Sadržaji za najmlađe

Sadržaji na digitalnim uređajima danas su sve više prilagođeni i najmlađima. I to je normalno, jer, nećemo se pretvarati kako televizija, tableti i ostalo ne postoji. Osobito ne danas kad nam je sve digitalno i pećnica i perilica i portafon. Bilo kuda, ekrani svuda.

Prošli sam tjedan sudjelovala na jednoj Zoom konferenciji o utjecaju medija na djecu, sadržajima i ostalom. Provukla su se kroz tri sata zanimljiva istraživanja i razmišljanja stručnjaka o ekranima u svakodnevnom životu djece.

Slabija ponuda sadržaja

I baš kad sam mislila da ću imati dosta posla oko HBO-a GO i Amazon Primea, ostala sam malo razočarana. Imaju neke originalne sadržaje, ali nisu baš nešto kvalitetni niti privlačni. S druge strane, neki se sadržaji ponavljaju.

Dobre strane ekrana

Ono što su i na ovoj Zoom konferenciji neka istraživanja pokazala, jedna od pozitivnih strana ekrana je što djeca danas usput, nesvjesno, uče strani jezik, u našem slučaju engleski, kroz igru. Ja sam Head, shoulders, knees and toes naučila s deset godina, Vendi ih danas sve zna reći i pokazati. Ja sam, zapravo, doma sjedila i ponavljala dok nisam zapamtila, imali smo neku neobičnu teacher u četvrtom osnovne, dala mi je trojku jer joj se nije sviđalo kako sam recitirala pjesmu. To je bila prva trojka u mom životu i mislim da me onda ohladila od engleskog. Ono, tri jer nisam lijepo recitirala, što to znači jednoj desetogodišnjakinji?

Spontano, bez razmišljanja

Vendi ni nema pojma da danas mnogo toga zna na dva jezika, od toga, bez engleskog danas više ne može gotovo ništa pa mislim da je ovo najjednostavniji i najpovoljniji način uvođenja u engleski. Želimo je kroz ovu predškolsku dob što više upoznati s engleskim, baš kako bi joj u školi bio trud usmjeren uglavnom na svladavanje gramatike.

Možda sam bila malo prestroga gledajući HBO GO i Amazon Prime, ali zato sam vam odabrala po dva favorita i još nabrojala nekoliko kvalitetnih serija na koje možete baciti oko.

HBO GO

Sad sam velik

Ovaj je moj favorit, definitivno! Pogađate zašto? Ova serija upoznaje najmlađe s umjetničkim remek djelima – glazbe, slikarstva, plesa i poezije. Pa, tako, naći ćete u epizodama koje traju dvadesetak minuta, skladbe velikog P.I. Čajkovskog i J.S. Bacha. S time, da je svaka skladba unaprijed najavljena, odnosno, njezin skladatelj. Prizori su šaljivi, beba dirigira, publika su životinje koje plješću i smiju se.

Dora istražuje

Kad smo kod istraživanja, jedno je pokazalo kako je jezik u ovoj seriji najbolje prilagođen djeci. Da, ona iritantna Dora koja stalno nešto ponavlja i ispituje je odlična za vašu djecu. Zato, živce na stand by i uključite Doru. Osim toga, Dora uključuje i vašeg malog gledatelja na aktivnost, potiče interakciju i gledanje nije isključivo pasivan čin. Epizode su zanimljive i poučne, a ako ću jednog dana biti spremna to slušati, pokazat ću je Vendi i Galadrieli. 😀

  • Vatrogasac Sam – Vendi obožava vatrogasce jer je imala slikovnicu sa zvukom vatrogasaca, mislim da bi joj se i Sam svidio. Ovo je jedan Montessori serijal jer su epizode životne i likovi stvarni.
  • Louie – Uz pomoć edukativnog serijala djeca mogu naučiti kako nešto nacrtati. Ova je serija prilagođena malo većoj djeci, a i mi koji nismo odmakli od osnovnoškolskog likovnog, mogli bismo pogledati koju epizodu.
  • Graditelj Bob – Boooob graditelj, možemo li popraviti? Boooob graditelj, naravno da možemo! Baš si mislim, tu je izostao vokativ, ali dobro, nećemo kvariti tako zaraznu pjesmu, zar ne? Jeste li i vi od onih koji dijele crtiće na one za djevojčice i one za dječake? Kod nas se doma auti voze na veliko, pa, mislim da mi nismo od tih. Pozitivan stav pri rješavanju problema ono je što nas provodi kroz epizode. Baš kad se dijete nađe kod neke prepreke, možete povući paralelu s Bobom koji ima samouvjeren stav i zna da može popraviti, riješiti problem.
  • Pat i Mat na filmu 79 min – Kako se kod nas zvao ovaj crtić prije? A je to? Daaa, odlični su bili, čak sam ih i ja znala pogledati. Sjetila sam se tog crtića baš prije par godina kad smo došli u naš stan i kad smo par dana u kontinuitetu sastavljali namještaj. Pogledala sam svog tatu, njegovog tatu i samo mi je u jednom trenutku u glavi zasvirala špica ovog crtića. Ovdje je dostupan kao film, pa ga možete podijeliti na komade, a mogao bi biti zanimljiv i mlađima, ali prije starijoj djeci.

Amazon prime

Amazon prime nije baš bogat sadržajem, ali ima dosta originalnih sadržaja pa je to plus. Inače, nakon Netflixa, vjerojatno nitko nema toliko sadržaja, a niti ne ulaže toliko novca u sadržaj.

Bug diaries

Život muhe, pauka i crva. Svakodnevne avanture iz njihovih “života” koje su zapisane u dnevniku. Simpatičan i jednostavan serijal, ali po samom sadržaju malo teži za malu djecu.

Pat the Cat

Život jednog mačka popraćen u dvadesetominutnim epizodama. Odlični glazbeni brojevi obogaćuju svaku epizodu, a svakodnevne situacije poput pripreme muffina za rođendan ili odabira odjeće za školu prate svakodnevne životne situacije. Također, ovaj je serijal prilagođen dobi 4+

Ako vas brine utjecaj ekrana

Najčešće, čut ćete kako ekrani djecu rade “autističnima”. To ćete, naravno, pročitati u onim člancima koji prepišu pola sadržaja. Ali, s ekranima vam je isto kao sa slatkišima ili pomfijem, ako pretjerujete, da imate problem. A, ako tu i tamo pogledate crtić, pojedete slatkiš ili pofmri, nemate problem. Dapače, učite dijete kako postoje granice i stvarate pozitivan stav. Zato, opustite se i vi, sigurno, imate male užitke koje si volite priuštiti.