Montessori blagdanske aktivnosti s 18-mjesečnim djetetom

Prije svega, kad su aktivnosti u pitanju, podsjetit ću vas na onu Montessori frazu: “Pratite dijete.” I to uvijek, iznova, ponavljam kad mi neki roditelj kaže kako njegovo dijete nešto ne može. Primjerice, vidjela sam 20-mjesečnu djevojčicu kojoj mama pokazuje zastave zemalja, a ona ih imenuje bez greške, čula sam roditelje koji tvrde da njihovo 18-mjesečno dijete ima vokabular od 200-tinjak riječi. Vendi još nema pojma što su zastave, vokabular joj se sastoji od dvoznamenkastog broja i zaista se ne može uspoređivati s ranije navedenim primjerima djece. Zapravo, zato dijete mora biti u fokusu i zato je važno pratiti dijete, poticati ono što ga zanima, nuditi mu različite mogućnosti. Tako, ono može razviti svoje potencijale. Pratite dijete i njegove želje, ne svoje neispunjene snove.

Naše blagdanske aktivnosti

Ispričat ću vam kako sam se iznenadila, koliko je Vendi po prvi puta provela vremena sa mnom za kuhinjskom radnom površinom i kako me ova naša zabava ispunila onim osjećajima koje blagdani trebaju stvoriti, srećom, zadovoljstvom i zahvalnošću.

Vendi oslikava čestitke

Kako smo izradile božićne čestitke i ukrase od slanog tijesta?

Aktivnosti u jaslicama ne manjka, svakim sam danom sve više zahvalna što imamo svoje mjesto u ovako dobrom vrtiću i ovako dobru grupu. I, uvijek ponavljam, život u kvartovima prilagođen obiteljima je odličan, ali kad je upis u vrtić u pitanju, dajem priliku gradu. Struktura stanovništva u gradu je drukčija i tu je prosjek godina puno veći, što znači da mjesta u vrtiću ima i više nego dovoljno, a grupe su male.

Likovni od početka

U srijedu ju je tata doveo iz vrtića. Bila je zelenkasto-plava po licu i imala zelene boje po prstima. Odmah sam znala da su imali likovne aktivnosti tog dana. Bila je vesela i čim sam je pitala jesu li crtali s prstima, razdragano mi je odgovorila: “Daaaaaaaaaaa.” To je onaj njen “da” iz kojeg isijava zadovoljstvo i ponos. Nakon što sam joj raskopčala jaknu, vidjela sam i ostatak remek-djela, likovna ekspresija protezala se po cijeloj prednjoj strani majice. Samo joj je nedostajala francuska kapica, kist i paleta u ruci. Od srijede do petka svaki je dan dolazila doma u novim bojama, jedva čekam idući tjedan, dobit ćemo čestitke koje su izrađivali s tetama.

Njezino je oduševljenje bojanjem potaknulo realizaciju moje ideje o oslikavanju čestitki

Ove sam godine imala želju izraditi čestitke, pa sam se malo poigrala s papirom. Konačno je moje poznavanje origamija napredovalo s razine ne znam ništa na razinu, napravila sam zvjezdicu i baš sam ponosna na nju. Odnosno, napravila sam ih nekoliko i baš sam se dobro zabavila. Traži strpljenje, ali smiruje. Usput, bacila sam pogled na dokumentarnu emisiju putovanje željeznicom kroz Kinu, tako da sam mislima bila tisućama kilometara daleko. Što je najbolje, baš sam prebacila na dokumentarac kad su bili u Wuhanu, gradu naše trenutne sudbine. Gledam te kineske gradove, kažu prije trideset godina tu je bila močvara, danas je moderni grad. Odmah se sjetim kako su kod nas u trideset godina jedino uspjeli pokrasti državu i upropasti i ono malo što je funkcioniralo, a Kinezi su za to vrijeme močvare pretvarali u metropole.

Izvršna direktorica i najdraža asistentica

Pripremila sam nekoliko čestitki i odmah odvojila one koje će Vendi obogatiti svojim likovnim izrazom. Ovaj mi se petak prvi put dogodilo da sam došla po nju u vrtić, izašla je iz grupe mahnula mi i vratila se igrati. Ne moram reći koliko sam bila iznenađena. Pa, došli smo i do te faze: “Mama, dođi malo kasnije.”

Kad smo krenule prema doma, doimala se umornom i još je inzistirala da idemo u parkić, a vani mokro i magla. Odlučila sam, ovaj joj put neću popustiti. Nije baš bila sretna, a još je manje bila sretna što je došla doma, a tata se još nije vratio s posla. Trebalo mi je neko vrijeme da je oraspoložim, ali čim smo napunile želudac, svijet je postao ljepše mjesto. Čekali su nas pravi predblagdanski poslovi.

Akcija kreće sad!

Hoćeš li da ti i ja nešto nacrtamo s prstima, kao u vrtiću? – Daaaaaaaaaa!

Ponovno, onaj razdragani “da” ispunjen oduševljenjem.

Tako je počeo naš vikend. Odlučila sam joj pripremiti zabavu s bojama koje su poput tempera ali su tako pakirane da su zapravo namijenjene za crtanje prstima. Pronašla sam ih u Pepcu, tražeći tempere. Koštaju oko dvadeset kuna i isplatile su se već na prvoj čestitki.

Priprema je pola posla

Prije nego li je došla iz vrtića, sve sam pripremila, a pod osigurala od naknadnog čišćenja. Podmetnula sam razrezanu vreću za plastiku, osigurala je ljepljivom trakom i time označila teritorij za naše likovne aktivnosti. Čak joj nije palo ni u jednom trenutku na pamet da ode s onako namazanim rukama do zida, ormara ili radijatora. Inače, ne podnosi kad su joj prsti prljavi, ali sad se nije previše bunila.

