Montessori igračke

Često me roditelji pitaju gdje kupujem igračke, ako kupujem i kakve kupujem? Također, mnoge zanima kakav je to pribor i koje aktivnosti mogu raditi s djecom po preporuci Montessori pristupa? 

Nastojim kupovati igračke otvorenog tipa, a o tome sam već i govorila. Dakle, ponovit ću na primjeru Lego kocki. One najobičnije Lego kocke su igračka otvorenog tipa, od njih možete napraviti brod, dvorac, cvijet ili nešto sedamnaesto. S druge strane, ako kupite kutiju s Lego kockama u kojem su precizne upute kako sastaviti lik koji se nalazi na kutiji, teško da ćete od dijelova koji se nalaze unutar kutije moći sastaviti nešto drugo što poželite. Dakle, riječ je o igrački zatvorenog tipa koja ne pruža previše mašti na volju. 

Igračke otvorenog tipa

Kada bih birala, uvijek bih izabrala igračku otvorenog tipa, a uputa i pravila se pridržavala u drugim aktivnostima. Primjerice, dok igra ostaje slobodna i kreativna, aktivnost poput rezanja voća ili brisanja prolivene vode uvijek ima svoja pravila. Voće režemo tako da svaki komadić nakon što ga odrežemo stavimo u posudicu koja je za to namijenjena. Dakle, ne odrežemo tri komadića pa ih onda stavljamo, već jedan po jedan režemo i stavljamo. Isto je s brisanjem prolivene vode, ne radimo nikada neodređene pokrete i ne brišemo u smjeru kako nas volja, već uvijek s desna na lijevo ili odozgo prema gore, kako se od nas traži da čitamo i pišemo. 

Osim toga, za vaš će budžet biti mnogo jednostavnije kupite li igračku koja se može beskrajno rastavljati i sastavljati. Ako krenete s igračkama koje se sastave, ostave i zaborave, za čas ćete vaš dom pretvoriti u skladište plastike. A, sjetite se da je upravo to postao i naš planet.

Kako se igra

Upravo se tako zove profil na Instagramu jedne majke, montessori učiteljice i jako zanimljive žene, a možete ga pratiti ovdje.

Trgovine u kojima sam pronašla zanimljive igračke i predmete za aktivnosti

Ikea

Kad uđem u Ikeu, kao da sam ušla u kuću inspiracije za Montessori aktivnosti. Njihove su igračke otvorenog tipa, baš onakve kakve bih vam uvijek preporučila da kupite, bilo da kupujete svom djetetu ili želite pokloniti nekome. Osim toga Ikea ima namještaj prilagođen djeci, pri tome, mislim na male stolove i stolce i fotelje. Ako imate velik životni prostor, možete čuda učiniti u opremanju dječje sobe. Ali, ako nemate, nekoliko stvari bit će sasvim dovoljne. U Ikei se gotovo u potpunosti možete opremiti za dolazak novog člana obitelji, nabaviti namještaj, posteljinu, pribor za jelo, ručnike, kadicu, kahlicu, igračke za najmanje i za malo veće. Dakle, ako odete na odjel za djecu, tamo ćete naći gotovo sve što vam treba. 

Od igračaka, u Ikei sam kupila ringove koji se nižu po veličini na štapić i prije toga po sličnom principu pingvina s ringovima, ali on je od tekstila, nije drveni pa je prikladan za djecu mlađu od godinu dana. 

Iskreno, pingvina nikada nije previše gledala, ali joj ga planiram vratiti u idućoj rotaciji igračaka zato što se jako zainteresirala za nizanje ringova. 

Ti su ringovi pun pogodak, trenutno su jedna od najaktualnijih igračaka. Nakon što svaki ring stavi na štapić, samoj sebi plješćei govori ”Baaaa!” (Bravo!) 

Što sam još u Ikei vidjela i čini mi se zanimljivim, a koristit će vam za djecu stariju od 18 mjeseci?

