnju.

Dok smo se domogle prvog odmorišta, već su nas bubnjići boljeli, a Vendi je neutješno plakala. Što ju je mučilo, zvuk, vibracija, kretanje, sjedenje u sjedalici ili nešto sasvim drugo? Nikad nećemo dobiti odgovor na to.

Ne zaboravite, pazite kad planirate putovanje

Glava me boljela od stresa i njenog plakanja, a iz cica mi je teklo mlijeko. Brzo se smirila i zaspala, a ja sam nam otišla po cappuccino. Razmišljala sam, možda je jutarnje putovanje, ipak, bolja opcija jer je prije podne uvijek bolje raspoložena? Ne znam, ne mogu vratiti kazaljke na prijepodnevne sate. Idemo dalje.

Sve do dolaska u Zagreb u autu je bio mir. Vendi je spavala, a nas dvije smo sjedile u tišini. Radio je lagano pjevušio, a ja sam se suzdržavala od kašljanja i kihanja, da ne probudim lava. Tihi glas iz HAK-ovog izvješća rekao je kako je kolona na naplatnim postajama pred Zagrebom 8 kilometara.

Računajte na gužve

Bez razmišljanja, u zadnji sam se čas prebacila na izlaz za Demerje i spasila nas, barem nakratko, dugog čekanja. Kažem nakratko, jer smo ušle u Zagreb. U petak. U popodnevnim satima. U Zagreb u kojem su radovi na rotoru bili u punom jeku. Isto tako, radilo se na Slavonskoj i valjda na svim važnijim prometnicama. Vendi je poludjela tamo negdje kod Arene. Još smo od Arene do Dubrave gmizale skoro 45 minuta. Doslovno, mic po mic.

I tako, još smo neplaniranih 45 minuta putovale i ljutile Vendi. U svakom slučaju, mislim da je najteže putovati u toj dobi, dok dojenče još nije zainteresirano za različite podražaje. Odnosno, nije previše zainteresirano ni za što, a možda ga uopće ništa ne zanima jer mu osjećaj vožnje stvara nelagodu.

Prvi nas je povratak s mora poprilično iscrpio pa sam znala da na svim idućim putovanjima moram biti spremna na sve, ponajviše psihički spremna.

Ove godine – drukčija priprema i drukčija priča

Ove smo godine putovali u malo širem izdanju, ali u istom (pre)malenom automobilu pa je bilo posebno uzbudljivo. Iako je ove godine bio red i da tata dobije godišnji, nepredvidiva 2020-a promijenila je planove pa smo opet išle na ljetovanje bez njega.

Skoro kompletna postava

Ovoga smo puta povele baku, djeda i tetu. I, kao što sam već rekla, za svoju smo destinaciju odabrali kamp na srednjem Jadranu. Izbor se pokazao pravim pogotkom i to je, definitivno, nešto što bih vam preporučila da uzmete u obzir kad idete na ljetovanje ili putovanje s malom djecom. Kamp ili veliko i natkriveno dvorište spas su za one sate kad se ne može biti na suncu.

Putovanja smo, ponovno, planirali u vrijeme dnevnog odmora i to pokazalo odličnim. Vendi je prvih sat i pol spavala, a mi smo potajno mantrali da potraje još malo.

Kad se probudila, napravili smo prvu stanku, odmorili i potegnuli noge, popili kavu i nastavili dalje. Čekao nas je još dobar dio puta pa smo svi lagano strepili kako će to Vendi podnijeti i hoće li u nekom trenutku odbaciti sve igračke i početi protestirati?

Najbolji dio putovanja, hrana

Probudila se zadovoljna pa je već to bio plus, a kad je vidjela bakinu bučnicu, počela je vikati: “Njam, Njam, Njam!”

Dio nam je vremena, tako, prošao u hranjenju, a sito dijete dodatan je plus na putu. Nama je hranjenje iz neke savršene idile na početku ušlo u period poprilično ozbiljne borbe i odbijanja svega. Sad smo ponovno u fazi prihvaćanja većine hrane, ali sam ja i dalje jako osjetljiva i zabrinuta hoće li danas voljeti ono što je jučer obožavala ili neće htjeti ni probati.

Povratak

O povratku neću puno pisati. Mogla bih se požaliti da su nam svima stražnjice utrnule jer smo od Zadra do Zagreba došli bez stajanja. Naime, nakon kratkog prijepodnevnog izleta u Zadar, krenuli smo prema Zagrebu. Vendi je zaspala još prije nego li smo izašli iz grada i spavala ravno do Demerja. Buđenje na Demerju tako je postalo tradicionalno. Bila je gladna, ali naspavana pa smo do kuće stigli bez problema. Nisu nam trebale, ni igračke, ni pjesmice, niti improvizacija.

