Baby friendly bor

Naš smo prošlogodišnji Vendi friendly bor donirali pa sam ove godine napravila varijaciju na temu. Jedino, ukrala sam Mati jednu praktičnu ideju iz Warhammer svijeta sastavljanja figurica. Zapravo, osim što sam mu ukrala ideju, nije shvatio da sam posudila njegove magnete, ali to će shvatiti kad pročita objavu. Tako da, ove se godine bor sastoji od dva metra filca, tankog, mekanog, magneta i ukrasa od moosgummija, tvrdog filca i cofleka na kojima su magneti i koji se tako jednostavno lijepe i skidaju.

Patafix

Za ljepljenje bora poslužila sam se Patafixom, također, iz Matine kutije. Hvala ti što me razumiješ, i ja tebe volim. ? Lampice su na baterije pa nema opasnosti. Osim toga, ove godine bor nije Vendina meta kao prošle u smislu, dođoh, razvalih, otiđoh. Uglavnom, zabavi se premještajući ukrase ili samo jedan skine i odnese ga sa sobom. Još samo malo odgađam pokazati joj kako ti ukrasi mogu stajati i na frižideru. To će biti prava zabava za Galadrielu koja je u fazi uništi i stavi u usta kad ne gledaju.

Kamin

On je novost ove godine, a rekla bih i novi hit u ukrašavanju. Do sad nisam razmišljala o opciji da možeš otići u trgovinu i kupiti kamin koji ti za ukras stoji u sobi. Shvatila sam, tek nedavno, da i to postoji. No, kako mi je nedavno jedna pratiteljica napisala kako ne razumije zašto “škrtarim i ponašam se kao da sam siromašna pa gledam gdje da ušparam i time se hvalim”, tako ću i dalje ostati sebi vjerna, njoj, škrta. Naime nisam ni pomislila kako bih otišla i kupila ukrasni kamin, ali mi je napamet pala ideja što da učinim s one tri ploče stiropora koje već dvije godine čuvam za svaki slučaj.

Pravi fejk

Napravit ću lažni kamin, staviti ga kraj lažnog bora i imat ćemo najbolji Božić, kao i svaki do sada. Inače, moram samu sebe obraniti ovim putem, nisam škrta, niti štedim na djeci. Ali, kupovati im brdo igračaka, dok se one najviše i najdraže igraju s mojom kuhačom, nekom starom kutijom i poklopcem jedne zdjele, zaista nema nikakav smisao. Sreća se ne kupuje na odjelu s igračkama, a skromnost se uči iz primjera, i mi smo taj najvažniji primjer.

Psihičke su pripreme više od pola posla

I tako, uzela sam tri ploče stiropora, otišla po još tri i pur pjenu. Inače, ako ga lijepite, koristite pur pjenu, ona ga neće otopiti. Akrilnim sam bojama napravila fuge, a temperom oslikala vatru. I fuge sam si označila nekakvom ljepljivom trakom koja nalikuje na pik traku. Samo dok sam već potrošila nekoliko metara, onda mi je Mato rekao da je ova košta kao nekoliko rola pik trake. A joj. Sori.

Likovni za pet

Vjerujem da ćete opravdati moje likovne sposobnosti jer sam posljednji put nešto nacrtala u osmom razredu. Na izradu kamina spremala sam se tjednima, a na kraju sam ga sastavila (pokraj budne i puzajuće/hodajuće Galadriele za pola sata). Još mi je pola sata uzelo oslikavanje. I, ta daaa. Imamo i mi sad kutak u kojem čitamo priče za laku noć, pjevamo i pijemo bijelu kavu. Zato sam pokraj dodala knjige kako bismo se mogli ispružiti pokraj kamina i po želji ih dohvaćati, listati i, kako to biva kad su njih dvije jedna kraj druge, međusobno si čupati iz ruke. Točnije, ono što uzme Galadriela, to joj Vendi otme. Onda, G. počupa V. za kosu ili je iskoristi kao oslonac dok iskorači i ustane, pa V. viče: “Nemoj, Gajo, to boli!”

Lampice na baterije

Molim vas, recite mi, koje dijete ne voli (dirati) lampice? Tako je, nema takvog. Srećom, toliko su nas preplavile božićne lampice na baterije, da smo i zaboravili one retro šarene lampice koje sviraju melodiju, nekoliko njih i poprilično su iz današnje perspektive, iritantne. No, ako želite izbjeći igranje sa strujom, a opet djeci omogućiti da si ostvare najveću želju i malo se pozabave lampicama, sjednite s njima i proučite zajedno lampice. Napravite “šator” upalite lampice, ispričajte priču i dobro se zabavite. Ili, jednostavno, ugasite svjetla, ostavite lampice, zagrlite se i prepustite trenucima koje zapostavljate u užurbanoj svakodnevici. Ako je nekada pravo vrijeme za ubaciti u nižu brzinu, onda je to sada.

kamin i bor
bor detalj

Fotografije kao dekoracije

Kako nemamo pravi bor, tako nemamo ni prave ukrase. Realno, što su pravi ukrasi i što spada pod ukrase, a što ne? Ako ćemo se kao pijan plota držati tradicije, onda ćemo po borovima vješati jabuke. Ali, današnje sorte ne bi stajale ni na jednom boru. Kupiš tri jabuke, teške kao cijeli bor. Nego, vratimo se ukrasima. Razmišljala sam neko vrijeme kako još malo obogatiti stan ukrasima i kakvi bi to ukrasi bili, a da budu zanimljivi barem Vendi, ako ne Galadrieli.

