Funkcionalno znanje i razmišljanje kao prioritet 21. stoljeća

Drugi dan edukacije o razmišljanju i znanju bio je zanimljiv i intenzivan. Zapravo, vjerujem da mi je bio intenzivniji i zato što su se obje tog jutra probudile prije sunca. Spavale smo kod bake kako bismo se lakše organizirali i kako bih ja ujutro samo otišla u Buzin. No, meni je već u devet bilo podne. Ali, dobro, uzet ću si ledenu kavu u Meku u Buzinu i otići na predavanje. Sinoć sam uzela u hotelu, bila je preloša. Realno, danas nije dan kad mi treba loša kava. Ona u Meku, provjereno, uvijek ispadne dobra.

Ovdje pročitajte kako je bilo prvi dan edukacije.

Ovaj put je samo ispala

Naime, tko rano rani, a ima djecu, zna da će dan biti izazovan. U najmanju ruku ili najveću ili u obje ruke, uopće nije bitno. Što se tiče kave, ova je kava ispala u prvom zavoju nakon skretanja na glavnu cestu. Eto, to je bila kava koju sam htjela tog jutra ispijati dugo i polako. Cijelu je popio moj tepih na suvozačevu mjestu u autu. Barem mi je auto tri dana mirisao na kavu.

Počastila sam se knjigama

Kad mi već s kavom nije išlo, kupila sam si knjige i dobila potpis doktora Rajovića pa mi je lakše bilo preživjeti spoznaju da se osjećam kao da je kraj, a ne početak dana. Budući da su radionice tog dana bile pune sadržaja, istaknut ću samo najzanimljivije dijelove i potaknuti vas da se idući put odlučite prijaviti na predavanja dr. Ranka Rajovića.

Rana stimulacija

Za početak, pričali smo o tome kako mi nećemo nikada imati Mozarta kod kuće, ni vi, ni ja.
Točnije, pričali smo o ranoj stimulaciji i koliko je ona bitna za razvoj vještina. Baš na primjeru Mozarta, vidjeli smo kako je on bio okružen glazbom po cijele dane i prije nego li se rodio. Njegov je otac davao instrukcije iz klavira i glazba je ispunjavala njihov dom. Isto se nastavilo kroz čitavo njegovo djetinjstvo.

Ljubav i igra kao glavni motivi obaranja vlastitih rekorda

Dotakli smo se biciklista Naira Quintane i trkača Usaina Bolta i onoga što je njima omogućilo da postignu vrhunske rezultate. Quintana je odrastao u vrlo siromašnoj obitelji, a koliko su njegovi bili siromašni, govori činjenica da su godinu dana sakupljali novac da bi mu kupili bicikl. On je vlastite rekorde obarao tako da se natjecao sam protiv sebe, a poticaj su mu bili stimulativno okruženje i ljubav. Naime, njegov ga je otac čekao kad bi se vraćao iz škole i svaki put kad bi oborio novi rekord, pljeskao bi mu i bodrio ga. A, Quintana je izjavio kako ga je, otac koji ga je čekao i kojeg bi vidio iz daljine, potaknuo da u najtežim trenucima ne odustane, nego da sve od sebe. Uspon do kuće koja se nalazila na brdu bio je strm jednako kao i predzadnja etapa Tour de Francea u kojoj je preuzeo vodstvo. No, da ne duljim, možete o tome sve pronaći na internetu.

Bolt i igra

S druge strane, Usain Bolt je imao drugu motivaciju, a to je bila igra. Naime, njegov je otac bio poštar i on je imao dogovor s majkom da stigne kući prije oca koji je na motoru raznosio poštu. I, tako je on malo po malo, kad bi vidio oca krenuo svoju utrku da stigne kući prije njega. Kako je vrijeme odmicalo, tako je Boltu trebalo manje vremena za pretrčavanje puta do kuće, a ostajalo mu je više vremena za ono što je najviše volio, igru.

Sjećate se kad smo igrali gumi-gumi?

Danima, tjednima, mjesecima. Svaki dan, prije škole, poslije škole i pod odmorom. Znate koliko smo sati proveli skačući, održavajući ravnotežu i izgovarajući brojalice? Puno više od današnje djece. Imali smo taj luksuz.

Prema NTC-u neke od najvažnijih aktivnosti su:

  • Rotacija
  • Ravnoteža
  • Vježbanje stopala
  • Vježbanje vida
  • Korištenje svih deset prstiju
  • Govor

Tu su još i:

  • Misaone klasifikacije
  • Serijacije
  • Asocijacije

Drukčija vremena

Današnja djeca svega toga imaju mnogo manje. Mobitel je, nažalost, ovdje jedan od glavnih krivaca. Ali, naprosto, vremena su se poprilično promijenila. I, ona djeca koja se bave raznim aktivnostima, ipak ih imaju manje od nas. Dotakli smo se pincetnog hvata koji se jako forsira, a zapravo se zapostavljaju aktivnosti koje potiču rad svih deset prstiju. Jedna je učiteljica koja je sudjelovala na predavanju rekla kako je i ona isprobavala sa svojim učenicima ono što dr. Rajović tvrdi. A to je, da današnja djeca nemaju razvijenu motoriku svih deset prstiju kao generacije prije i da mnogi ne mogu dok drže dlan položen na stolu, podići četvrti prst od površine. Naime, ova je učiteljica rekla kako nijedan njen učenik nije mogao podići četvrti prst od stola. Ali, zato, brzo plastelin u ruke i dajte im da se igraju i mijese. Ili još jedna bolja aktivnost za one malo starije, naučite ih pisati po tipkovnici sa svih deset prstiju. Po meni, ovo je jedna nevjerojatno vrijedna vještina, osobito kad se nađu na fakultetu u pisanju seminarskih radova i skripti.

