Aktivnosti od 7 do 19

U našoj je kući uvijek zabavno i aktivnosti ne manjka. Baš kad pomislim kako sam dotakla dno iscrpljenošću i umorom, shvatim da mogu još niže otići. Ponekad, osjećam se kao da živim u zabavnom parku. Samo, i ponekad mi je te zabave preko glave. No, što te ne ubije, to ti napravi još jače mišiće, fizički, psihički, mentalno. Pokušavam se vratiti na postavke da nešto konkretno radim, a nije vezano za krpu kojom brišem zidove, stolove i podove nakon Galadrielinog ručka. Isto tako, to konkretno nije ni razvrstavanje i odlučivanje koja će prva od 32 mašine danas biti oprana.

Ne ide mi uopće

Ono, pokušavam se dovesti u red kako bih u jednom trenutku prije ljeta mogla i biti mama i raditi nešto što nije vezano za moje mamstvo. Ako me pitate kako je to, pa to je kao kad nakon dugog noćnog izlaska i dva odspavana sata pokušavate raditi neki intelektualni posao. Znalo mi se to dogoditi na faksu. Dođeš doma, odrijemaš, sjedneš i pokušavaš učiti. Rok je sutra, a tebi je netko drugi kriv jer si sinoć otišla na kavu i ostala do pred jutro. I, onda, dva sata buljiš u jednu stranicu i pokušavaš shvatiti koji je smisao života. Evo, tako mi je trenutno kad pokušavam nešto napraviti.

Kontinuirana blokada

To je ona kategorija kad se zapošljavate i u opisu posla piše kontinuirane edukacije i napredovanje. Sve je kontinuirano, jedino vaš mozak radi s prekidima. Točnije između dugih prekida dogodi se neki spoj pa proradi na minutu, dvije i onda opet tišina. Evo, tako je raditi od kuće s dvoje male djece. Uvijek se divim Mati, njih dvije trče oko njega, jedna trči, druga puže, penju se po njemu, skaču i čuda izvode, a on sjedi i uči, kao da se ništa ne događa. Šalimo se, kad će imati promociju u doktora znanosti da će i one morati s njim na promociju jer su i one dio ovih istraživanja koja provodi.

Zabavni park

S djecom možete dan od jutra do spavanja provesti u zabavi. Kažem, do spavanja, jer onda kreće ovakav ili onakav način nagovaranja i borbe na popodnevni spavanac. Onda, nakratko, prestane biti zabavno. No, čim zaspe, shvatite koliko ste umorni. Ali, nema predaje, ostala vam je još druga polovica dana da se fantastično provedete. I, pitajte nas, možete kukati koliko ste umorni i koliko ovo više ne možete, a možete se uhvatiti u koštac sa zabavom i pustiti nek vas struja nosi. Mi, koliko god možemo, biramo ovo drugo. Iako, i nas nekad prelomi (par puta dnevno) pa se pojadamo jedno drugom kako više ne možemo.

Montessori aktivnosti

Nekako, propustila sam u ovih gotovo 11 mjeseci pričati o Montessori pristupu kod kuće ili sam odustala pričati o njemu jer sam shvatila kako vam je manje bitna teorija, a više praksa. I, zapravo mi je proletjelo ovih 11 mjeseci. Nemam pojma što sam radila, ali ako sam dolazila k sebi, nisam još došla.

Naša najdraža aktivnost

Kažu da djecu ne treba uspoređivati, ali kad imamo njih dvije s tako malom razlikom, onda nam je uspoređivanje hobi u trenucima kad se ne želimo fokusirati na priču o jednoj od njih dvije. Da, doslovno nam se svijet vrti oko njih s pričama o njima. Ako niste roditelj, zvuči skroz patetično i dosadno. Ali, tako je. Odemo van, zabranimo si pričanje o njima dvjema i izdržimo dok čitamo jelovnik.

Inspiracija za aktivnosti

No, ako ste ovdje, sigurno ste se došli inspirirati i potražiti ideju što možete činiti sa svojim 10-mjesečnim junacima i kako možete potaknuti njihov razvoj kod kuće. Ovako to činimo mi, svakodnevno. Zadržavamo se na području Montessori pristupa odgoju kod kuće, no, kako se i vremena mijenjaju, tako se i pristupi (ako niste službena odgojna ili obrazovna ustanova) preklapaju, stapaju i klize izvan granica jednog pristupa. U temeljima, ostajemo vjerni Montessori pedagogiji. Teoriju i sami možete pročitati u priručnicima, a ovako izgleda u praksi, unutar naših nekoliko desetaka kvadrata stana.