Na odjelu kuhinja ima gotovo sav pribor koji će vam trebati u provođenju aktivnosti kod kuće. Primjerice, to su gulilice za voće i povrće, mjerice različitih veličina koje dolaze u kompletu, mali poslužavnik s ručkama na koji se stavlja pribor za aktivnosti i sl. Na odjelu za vrt imaju praktičnu kanticu za zalijevanje cvijeća i pribor za rad u vrtu.

Pepco

Ako niste stajali u redu pred Pepcom nakon što su popustile mjere, onda je sada pravo vrijeme da uđete. I dalje je red, doduše, tako da ćete i dalje, ako imate sreće, stajati u redu za blagajnu. Osim što tamo najviše nabavljam odjeće za svaki dan, pronašla sam i nekoliko igračaka koje su u potpunosti Montessori prihvatljive. Prva je igračka bio valjak s kuglicom i njega, iskreno baš nije previše doživljavala. Druga igračka su kuglice na vodilicama i s njima se u zadnje vrijeme zna zaigrati. Osim toga, u Pepcu sam vidjela loptice različitih oblika kakve sam naručila s AliExpressa, možda koju kunu skuplje, nego li na Aliju, ali iste kvalitete kao i one od tamo, vjerojatno i iz iste tvornice. Jedina je razlika što sam ove naše čekala skoro dva i pol mjeseca.

Montessori s minimalnim budžetom

Da biste primijenili Montessori pedagogiju kod kuće, ne treba vam mnogo. I s ograničenim budžetom mnogo toga možete sami izraditi, a više pročitajte u objavi Montessori  s minimalnim budžetom.

Tedi

U Tediju mi veliki možemo pronaći igračke za sebe, ali ima i velika ponuda repro materijala baš kao u hobby trgovinama. Osim što sredinom ljeta u Tediju možete pronaći sve za Božić, možete pronaći košarice za organizaciju, krpice, spužvice i ostali pribor za čišćenje. Zapravo, ne znam što tamo ne možete naći? Sviđa mi se što, za razliku od ostalih trgovina, odem u Tedi po jednu stvar, kupim još pet i ne potrošim više od 100 kuna.

Tamo sam našla sve što sam stavila u Vendinu Košaricu blaga. To je jedna košarica u kojoj se postavi nekoliko varijacija iste teme. Primjerice, u našu sam stavila različite četkice i spužvice, a smisao te košarice je upoznavanje s različitim teksturama i materijalima. U našoj se našla jedna četkica za čišćenje cipela, silikonski kist za kuhinju, krpica s resicama i silikonska spužvica nalik onim popularnim za čišćenje lica. 

Takve košarice mogu biti najrazličitijeg sadržaja, a ovdje je link s idejama kako napraviti košarice s blagom za bebe. 

Offertissima

Kad sam poželjela napraviti mobil s leptirima, razmišljala sam kako to izvesti, kakav papir koristiti za slikanje, kako sve to u konačnici izvesti? Sjećam se da sam tog jutra, u kolovozu prošle godine krenula u Lidl, ali usput odlučila svratiti u Offertissimu na katu. Ugledala sam s vrata 3D naljepnice u obliku leptira. Bez razmišljanja sam ih uzela i otišla doma. Kad sam došla doma, sjetila sam se da sam, zapravo, pošla u Lidl. Nema veze, mobil je bio bitniji. Izvela sam, na kraju, taj mobil tako da sam lijepila leptira na leptira i dobila odličan 3D efekt, a ovaj joj je mobil bio najdraža zanimacija u bakinom dvorištu dok još nije mogla ići kamo poželi, nego je bila tamo gdje smo je ostavili. 

Hobby shop

U hobby shopu sam kupila sve za izradu mobila, letvice, flaks, prozirnu kuglicu, kuglice stiropora, trakice u raznim bojama, metalni ring, drveni ring za zube, drvene kuglice, praporce i još štošta. Planiram ga uskoro opet posjetiti jer ću napraviti uz maminu i tetinu pomoć “tihu knjigu”, a kakva je to knjiga i što za nju treba, o tome ćemo u jednoj posebnoj objavi. U svakom slučaju, ako niste kreativna osoba, nakon što uđete tamo, otkrit ćete umjetnika u sebi.

