Stiže vikend, manjka ideja

Vikendi s djecom, ponekad, mogu trajati danima. Recimo, ima dana koji toliko traju, da, iako su prošli, imam osjećaj kako još nisu završili. Umjesto koje minute predaha, imate psihički izazovne sate i sate i čini se da im nema kraja. No, budući da su pred nama mjeseci kad je velika vjerojatnost da će biti loše vrijeme ili previše hladno, morate imati plan B u rukavu, baš kako biste sačuvali vlastito zdravlje. Naravno, ne postoji loše vrijeme, samo loša obuća i odjeća, ali ipak, nekada s malima nije tako jednostavno izići na kišu i hladnoću.

Četiri ideje

U nastavku vam donosim ideju kako skratiti vrijeme kad niste raspoloženi za loše vrijeme, a ni ostanak u kući vam nije najbolja opcija.

Ideja 1: Kazalište (ili kino)

Kazalištu uvijek dajem prednost, no, nekako je lakše uloviti ulaznicu za kino, nego li za kazalište u zadnji čas. Ako mislite kako je dijete premalo za predstavu, jer na njoj piše da je preporučena dob 3+, nemojte se opterećivati. To su, ionako, preporuke i ne morate ih se striktno držati. Mi, uglavnom, doživljavamo da starija djeca izlaze ranije, ali i to je rijetkost. Djeca su po prirodi znatiželjna i što im više raznolikog sadržaja ponudite u ranijoj dobi, to bolje. Mi se vodimo idejom da ćemo im uvijek iskustvo staviti ispred neke materijalne stvari. Odnosno, kad ih želimo nagraditi ili im nešto priuštiti, gledamo da to bude neko iskustvo. I, što onda ako će se za 10, 20 godina sjetiti kako su prvi put u kazalištu plakali jer nešto nije bilo kako su zamislili? Ili, što onda ako ćete im pričati kako su prvu predstavu prespavali? Sve su to doživljaji za vas i njih koji ostaju trajno u sjećanju. Ako poželite skratiti vrijeme, naše su preporuke: Zagrebačko kazalište lutaka, Kazalište Trešnja, Mala scena i Kazalište Dubrava.

Ideja 2: Izložba

Mislite kako je odlazak na izložbu s malom djecom nepotreban, dosadan ili naporan? Onda, vjerojatno, niste nikada otišli na izložbu s njima. Odlazak na izložbu može biti izazov, ali ako idete siti i odmorni, već ste dosta toga olakšali i sebi i njima. Mi smo nedavno posjetili Bijenale slikarstva u HDLU-u. Izložba ne nudi toliko podražaja kao predstava, pa na prvu malima može biti nezanimljiva. No, tu nastupate vi. Pričajte i potičite ih da pričaju što vide. Omogućite im da razvijaju maštu i opažanje. Ne mora svaki doživljaj biti lud i nezaboravan. Osim toga, ideja je Montessori pedagogije da umjetnost nije rezervirana samo za neke, već treba biti dostupna svima. Okružite ih umjetnošću i u životnom prostoru.

Ideja 3: Bazen ili toplice

U ova hladna vremena, toplice su spas. Otkako smo s Vendi prošle godine krenuli na plivanje pa nam se raspored promijenio i plivanje je palo u drugi plan, nastojimo sad to redovito ostvariti u toplicama, a Galadriel ima povlasticu od prvih mjeseci biti u vodi. Odlazak na bazen nejedače pretvara u gladne, nespavače u uspavane ljepotice, a beskrajni dan ubacuje u brzinu svjetlosti.

Ideja 4: Knjižnica

Naša mala biblioteka postala nam je u jednom trenutku prazna. Zapravo, nedostajalo nam je novih sadržaja, a knjižara nam nije bila blizu. Zato smo otišli do dječjeg odjela KGZ-a. Članstvo za djecu je besplatno, a u neka prošla vremena, knjižnica je bila mjesto s redovitim radionicama i dodatnim sadržajima za djecu, prilagođenima po dobnoj skupini. Budući da sada toga nema, odlazak u knjižnicu isključivo je trenutak za razgledavanje i posudbu knjiga. Ah, da vidite muku kad Vendi kažem kako može samo tri posuditi. Nakon što odabere tri, digne kažiprst i kaže mi: “Još jednu.” – Ali ne možeš… “Mama, slušaj me kad ti kažem, samo još jednu.”

Ne zaboravite, moraju se znati dosađivati

  • Ne, nisu im stalno potrebni podražaji.
  • Ne trebate ih stalno animirati.
  • Ne treba im neograničena količina igračaka.
  • Ne trebaju im filmski maratoni, tableti ni mobiteli.

Moraju se znati dosađivati. Dosada razvija ideje, ideje potiču kreativnost, a mozak u tim trenucima radi najzabavnije vježbe za rast i razvoj.

Ako vam je vikend dug, sjetite se da je ponedjeljak blizu. Odmah će vam biti lakše prepustiti se dosadi.