Razvijamo:

 1. Motoriku – potičemo kretanje
 2. Govor i inteligenciju – pjevamo, čitamo, recitiramo, slušamo glazbu
 3. Finu motoriku – koristimo prstiće i usavršavamo njihove vještine

1. Kretanje – razvoj motorike

Motorika je u našem domu na prvom mjestu. Vježbale su u trbuhu, bile su uz nas na treninzima od svojih prvih dana života i tako je kontinuirano. Zapravo, kad bismo se možda uspoređivali koliko smo vježbali s njima ciljano, to bi bilo minimalno. Vjerojatno, imali smo takve okolnosti da je kod njih motorički sve išlo kako treba ili malo bolje od prosjeka pa ni nismo imali potrebu za intervencijom. No, ono što smo im dali je sva sloboda kretanja i čvrsta podloga od početka života. Nemajka i neotac, stavili ih na pod, strunjaču i dali im da se kreću. Danas, s odmakom, rekli bismo si, well done!

Kasnije, kad su se počele kretati, okretati, posjedati, ustajati, puzati, stajati, penjati i hodati (obje su sve to odradile do dobi od 10, 11 mjeseci) samo smo ih poticali na još ponavljanja, i još, i još.

Penjačica

Konkretno, danas imamo Galadriel koja je apsolutna pobjednica u našoj kući po penjanju. A, vidi se to i na fotografiji u ovoj objavi. Ove su ljestve, poznate kao Pickler triangle izašle iz garaže našeg djeda. Na moju ideju, preuzete mjere s Pinteresta i uz bakine financije. Ako tražite penjalicu po internetskim trgovinama, košta više tisuća kuna, ovisno gdje gledate i od čega je napravljena. Ova naša je bez djedovih ruku, dakle, sami materijal, koštala oko 1500 kuna. Rekli bismo skup sport, ali definitivno, ovo je jedna od onih igračaka u koje uložite jednom i traju godinama. U početku, bila je napravljena za malu Vendi, nije bila baš u upotrebi i nije ju toliko fascinirala. Tek je, zapravo, ljetos počela češće tražiti da joj se stavi penjalica. No, otkako se Galadriel počela unazad mjesec dana intenzivno penjati na što god stigne, tako je i penjalica dobila novu dimenziju. Pa, sad svaki odlazak baki završi seansama na penjalici.

Potičemo i potičemo

Postali smo još malo više opušteni s Galadriel. Vendi nas je strašila svojim mogućnostima i idejama, a sad smo shvatili da se trebamo opustiti i biti samo tu negdje pri ruci, ako krene padati. Galadriel se penje po stepenicama, popne se na mali stolac i na njihov mali stol, pa siđe pa se popne, pa siđe, popne se, siđe i tako dok se ne umori. Popne se na kauč, pa na krevet, siđe bez problema i to na jednostavan način. U dobi od oko devet mjeseci kad smo vidjeli da je sve više zanima penjanje i da se ima želju spuštati, pokazali smo joj princip. Svaki put kad bi došla do ruba kreveta, okrenuli bismo je pa bismo joj spustili jednu nogu na pod, a zatim drugu. U toj dobi već vrlo brzo hvataju sve što im pokazujete i što im je zanimljivo. Toliko brzo da je kroz nekoliko dana pokušala sama isto ponoviti, a onda i kroz tjedan dva već poprilično izvježbala novu vještinu.

Parkić

Kad vidite luđakinju koja bebu spušta po toboganu u parkiću tijekom ovih friških dana, to sam ja. A ona što pušta bebu da se penje po prljavim stepenicama, to sam isto ja.
Dođemo doma, ubacim ih u perilicu s odjećom i svu prljavštinu odnese voda. Šalim se, naravno, dobro smo obučene, osim što sam ja skroz pogriješila s bojom kombinezona za Galadriel pa stvarno, dok idemo kući iz parka, izgledamo kao da smo dijete našli u grmlju. A tu su i još neke ideje za zabavu na otvorenom.

Dvorana

Imamo mogućnost povremeno ih povesti sa sobom na treninge u dvoranu, ali, ne trebate dvoranu da biste im omogućili prostor za kretanje. Galadriel je po cijelom stanu i neometano se kreće. Jedino je moramo paziti da se negdje ne popne, budući da se toliko voli penjati. No, dvorane (ako imate na raspolaganju čistu dvoranu bez previše ljudi) su odlična mogućnost da provode vrijeme s vama, imaju drukčije mjesto za kretanje i proučavanje, a, usput, i vi nešto korisno radite.