Moraš probati sve

Mislim, kad je bilo što u pitanju, Galadriela je u fazi kako to nešto zgužvati ili staviti u usta, pa još nije toliko važno. No, Vendi već sve gleda i detaljno proučava. Pa, kako su nam i ovako zidovi puni okvira s fotografijama, zašto ne dodati još malo? Tako sam, ponovno, naišla na Matinu kutiju s Patafixom, provukla lampice po zidovima kroz stan, i na njih, kao na štrik za veš, povješala s dekorativnim kvačicama fotografije svih važnih trenutaka ove godine. Vendi je to nepresušna zabava, i već sam pričala kako joj je gledanje fotografija jedna od omiljenih zabava koja može trajati i trajati.

fotografije dekoracije

Ne znam kako vi…

Kad mi netko kaže kako je prerano za okititi bor ili takvo što, pitam se, kako sve stignu kad im je prerano? Recimo, nama je i ovaj advent prekratak i sve se bojimo kako nećemo stići obići sve što smo planirali. Ali, ipak, ovih smo dana u intenzivnom adventiranju pa vam već prekosutra donosimo last minute zagrebačke adventske lokacije koje možete posjetiti.

Montessori i djed mraz

Prošli sam tjedan dobila zanimljivo pitanje u inbox, kako se ponašamo po pitanju Djeda Mraza, budući da Montessori pristup ne priznaje nestvarna, izmišljena bića? Jednostavno, pravimo se da, u tom slučaju, Montessori ne postoji. Ili, ne držimo se ničega slijepo. Točnije, mislim da je Montessori pristup prvenstveno izvrstan zbog usvajanja praktičnih vještina, stjecanja navika i smisla za red. Ne dajemo prednost vilama, čarobnjacima i princezama koje su sretno živjele do kraja života, pred pričama koje su u slikovnice prenesene iz stvarnosti. Ipak, mislimo da svatko u životu treba malo čarolije. I, kad je u pitanju Djed Mraz ili Hogwarts, oni će uvijek imati mjesto u našem životu uz bok Montessori pedagogiji.

 Vendi je bila na druženju s Djedom Mrazom

Iako, s dvije i pol godine ne možeš razlikovati što je stvarnost, a što mašta, a niti je to potrebno, mislim da nije prerano za susret s Djedom Mrazom. Ove joj godine još nismo predstavili priču o svetom Nikoli i poklonima u čizmicama, jer bi, vjerujem, okupirana Macom papučaricom, bila uvjerena da poklon u čizmi ima veze s njom, više nego s nekim čovjekom kojeg ne poznaje. U jednom sam se trenutku, šestog prosinca, skrolajući po društvenim mrežama, zapitala jesmo li pogriješili. Jer, pokazivali su svi na veliko svoje čizmice. A onda, naišla sam na objavu jedne mame koju iznimno cijenim. Cijenim njene stavove i njenu stručnost. A objava o tome što je poklonila svojoj djeci za svetog Nikolu, uvjerila me u to da nismo samo mi ti koji umjesto poklonima, želimo naše djevojčice “zatrpati” ljubavlju. I, evo njene objave u nastavku:

mama fizijatar

Djedom Mrazom u ZKL-u

Baka i Vendi prošli su petak išle na Medu Đuru u vrtiću, srele su Vendinog prijatelja iz vrtića i družile se s Djedom Mrazom. Unaprijed smo je pripremili na Djeda Mraza i pričali joj o njemu. Osim toga, jedna mi je mama poslala odličnu aplikaciju preko koje dijete možete povezati s Djedom Mrazom. Tako je Vendi popričala s njim i znala je tko je čeka, odnosno, kako izgleda taj Djed o kojem pričamo.

Naš poklon

Naš je zadatak bio pripremiti poklon i predati ga u kazalištu. Baka me zamolila da joj pronađem knjigu o moru jer ju je oduševilo kako je Vendi na nekoj fotografiji po kućama prepoznala da je to na moru, a nije vidjela more. U Školskoj sam knjizi pronašla zanimljivu knjigu s prozorčićima, a odmah sam i našla knjigu koju ćemo joj staviti pod bor baš na Božić.

Ovo su knjige koje spadaju u Montessori prihvatljive knjige i ovim vam ih putem želim preporučiti ako ste u potrazi za zanimljivim i kvalitetnim slikovnicama za mlađu djecu. Još sam o knjigama pisala ranije ove godine Montessori prihvatljive knjige 0-6.

more

Od mame i tate

Pod borom ili pokraj kamina dočekat će je na božić jedna od knjiga iz serije Što je to? O zračnoj luci, avionima i putovanju. Inače, iz te serije imamo i slikovnicu Kod liječnika. Ova je cijela serija kvalitetno napravljena, tematika je dobro pokrivena za vrtićku dob, ilustracije su realne, lijepe i privlačne, a sadržaj dobro obrađen.