16 najljepših slikovnica o prirodi i životinjama

Odabrali smo više od deset najljepših slikovnica o prirodi i životinjama. Kroz nekoliko mjeseci mojih obilazaka po knjižarama, knjižnicama, kupovanja i, uglavnom, posuđivanja knjiga, napravili smo selekciju nama najdražih. Ponajviše, u ovome mi je pomogla Vendi i listu sam, među ostalim, radila prema njenom oduševljenju i zainteresiranošću knjigama. Zato, možda biste vi neke od ovih izbacili s popisa ili neke nadodali. No, trudila sam se da popis bude najkorisniji onima koji su baš u potrazi za slikovnicama s temama prirode i životinja.

Knjižnica – odlična opcija

Naučila sam s vremenom da se ponekad zaletim, kupim neku slikovnicu koja se meni svidi, a njima uopće nije zanimljiva. Ili, one bi ono što meni ne izgleda uopće privlačno. Primjerice, serijal Pino – osobno mi uopće nisu privlačne i baš smo se logopedica i ja kod koje smo bile na procjeni, složile kako da se nas pita, nikada ne bismo izabrali Pinu jer nam se ne sviđaju. S druge strane, sadržaj je kvalitetan i često čujem da djeca obožavaju Pinu. Dakle, kod nas se Pino čita i uvijek je tražen.

Zato – posudite pa odlučite

Mi smo neke slikovnice znali dvaput produljivati i posuđivati opet jer su nam se jako svidjele. Zato, s vremenom sam shvatila da će nam knjižnica pomoći u odabiru onih koje ćemo kupiti. No, znalo nam se i dogoditi da u knjižnici dobijemo neko izdanje koje nije dostupno u knjižarama jer je starije, pa je opet bio problem.

Baš nam se to događa s Plesnom haljinom žutog maslačka

Nedavno smo nas tri šetale po livadi i brale maslačke. Pokušavala sam im objasniti kako žute nećemo brati i zašto ih nećemo brati – jer se neće moći pretvoriti u bijele lampione. I, prije nego li sam se bacila na objašnjavanje, pojavila se Vendi s kiticom žutih maslačaka. Kažem ja njoj: “Joj, nemoj te brati, neće se moći pretvoriti u lampione.” A ona, da spasi stvar, kaže: “Aha, ma nema veze, ništa neće biti, sad ću ja to popraviti.” I vrati ih na travu, isprva pokuša zabosti u zemlju, a onda kad je shvatila da neće ići, samo ih je polegla i malo pomazila.

To nam je popodne bilo polazište za čitanje jedne od mojih prvih lektira

I još se i danas sjećam te knjige koju sam posudila u školskoj knjižnici. Bila je pošarana, potrgana, polijepljena. Kao i mnoge knjige u školskim knjižnicama, barem u mojoj osnovnoj školi. U nedjelju sam navečer improvizirala jer je Vendi bila jako zagrijana za priču. Našla sam pdf verziju, nekog izdanja iz 90-ih. I, jako je se dojmila stranica na kojoj je naslikana noga kako gazi po žutom maslačku.

Kad smo u ponedjeljak posudile novije izdanje

Ostala je razočarana jer u novijem izdanju nema prikaza tog šokantnog trenutka u kojem netko gazi po maslačku – običnom, dosadnom draču. Zato, nekad knjižnica može biti pomoć, ali i ponekad oteža situaciju.

Životinje za najmlađe

Nekako, imam osjećaj da mi je puno lakše bilo birati slikovnice kad su bile manje, nego li danas. I, da nerijetko ono što bih im ja izabrala danas, njima nije toliko privlačno. Nego, dapače, i dalje bi izabrale ove taktilne slikovnice koje su predviđene manjoj djeci.