Kako povezati dvije aktivnosti?

Jedna od ideja kako djecu potaknuti da istovremeno razmišljaju i kreću se. Dakle, povezuju se asocijacije i senzomotorika, a možete ju isprobati na sebi kod kuće, ali i na djeci. Naime, zadatak je istovremeno skakati i sa svakim skokom nabrajati nešto (životinje, gradove, države…). Prema pričama dr. Rajovića, profesionalni sportaši ostvarili su slabiji rezultat kad su skakali i nabrajali, nego li kad su samo skakali. S druge strane, jedna je učiteljica testirala učenike i rezultat je bio skroz poražavajuć. Naime, oni uopće nisu mogli istovremeno skakati i nabrajati. Ali, kao što smo vidjeli na primjeru Bolta i Quintane, vježba čini majstora, stimulativno okruženje, ljubav i igra dobitna su kombinacija za pomicanje vlastitih granica.

Prijeđimo na igru

Pričali smo o igrama kojima onako “usput” možemo potaknuti djecu da aktiviraju sve one navedene kategorije koje su važne za razvoj mozga. Riječ je o svakodnevnim igrama, a jednu od njih i mi doma moramo od jutra igrati. Ovo su samo načini kako ćete igre podići nekoliko razina iznad one klasične verzije.

Igra plašenja

Zadnjih godinu dana Vendi ima običaj, čim ujutro otvori oči i zna da je tata doma, uzima dekicu i ide k njemu. Moraju se igrati “bu”. Igra plašenja nevjerojatno je zabavna objema i vjerojatno bi se mogle igrati dok ne padnu s nogu.

NTC i igra plašenja

Malo kompliciranija verzija igre plašenja je tako da se na vratima razvuče “paukova mreža” od gumene trake i na nju se zakvače zvončići. Zadatak je da se dijete provuče tako da se zvončići ne čuju. Isto se može napraviti u učionici između klupa. Kad pogriješe i zvončići se oglase i oni se unatrag moraju vratiti na početnu točku jer ste ih čuli. Kad se uspiju provući bez da se čuje, onda dođu i preplaše vas. 😀

Čarobna linija

Ako nisu princeze, onda su čarolije i šljokice i magija dobitni pojmovi igre koja će zainteresirati djecu. Ova je igra jednostavna i mi smo je već jednom prilikom prošle godine isprobali. Ovo je osobito motivacija za djecu koja ne vole fizičku aktivnost. Naime, kako ćete izazvati dijete da nešto napravi? Pa, kažete mu da to nikako ne smije. Mi smo se u to uvjerili kad je hrana u pitanju. No, kad smo kod čarobne linije, igra ide ovako:
Zalijepite pik traku na pod i kažete djetetu da nikako ne smije po njoj hodati, da je to samo za odrasle. A vi, kad dođete na nju, hodate kao po gredi, nogu pred nogu. Naravno, i dijete će vam vrlo brzo pokazati kako to želi probati i kako to može. Dok usavrši vještinu hodanja po liniji, dodate naljepnice na liniji, jednu ili dvije kao točke na kojima se radi neka nova vještina. Dođete, skočite ili se okrenete oko sebe. Naravno, izazov će biti u kratkom roku prihvaćen.

Dan – noć

Ne znam jesam li u životu igrala dosadniju igru. Evo, sjećam se osnovne škole i nekih rođendana na kojima se to igralo. Stvarno nisam shvaćala smisao te igre. Bila mi je bez veze dok nismo saznali kako se može igrati, a da ne bude dan – noć.
Jednostavna verzija je tako da dan bude jedna boja, primjerice crvena, a noć druga boja, recimo, žuta. I onda se igra tako da nabrajate: lubenica, limun, sunce, jagoda…

Level advanced

Ova se igra može igrati i na satovima jezika, recimo, imenice su dan, a glagoli noć. Ili, na satu matematike, počinje tako da su parni brojevi dan, a neparni noć, kasnije zadatak je zbrojiti ili pomnožiti i rezultat je, ovisno je li parni ili neparni – dan ili noć.
Tako da, u kompletu, imate kognitivnu i fizičku aktivnost.

Za kraj, dotaknuli smo se dosadnih definicija

Sjećate se definicija iz osnovne ili srednje? S faksa? Naravno da ih se ne sjećate ako ih niste primorani koristiti ili ako niste nastavnici. Dapače, vjerojatno ste ih zaboravili nakon testa na kojem ste ih napisali. Ipak, ja sam jednu definiciju naučila na predavanju dr. Rajovića i zapamtila. I to baš zato što sam je morala nacrtati. Troposfera je najdeblja oko ekvatora. Dao je ovu definiciju i osnovnoškolcima na jednom kampu. A, ovako je jedan dječak nacrtao definiciju. Djeca su genijalna, zar ne? Imate li ideja kako biste vi naslikali ovu definiciju?

troposfera