Igračke i igre – razlike u odgoju

Nedavno sam naišla na jednu raspravu ispod članka koji priča o rodno stereotipnim igračkama. Iako većina razmišlja na način koji ja razmišljam, postoje i one majke koje smatraju da se zna “kako se odgajaju dječaci, a kako djevojčice”.

Zašto raditi razlike?

Potaknulo me to na razmišljanje. Kako bih odgajala dječaka? A kako odgajam djevojčicu? Pa, isto, ne bih nikada radila razlike. Kao, ti si dečko pa ne moraš pospremati čarape za sobom, ok je ako ostaviš dasku na školjki podignutu, ti ne moraš čistiti i pospremati… Ti se igraj s autićima jer si dečko, a ti s lutkama jer si djevojčica…

Pratite dijete

Montessori pristup ne razlikuje igračke ili igre za djevojčice i dječake. Ne dijele se muški i ženski poslovi ili aktivnosti. Zapravo, praktične su aktivnosti ponuđene djetetu i ono će samo izabrati što želi. Ako dijete zanimaju šrafcigeri i šarafi, može isprobati kako se koriste. Ako dijete zanima pripremanje hrane, tu su gulilica, nož i ostali kuhinjski pribor. Naglasak je na praktičnim vještinama, pa podjela poslova po kriteriju muški/ženski ne postoji.

Ne razbijajte glavu

Kad vam netko kaže Montessori, zvuči skupo. Je, vani su vrtići i škole s ovim pristupom poprilično skupe i ne može ih svatko priuštiti. Osobito na Zapadu. No, to vas uopće ne treba brinuti, kad su u pitanju djeca starija od godinu i pol, Montessori kod kuće je već samo uključivanje djeteta u svakodnevne aktivnosti. Koliko djetetu omogućite da sudjeluje, toliko će vas iznenaditi koliko može.

Od prvog dana života

Kad je u pitanju Montessori od prvog dana, mnogo toga možete napraviti sami, ali tome ću se vratiti u narednim tjednima. Dakle, ako vam se čini skupo i zato dvojite, odmah ću vas utješiti. Gotovo sve se može napraviti od papira, kartona i ambalaže. Potrebno je malo vremena i volje.

Ako dijete želi sudjelovati, zašto ne?

Sjetilo me to na jednu raspravu ispod članka o popisu Marie Montessori u kojem je napisala koje bi aktivnosti djeca ovisno o dobi mogla u kući raditi. Stajalo je da trogodišnje dijete može u kuću donijeti drva. Naravno, svaki se drugi komentar upravo zakvačio za tu točku, kao da je to nešto strašno i neviđeno. No, pogodite što se Vendi, među ostalim najviše sviđa kod bake raditi? Dodavati drva u kutiju kraj peći dok ih baka unosi u kuću. To je jedna od onih aktivnosti koje su privlačne djeci jer uključuje rutinu i ponavljanje. Preuzima drvo – nosi – stavlja u kutiju – vraća se. I tako u krug.

Omogućite im da sudjeluju

Djeca su radoznala, a sve što vi možete je, pratiti dijete. Kad perem prozore ili nešto brišem, Vendi obvezno za mnom mora popraviti. Kako bih bila sigurna da ne dira krpu kojom sam ja čistila, pripremim uvijek jednu njenu. Odnosno, imamo jedno mjesto na kojem stoje krpe i uvijek si je može uzeti i pridružiti mi se. Još smo uvijek u fazi da joj moram napomenuti ili je spriječiti da nakon što je brisala vrata pa pod s krpom, ide brisati svoje lice, ali sve je to faza učenja i vježbanja.

Vendi briše prozor

Pratite dijete

Zaista, ništa se neće dogoditi ako dijete uključite u kućanske poslove. Isto tako, ne idite za time da ga pod svaku cijenu uključite. Vi radite što ste planirali, a ako dijete pokaže zanimanje, omogućite mu da proba.

Aktivnosti koje uključuju ponavljanje, osobito su popularne

Jednostavne stvari poput stavljanja stvari u perilicu, pražnjenja perilice rublja ili suđa mislim da su većini djece roditelja koji primjenjuju ovaj pristup omiljene aktivnosti.

