Alpaka Ranč Slovenija mjesto na kojem živi sreća

Naša avantura u Sloveniju na ranč Alpaka bila je naše prvo putovanje preko granice ovog ljeta. Izlet koji sam si ja toliko željela, a već nam je dvaput vrijeme stalo na put. I tog se jutra u Zagrebu složila ona neka čudna oluja, ali je brzo prošla. I došla je iz Slovenije, ali prošla vrlo brzo pa nas je samo malo omela u polasku i potrudila se da kasnimo desetak minuta na početak ture. 

Tamo gdje je trava zelenija

Čim prijeđemo granicu, trava je zelenija, promet kulturniji, kuće ljepše. Kravice pasu na sve strane, nema pretjecanja u prometu, vučemo se svi za traktorom, iako je isprekidana crta, nitko ne pretiče. Jeste li i vi tako doživjeli Sloveniju? 

Kako kažu karte

Put do tamo je lagan, iako je zavojit pa bi oni kojima je inače muka, moglo biti zlo. Ali, kako smo deset minuta iza last minute krenule prema Sloveniji, tako sam im jasno rekla: “Nema pauza, nema deranja u autu, nema plakanja. Ako želite provesti vrijeme s alpakama, moramo malo potegnuti. Nema, meni se piški!” Znam, zvučim okrutno, ali kako često znamo ići na izlete, tako one znaju da ćemo stati kad požele, vole u autu napraviti dramu ako neka uzme slikovnicu koju je druga željela ili bi jele, pile i još plaču jer nema na vidiku nikakvih životinja. Shvatila je Vendi da je ozbiljna situacija pa je, kad je u jednom trenu Galadriel počela negodovati, samoinicijativno zapjevala da je smiri. I upalilo je.

Zato je Slovenija bila pravi doživljaj

Samo sam ih usmjeravala – lijevo, desno, krave tu, krave tamo, vidi ovo, vidi ono. Zabava je kroz prozor bila konstantna. Galadriel se dobro držala, iako je pod kraj vožnje tiho rekla: “Meni je zlo.” I, onda kad smo se zaustavile pred rančem, ona se ispovraćala, po sebi, po autu, po sjedalici. Budući da kasnimo, brzinom munje smo se restartale, presvukle, pobrisale. Vendi je zagrlila Galadriel i pitala ju je li dobro. Ona joj je potvrdila da je, na što joj je Vendi odgovorila: “Idemo gledati ljamice, bit će nam baš lijepo.”

Prvi dojam

Oduševljenje od prelaska granice nije me puštalo, a Ranč je kao bajka. Odmah smo se pridružili grupi koja je već slušala o alpakama. Dobile smo kanticu s hranom za alpake i odmah smo im prišle. Galadriel, šaptačica životinjama odmah se primila posla i krenula ih hraniti i maziti. Vendi se do kraja druženja nije uspjela ohrabriti. Prilazila im je ali ih nije hranila.

Posjet Alpaka Ranču Slovenija

Dvosatno druženje odvija se u četiri faze:

  1. Upoznavanje alpaka
  2. Radionica sapuna
  3. Predah uz slani zalogaj i sok
  4. Slobodno druženje s alpakama

Ova su nam dva sata proletjela i njihovo uzbuđenje samo je bujalo. Alpake su jako raspoložene za hranjenje, neke su plahe, neke nisu previše zainteresirane za maženje, druge bi silom nagurale njušku u kanticu s hranom i rado prilaze. 

Izradile smo sapun s dlakom alpake

Radionica sapuna poseban je doživljaj. Sapun se zamota u alpakinu dlaku i ostavi sušiti. Nakon toga, spreman je za upotrebu, a ako znate nešto više o proizvodima od alpakine dlake, znate da su takve stvari u trgovinama prilično skupe. 

Domaća hrana i pijača

Predahnule smo na kratko uz proizvode s lokalnih farmi. Njima se nisu svidjeli suhomesnati proizvodi jer ih inače ne konzumiraju, ali su sireve sve pojele. I, nakon onog preukusnog soka od bazge na izletištu Pekici, ovaj je isto bio izvanredan i nevjerojatno je kako jedan gutljaj vraća u djetinjstvo kad su nam mame bez straha od osude davale sokove pune šećera. 

Brzo smo se vratile alpakama

Uvijek kad nekom spomenem druženje s alpakama ili ljamama, pitaju me da li su nas pljunule. U ovom slučaju, doživjela sam da je alpaka pljunula na mužjaka jer joj je došao blizu, a ona je bila u ograđenom dijelu s mladunčetom. Inače, ako ih ne gnjavite, neće pljunuti. Kao što vas kornjača neće napasti u moru, sve dok se osjeća sigurno.

Otpuštanje hormona sreće

Na Alpaka ranču je sve toliko lijepo osmišljeno, komunikacija s mladićima koji sve vode je jednostavna i brza. Ljubaznost i gostoprimstvo su na visokoj razini i ne sjećam se da sam igdje kod nas doživjela takvo što. Ranč je prekrasno uređen i vidi se da je briga o životinjama, kao i o samom ranču iznimna. Ovaj nam je izlet bio posebno iskustvo, a njih dvije još su danima pričale o tome kako je meni alpaka provalila njuškom u kanticu i pokušala sve pojesti.