Lidl

Lidl povremeno ima tako dobre stvari, da sam sebe iznenadi. Mislim, budimo iskreni, Lidl je zakon što god voljeli kupovati tamo. Nikad neću zaboraviti spomenuti kako je dobru akciju imao u predblagdansko vrijeme prošle zime. Nikad nisam vidjela veću ponudu drvenih, kvalitetnih i korisnih igračaka u trgovini poput Lidla, kao tada tamo. Nadam se da će ove zime opet to ponoviti.

I nedavno je bilo baš dobrih igračaka, odnosno, alata za Montessori aktivnosti. Dječji pribor za čišćenje – metla, krpa i još neke sitnice, dječji alat za vrt – grablje, lopata i sl. Na kraju, odlučila sam se za set za vrt, oko 25 kuna je koštao. 

Kineske trgovine

Najdraže su mi one kineske trgovine u kojima možete kupiti doslovno sve. Jedna od takvih je People Market na Aveniji Dubrava. Baš sam tamo među kuhinjskim priborom našla sjeckalicu koju često koriste Montessori roditelji u svojoj kući, a služi za vježbanje rezanja povrća i voća, za početak, praktičnija je opcija od noža. Ovakvu sjeckalicu nisam nigdje drugo kod nas vidjela. 

Online trgovine iz kojih sam naručivala

Ali express

S Ali expressa naručila sam loptice različitih oblika, koštale su nekoliko dolara, dugo su putovale, kao i sve što sam naručila iz ove online trgovine, ali ne mogu im navesti nijedan nedostatak, osobito ako uzmemo u obzir cijenu. 

Etsy

Naš wobble board ili dasku za balansiranje našli smo na Etsyju. Ova je igračka poprilično skupa, kako gdje, ali otprilike košta oko 100 eura i više. Našu sam pronašla na nekoj blagdanskoj akciji, na Etsyju za 60 dolara i to su u pitanju bili posljednji komadi. Napominjem, uzela sam manju verziju daske, kraća je od one normalne 20 centimetara, ali mislim da to nije problem. Otkako se u potpunosti osamostalila u hodanju, Vendi je počela istraživati mogućnosti balansiranja. Pa, sada stoji pred ogledalom i pokušava održati ravnotežu na dasci. Ovo je jedna od igračaka otvorenog tipa za koju nisam vidjela loše recenzije. Može biti daska za balansiranje, most, ležaljka, tobogan koji se nasloni na kauč, pregrada u igri… Baš ima beskrajne mogućnosti pa mislim da je isplativa investicija.

Za kraj

Iako se na početku možda činilo tako, igračke za Montessori pristup nisu nedostupne. Dapače, mogu se pronaći u trgovinama koje prodaju igračke, ali i u onima kojima to nije prvenstvena uloga. Zapravo, pribor za aktivnosti i igračke traže i malo vaše kreativnosti i domišljatosti. Osim toga, mnogo stvari koje sami izradite ispadnu mnogo povoljnije od onih verzija dostupnih u trgovinama. Ako vas izrada predmeta veseli, svakako, preporučila bih da se sami odvažite na njihovu izradu. I na kraju, ne zaboravite, veću važnost i korist od mnoštva igračaka imat će doživljaji koje pružite djeci. A kod odabira igračaka, nastojte da imaju smisao i funkciju. Izbjegavajte igračke koje se sastave, ostave da skupljaju prašinu i zaborave. Uključite dijete čim prije u kućanske poslove, prvo kao promatrača, a zatim i kao sudionika. Ako pokazuje zanimanje za onime što radite, omogućite mu da i samo isproba. Na kraju, najviše se nauči kroz igru.