Smanjite očekivanja

Ne očekujte od malog djeteta da će stvarno počistiti, već mu omogućite da sudjeluje. Recimo, naučila sam da, kad metem, ne ostavljam nametene hrpice po podu, već da ih odmah pokupim. Zašto? Ako dođe Vendi sa svojom metlom, ta hrpica će biti sve, samo ne hrpica.

Faze

Primijetila sam, smjenjuju se faze i nikada ne znate u kojoj ste. Baš kad sam se navikla da će ustati sa stola za presvlačenje i odnijeti svoju pelenu u smeće, ona je odlučila da to više ne radi, već mi zapovijedi: “Mama!”.
No, sad ima novu ideju, kad kažem da se idemo presvući, ode sama do stolića za presvlačenje, pripremi čistu pelenu, popne se na kauč, prijeđe na stolić, legne i čeka.

Realne igračke

Ono na što možete obratiti pažnju kad birate igračke je da su realne i jednostavne. Između lutke s velikom glavom i tankim strukom i lutke koja nalikuje bebi, izaberite bebu. Između običnih drvenih kocki i kocke koja svijetli, zvoni, vibrira i pjeva, izaberite drvene kocke. Izbjegavajte sve one igračke koje sviraju, ispuštaju razne zvukove, svijetle i bljeskaju.

Povezujte više igračaka, predmeta ili knjige s igračkama

Napravite poveznicu između knjige i igračke. Primjerice, mi rado listamo knjigu o vatrogascima pa smo nabavili malo vatrogasno vozilo i Vendi se s njim često zaigra. Čitamo kako vatrogasci gase požar i spašavaju mačku, a onda vozimo autić po sobi ili u kolicima za lutku, ovisno o raspoloženju. 😀

Vježbanje fine motorike i igračke koje to, zapravo, nisu

Isto tako, imamo čašu punu kemijskih olovaka u boji. Zapravo, rekla bih imam, ali je ona više koristi od mene. Često uzme čašu, istrese kemijske pa ih vraća ili svakoj makne poklopac pa joj pomognem da odgovarajuće upari. Igra može potrajati i više od pola sata. U nedjelju se sama igrala više od dvadeset minuta s njima. Uzela je hulahup, stavila ga nasred sobe, istresla kemijske i zatim ih sortirala po nekom svom, zamišljenom redu. Samo sam sjedila u drugom kutu sobe, pravila se da čitam knjigu i promatrala je.

Vendi i kemijske

Vendine omiljene igračke s 20 mjeseci

  • Otvaranje i zatvaranje – kutije, boce, vrata, ladice i sve što uključuje zatvaranje i otvaranje.
  • Knjige i katalozi – listanje stranica i mnogo fotografija ili slika.
  • Guranje – kolica za lutku, stolci i sve što se može gurati. Pa guranje mame od tate ako sjede ili leže preblizu. Socijalna distanca se treba poštovati! 😀
  • Slagalice i puzzle – jednostavnije slagalice od nekoliko dijelova. Iako, draže joj je takve stvari rastaviti, nego li sastaviti.
  • Balansiranje, penjanje i skakanje – najteže nam padne kad je mokro pa ne možemo do parka, ali skakanje po krevetu i kauču, balansiranje na dasci i penjanje na stolce ili kauč, može poslužiti kao alternativa.

Omiljeni kućanski poslovi s 20 mjeseci

  • Brisanje krpom – ogledala, stakla, podova, zidova, vrata, svega što joj padne na pamet. Jednog će dana, ako ovako nastavi, cijela kuća blistati.
  • Metenje – metla joj je omiljena, prvo mete, a zatim uzme i trčkara po stanu u krug dok je vuče za sobom.
  • Punjenje perilice rublja – otvori vrata, stavi krpicu, zatvori. Otvori vrata, izvadi krpicu, zatvori. I tako u krug.

Na kraju

Ne opterećujte se igračkama, ne razbijajte glavu imaju li ih dovoljno, niti se ne zamarajte time što ih sve zanima više od igračaka. Uključite ih u svoje aktivnosti, iznenadit će vas koliko će ih zanimati i koliko mogu biti samostalni. Odgajate i gradite osobe, ljude, a ne njihov spol ili rod.

Fashion by Vendi