Boja svuda, boja oko nas…

Izradit ćemo čestitke tetama u vrtiću, baki, teti i djedu. Ideje sam pronašla, pogađate, na Pinterestu, a za realizaciju su nam trebali papir, škare, ljepilo, boje i prstići. Čim sam ih otvorila, znala je čemu služe i bacila se na posao. Nakon nekoliko minuta, remek-djela bila su u potpunosti gotova. Bilo nam je toliko dobro da smo se i jedna i druga poslije morale prvo odmočiti u vodi, a zatim sam nas poželjela obje ubaciti u vešmašinu, čisto da si skratim muke po ribanju.

Božić kakav želim

Božićne pripreme, konačno su postale zabavne i uvijek sam si priželjkivala imati te pripreme za blagdane baš kao iz filmova, opuštene, zabavne i nezaboravne.

Daj si oduška

Bila je oduševljena i nije joj se svidio moj prijedlog da se idemo okupati, došao je nekako prebrzo. Iako sam joj nudila redom sve boje, ona je inzistirala na crnoj, najviše ju je privlačila. Zaprljale smo majicu, hlače, čarape, ruke su nam bile prljave, kao i ručnik koji sam pripremila za svaki slučaj. Ispočetka je lagano prstima šarala po papiru, a onda, kad je shvatila kako se boja lijepo može razmazati, dala si je oduška i počela objema rukama mazati po papiru.

Vendi priprema čestitke

Wellness predah

Iako joj se nije svidjela ideja o kupanju, kad sam rekla da joj ne mogu više brisati ruke, pristala je otići u kupaonicu. Prije toga mi je pomogla odlijepiti podlogu s poda i odnijela je sve u smeće, a meni je njeno kupanje bilo prilika da malo predahnem i pripremim se za novo uzbuđenje – pripremu ukrasa od slanog tijesta.

Od početka do kraja

Do sada nismo nikada provele zajedno neku aktivnost od početka do kraja. Ovo nam je bila prva takva i nisam znala što mogu očekivati, osobito zato što sam znala da je već polako na izmaku snaga.

No, u potpunosti me iznenadila i ostavila bez riječi. Punih pola sata zabavljale smo se s pripremom ukrasa.

Korak po korak

Uključila sam je u pripremu od početka. Objasnila sam joj što radim, pomiješala brašno, sol i vodu. Kad sam joj ponudila da promiješa, nije htjela. No, čim sam počela mijesiti, postalo joj je zanimljivije. Mijesila sam pa razvaljala, a ona se za to vrijeme igrala s modlicama. Sreća, pa smo radile ukrase za bor, jer je svaka modlica završila u ustima, naravno, to sam mogla i očekivati. Tako da, ako poželite peći kolače sa svojim djetetom, svakako razmotrite opciju pripreme ukrasa od tijesta, ako niste sigurni da ćete u potpunosti moći kontrolirati što čini s priborom za pripremu kolača.

Moraš probati sve

Svidjelo joj se kako utiskujem modlice u tijesto pa je i ona poželjela isprobati isto. Rezala je, a zatim ih i prebacivala na rešetku za pečenje. I tako, jedan po jedan. Ovo je odlična aktivnost za vježbanje koncentracije. Dakle, izrežete jedan oblik, pa ga prebacite na rešetku i tako u krug. Znači, radi se korak po korak, ne preskače se ništa tako da, npr. Izrežete tri odjednom pa ih stavite na rešetku. Već, imate točno dogovoreni redoslijed: režem, prebacujem, režem, prebacujem i tako dok ne potrošite tijesto.

Razvaljaj tijesto

U drugom je krugu poželjela valjkom razvlačiti tijesto, budući da je bilo tvrdo, nije joj bilo jednostavno, ali cilj je bio probati i pokušati. I dok je ona valjala tijesto, iskoristila sam trenutak da napravim rupice za vezicu na već izrezanim ukrasima.

Rupica za trakicu

Naravno, i to joj se dopalo pa je u zadnjoj fazi, kad sam se sjetila da bih nas mogla fotkati, uzela štapić i bockala po preostalom tijestu. Nisam mogla vjerovati kako je proletjelo pola sata, a ona je još uvijek bila zainteresirana za tijesto.

Dobro postolje

Zapravo, izbjegavala sam je do sada uključivati u kuhinjske aktivnosti jer još uvijek nisam nabavila odgovarajuće postolje na kojem bi stajala. Za sada, koristimo visoki stolac pa se ne mogu skroz opustiti dok se zabavljamo za radnom površinom.

Sreća koja ispunjava

Iskreno, ovo mi je bio jedan od ljepših trenutaka u predblagdanskim fazama života. Kad sam bila mala, posebno sam se veselila pripremi kolača s tetom, a ovo je bio jedan od tih trenutaka sreće. Jer, nekako, kako odrastaš tako počneš primjećivati kako su ljudi pred blagdane oko tebe nervozni, opterećeni svim obvezama koje su si naslagali, kolačima, hranom, uređivanjem čišćenjem. I onda, kad mi netko danas kaže da se bor ne kiti prije badnjaka, pa gledaj, mislim da s blagdanskim pripremama, pogotovo kad imaš djecu, treba početi prvih dana prosinca. Danas je kod nas već gotovo sve spremno za Božić, a još nam je ostalo dovoljno vremena da se zabavimo sitnicama kao što su priprema ukrasa od tijesta, izrada čestitki i plesanje uz božićne pjesme.