Kako smo se pripremili za putovanje?

Najdraža igračka – poznata igračka

Budući da Vendi nema igračku za koju je posebno vezana, ponijela sam ono što joj je u ovom razdoblju najzanimljivije. To je kutijica u obliku leptira s otvorima različitih oblika – kvadrat, zvjezdica, kružnica i trokut. Kroz otvore je potrebno ubaciti različite, odgovarajuće oblike. U slučaju najdraže, poznate igračke, najbolje je ponijeti neku za koju je dijete vezano. Budući da ide u sasvim novu okolinu i rutina će se mijenjati, dobro je da barem igračka bude poznata, pogotovo u nekim kriznim trenucima.

Nova igračka – iz kategorije omiljenih

Vendi voli listati slikovnice. Evo, neki je dan listala svoju omiljenu, pokazivala na lisicu i vikala: “ba-ba”, a kad je pokazala na divlju svinju, vikala je: “ta-ta”. Mame nije bilo među ostalim životinjama. 😀 Uglavnom, budući da najviše voli slikovnice, nabavila sam dvije nove i pokazala joj ih tek u automobilu. Jedna joj se odmah svidjela jer ima prozorčiće koji se otvaraju, pa joj je posvetila dosta vremena. Dakle, pripremite jednu ili dvije nove igračke, ako dijete voli životinje, neka budu figure životinja, ako voli slagalice, nabavite neku koja nećete morati skupljati po automobilu i sl.

Vrećica iznenađenja

Ako vas je strah da dvije gore navedene kategorije neće biti dovoljne, pripremite još jednu vrećicu koja se može zatvoriti ili zavezati i u nju stavite još nekoliko sitnica koje dijete voli. Ja sam malo modificirala ovu vrećicu pa sam u kanticu koju smo namijenili za plažu stavila dvije loptice s kojima se često igra, žirafu Sophie i knjižicu za kupanje. U jednom se periodu vožnje igrala tako da je sve izvadila iz kantice i u nju stavila muffine i kalupe za muffine.

Grickalice

Na putu se ogladni, zar ne? Pripremite djetetu grickalice koje voli, budući da nervoza i glad često znaju biti povezani. Mi smo grickale jabuku nakon ručka, jer joj ona najviše odgovara kad je žuljaju desni.

Putujte u vrijeme odmora ili spavanja

Već sam napomenula kako nam je to bilo, uglavnom, uspješno. Ako je dijete manje, dodala bih, putujte u ono doba dana kad znate da je bolje raspoloženo i spremno na suradnju.

Iskoristite vrijeme za učenje novih riječi

Pokušajte djetetu skrenuti pažnju na neke nove stvari ili nešto što vas okružuje. U kampu je bilo dosta ptica i Vendi ih je tada počela intenzivno primjećivati. Pokazivala sam joj i govorila: “vrabac – čiv-čiv, golub – gu-gu, galeb, grlica, kos…” Otkako smo se vratili s mora, na svaku pticu reagira: “ti-ti, ti-ti”! Ili, prelistajte neku od montessori prihvatljivih slikovnica po našem izboru

Igračke koje ne rade nered

Još je jedna kategorija igračaka koje su prihvatljive na putovanju – one koje ne stvaraju nered, iako su prepoznatljive kao takve. Ovisno koliko imate mjesta, možete se opremiti kinetičkim pijeskom, pločom s magnetima, bojankom i paketićem bojica, knjižicom s naljepnicama… Ideje su bezbrojne, pratite svoje dijete, vi ga najbolje poznajete.

Lopta – čarobna zabava

Nisam vjerovala koliko je lopta bitna, sve dok se nismo našli na terasi naše mobilne kućice. Nabavila sam na obližnjem štandu loptu veličine rukometne, laganu, kao stvorenu kako za plažu, tako i za igranje pred kućicom. Na kraju, svi smo se dodavali s Vendi, a ona, kad god bi iskoristila priliku, uzela bi je i počela bacati. Nekada ju je samo nosila, samostalno kotrljala i nabacivala, a nekada je tražila društvo za igranje. Definitivno, ovih se 20 uloženih kuna isplatilo u tih tjedan dana.

Nekoliko napomena za kraj

  • Igračke prilagodite dobi djeteta.
  • Ako putujete vlakom, autobusom ili avionom, računajte na to da igračke imaju što manje dijelova kako bi vam bilo lakše sve zadržati na okupu.
  • Pripremite rezervnu odjeću i sebi i djetetu.
  • Smanjite očekivanja, neće sve ići po špagi, a na putovanjima to ionako ne ide.
  • Možete računati na promjene raspoloženja i emotivne ispade jer mijenjate rutinu.
  • Što prije prihvatite novonastala uzbuđenja, to će vam odmor lakše proteći.

 Sretan put!