Bazen

S Vendi smo krenuli na bazen kad je bila starija od godinu dana i bilo je to poprilično izazovno, ali o našim doživljajima s bazena, pričat ću u četvrtak. Galadriel je na bazenu od jeseni i ona vodu obožava. Koliko se jučer umorila od kupanja govori činjenica kako je popodne spavala gotovo tri sata. Sinoć je u jednom trenutku sanjala da je u bazenu jer se počela izvijati kao što to radi u vodi. Kupanje je odlična fizička aktivnost za bebe i malu djecu, razvija motoriku, opušta mišiće i razgibava ih. Ono što vam mogu garantirati i vi ćete sigurno biti umorni. Pa, ako vam nije dosta umora…

2. Čitanje, recitiranje i pjevanje – razvoj jezika

Ovo je kategorija koja razvija inteligenciju i potiče razvoj govora. Kad se umorite od fizičkih aktivnosti, uvijek vam ostaju opcije zabave na jednom mjestu.

Čitanje

Galadriel promatra Vendi koja obožava listati knjige i pravi se kako čita ili nešto piše. Vendi sam puno više čitala i pokušavala je tako zadržati malo dulje na jednom mjestu. Galadriel voli sama listati slikovnice, okreće stranice i proučava ih pa je čitanjem ne moram zadržavati na jednom mjestu. Kad čitamo, uzimamo one slikovnice i knjige koje imaju živopisne i stvarne fotografije ili puno rima. I, što je najvažnije, kroz period od tjedan, dva ili čak tri, vrtimo dvije, tri iste pjesme i slikovnice. Jer, djeca obožavaju ponavljanje. Kad nakon nekoliko dana nova pjesma postane poznata, odmah se razveseli dok je čuje, počne pljeskati i poskakivati na guzi.

Recitiranje

Ovo je opcija kad nemamo knjigu pri ruci ili nemamo o čemu pričati. Onda, Iš’o medo u dućan… U mojega zekana, šapica je mekana… Djeca vole rime i ritam, već sam to spomenula. I, ako isprva ne reagiraju, ne odustajte. Čim nauče i počnu prepoznavati recitaciju, oduševit će vas reakcijama.

Pjevanje i glazba

Kod nas se pjeva od jutra, a najjače se pjeva kad treba ići na spavanje. Pjevanje je metoda obrane od spavanja. No i s pjesmama je kao s knjigama i recitacijama, puno ponavljanja. Trenutno je Cocomelon hit, ali nastojim im između onoga što će ih sigurno privući, puštati i ono s čime sam ih zatrpavala dok su plivale u plodnoj vodi. Klasika. Svatko ima svoj razlog zašto smatra da djeci treba puštati klasiku, bilo da je to razvijanje ukusa ili inteligencije. Iskreno, ja to činim ponajviše zato što želim za 10, 20 godina imati društvo kad ću kupovati pretplatu za Lisinski ili Filharmoniju. Šalim se, volim klasičnu glazbu i nastojim svoju ljubav prema njoj graditi i kod njih dvije.

3. Slaganje, hvatanje i proučavanje – razvoj fine motorike

Već sad krećemo prema razvoju fine motorike i potičemo pincetni hvat, palac i kažiprst. Danas mislim kako mi nedostaje fine motorike, iako sam šest godina svirala klavir i smatram svoje prste poprilično preciznima. Ali, nedostaje mi u pogledu da bih voljela imati više smisla za izradu nekih kreativnih i osjetljivih stvari, a to nemam. Nemam danas ni strpljenja ni vremena. Fina se motorika razvija od najranije dobi i priprema je za pisanje i sve ostalo. Iako se i kasnije može razvijati i usavršavati, ove su prve godine iznimno bitne za njen razvoj. Zvuči ozbiljno i komplicirano, a toliko je jednostavnih aktivnosti koje potiču finu motoriku. Neke od njih svakodnevno koristimo:

 • Listanje knjiga (u početku debljih listova)
 • Slaganje kockica (većih, manjih, kakve god imate)
 • Prve jednostavne puzzle (od nekoliko dijelova)
 • Nizanje ringova na štapić
 • Umetanje cofleka ili novčića čašu ili posudicu
 • Hvatanje cofleka ili novčića s poda prstima
 • Hvatanje sitnih predmeta (uz vaš nadzor, jer svašta može završiti u ustima)
 • Uzimanje komadića hrane i prinošenje ustima (pomirite se s neredom)

Kad se prestanete opterećivati

U jednom trenutku, kad se prestanete opterećivati i tražiti što biste mogli djetetu kupiti kako biste potaknuli razvoj, shvatit ćete da doma već sve imate. Predmeti koji vas okružuju često su zanimljivija igračka od bilo koje prave igračke. I, niste loš roditelj ako ne radite čuda sa svojim mališanima. Zapravo, ne morate raditi čuda, malo prostora za kretanje, malo glazbe, nekoliko komadića hrane koji sami uzimaju. I, već ste prošli sve tri kategorije razvoja koje možete potaknuti kod beba u jednom danu.