Igračke i aktivnosti 1+

Besplatne igračke i aktivnosti po svuda su u vašem domu, sve što vam treba je malo mašte i vremena kako biste ih pretvorili u igračke i aktivnosti. Doduše, sve te stvari imaju neku drugu primarnu namjenu, često prolazimo kraj njih i uopće ne obraćamo pažnju ako nam ne trebaju.

Dolaze hladniji i kišni dani pa će vrijeme provedeno u zatvorenom biti dulje u odnosu na vrijeme provedeno na otvorenom. Nedostajat će mi šetnje i sjedenje na otvorenom. Već mi je jučer, kad je cijeli dan pljuštalo, misao bježala na mokri parkić i neupotrebljive sprave. Za nuždu, kauč se može pretvoriti u penjalicu, a krevet u trampolin, ali nekako nam dizanje prašine i nije najsjajnija ideja. Zato, pravo je vrijeme za intenzivnu pripremu kućnih aktivnosti koje potiču razvoj motorike i osjetila.

Pincetni hvat i fina motorika

Pincetni hvat i fina motorika

Aktivnosti za vježbanje fine motorike su nebrojene. Smatram da za vježbanje fine motorike i pincetnog hvata uopće nije potrebno investirati u igračke. U svom domu sigurno imate materijala za barem nekoliko različitih aktivnosti. A jedna od njih je ubacivanje novčića u kasicu.

Dakako, možete nabaviti lažne novčiće ili žetone, ako vam igranje s kovanicama nije prihvatljivo. Ili, u svijetu dezinficijensa i dezinficiranja svega oko sebe, možete ih jednostavno ubaciti u neko dezinfekcijsko sredstvo, oprati sapunom i toplom vodom, osušiti i pripremiti za igru.

Kasica

Bolji je izbor od ove naše keramičke, metalna kasica ili od nekog drugog materijala koji se neće razbiti. I, svakako, gledajte da se ponovno može otvoriti i zatvoriti. Također, birajte lakšu kasicu kako bi dijete jednostavnije rukovalo s njom. Kad kupujete kasicu, pripazite i na veličinu otvora za kovanice. Sjećam se jedne svoje kasice u koju kroz gornji otvor nisu stale kovanice od pet kuna.

Novčića je dovoljno tek nekoliko, desetak. Ako previše kovanica stavite pred dijete, (naša je fotografija samo prikaz, inače koristimo do deset kovanica) postoji mogućnost da će vrlo brzo postati nezainteresirano. Hrpetina kovanica velik je zalogaj za malu ruku, pa je dobro početi s nekoliko. Kad ih dijete sve ubaci u kasicu, poželjet će još, a onda ćete mu otkriti mogućnost ponovnog otvaranja kasice, istresanja novčića van, zatvaranja i novog kruga ubacivanja.

Naša je igra prvih dana trajala po pola sata, čak i 45 minuta, a jučer je shvatila da je lakše kovanice ubaciti kroz onaj donji otvor. Iskoristila je Vendi priliku, dok sam se odmaknula, da okrene kasicu i nastavi ubacivati kovanice kroz donji otvor. Očito da već sad vrijedi ona, radi pametno, a ne teško. 😀

Šljokice za izradu boce

Vizualni i auditivni podražaj

Boca sa šljokicama

Ovu sam igračku pronašla negdje na internetu, a postoji u nekoliko verzija. Isprva sam je izradila koristeći vodu i ulje. No, nisam bila zadovoljna efektom jer se tekućina kroz nekoliko dana zamutila. U drugoj sam verziji napravila samo s vodom i ta isto nije baš najsretnija. Onda sam pomislila napraviti treću verziju samo s uljem, pa sam samu sebe zaustavila i shvatila. Vendi je mućkala i prevrtala po ruci obje verzije. Gurala bocu po podu, okretala je i promatrala šljokice u njoj. Dakle, stvarno nije bitno u čemu plivaju šljokice.

Od ovih krupnijih šljokica, možda bi bolja varijanta bile one najsitnije, ali ne znam dok ne isprobam. Dakako, može se i kombinirati.

Bocu nisam napunila do vrha, namjerno. Dok je trese, tekućina proizvodi zvuk, a kako Vendi posebno obožava zvukove, ritam mućkanja je uvijek potiče na plesanje i kretanje. Osim toga, jako je zainteresirana za šljokice koje plivaju po vodi, a one koje se zalijepe na stijenku, pokušava skinuti.

Dakle, ovo je igračka za koju vam je potrebna boca (ovu ravnu sam kupila u Mulleru, nekakva voda s okusom je bila u njoj), šljokice su dostupne po raznim trgovinama, a ove sam pronašla u Tediju za osam kuna. Na kraju, potrebna vam je voda ili voda i ulje i pola minute vremena za izradu igračke!

Zabava je zagarantirana!

Montessori igračke

Još zanimljivih igračaka koje možete kupiti i koje su povezane s Montessori pristupom – pogledajte ovdje.

 

Imate li vi neku igračku ili aktivnost iz kućne radinosti?

Ako imate ideju ili ste ju samo vidjeli negdje i o njoj razmišljate, podijelite je s nama u komentaru ispod teksta!

Također, ne zaboravite se prijaviti na našu mailing listu jer u utorak izvlačimo sretnog dobitnika žirafe Sophie!