Moja životinjska škrinjica

Životinjsku smo škrinjicu dobile od moje kume. Odnosno, dobila ju je Galadriel za prvi rođendan i ona se iznova neumorno lista. U škrinjici su četiri slikovnice tematski po različitim skupinama životinja i na svakoj stranici uz životinju je i taktilni kružić u kojem možete napipati kožu ili dlaku određene životinje. Odnosno, njenu teksturu.

Osjeti, slušaj! Domaće životinje

Ova je knjiga slična prvoj i isto tako jako lijepa, kvalitetna i privlačna svojim ilustracijama.

Istraži svijet životinja

Ova je slikovnica s prozorčićima, kao i izdanje posvećeno istraživanju mora. Valjda sva djeca između prve i druge godine života prođu kroz fazu trganja tih prozorčića pa mogu reći da smo tek sad počeli opušteno listati slikovnice s prozorčićima bez straha da će ih Galadriel otkinuti. No, nažalost, mnoge slikovnice nisu preživjele jer sam im u nekoliko navrata dopustila da ih listaju bez našeg nadzora.

O drveću

Proljeće je posebno zanimljivo vrijeme za drveće. Onda djeci možete početi ukazivati na ljepotu buđenja prirode. Mi smo sezonu otvorile posjetom u Botanički vrt. I mislim da je to, kao i bilo koja šuma ili park s drvećem idealno mjesto za proučavanje drveća. Sad cvate, onda se pojavljuje lišće, pa u ljeto na nekima i plodovi koje beremo…

Čudesno drveće

Uglavnom, kroz cijelu godinu možemo pratiti i pričati o prirodi i njenom buđenju, životu i odlasku na zimsko spavanje. Ili o drveću koje je zimzeleno. Mnoge korisne informacije saznat ćete u ovim prekrasnim, kvalitetnim i korisnim slikovnicama koje su pisali stručni ljudi. Ilustracije su lijepe, a po težini sadržaja, zanimljivije su djeci starijoj od tri godine. Osim toga, moram priznati da sam i sama poprilično podebljala svoje znanje o prirodi čitajući ovakve zanimljive slikovnice.

Drveće

Kako čovjek raste i kako znatiželja, barem za određena područja života hlapi, tako jednostavno neke informacije ne dopiru do nas. Imati djecu, odlična je prilika da ponovno postanete znatiželjni i nešto novo, možda na prvu ruku što vam uopće nije u fokusu, saznate i naučite.

O pticama

Kako žive ptice

Ako pitate Galadriel, šaptačicu životinjama, ptice su joj u top tri životinjskih vrsta. I zato, volimo proučavati i čitati o pticama. Ove se godine spremamo i na izlet na kojem ćemo promatrati ptice i baš me veseli pričati vam o tome. Isto tako, ova je slikovnica puna lijepih ilustracija i korisnih zanimljivosti o pticama. Također, rekla bih da je 3+.

O kukcima

Što se mene tiče, ovo je najljepša slikovnica o kukcima pa i za nas koji nismo njihovi obožavatelji. Mnogo mi je lakše čitati o njima gledajući lijepe ilustracije, nego li realne fotografije kukaca. Čitajući nju, shvatila sam kako neke vrste uopće ne razlikujem, ali i naučila informacije koje nikada nisam čula. Zapravo, ovakav način učenja s djecom odličan je za roditelje. Jer, shvatila sam da ćemo se kad, tad u prirodi ili u kući susresti s nekim od njih i moći ga promotriti te ponešto ponoviti što smo pročitali. Knjiga je velika, bogata sadržajem i ilustracijama i zanimljiva za manju i veću djecu.

Velika knjiga Kukaca

Posebno Pčele

Koliko su pčele važne, vjerojatno znate i sami. Ali o tome govori činjenica da smo pronašli čak tri odlične i zanimljive slikovnice posvećene samo pčelama. Koliko su je zaintrigirle pčele i njihova proizvodnja meda, govori činjenica da je Vendi pristala probati med. Kad je probala med, isprva je imala šokirani izraz lica. A onda je politički korektno zaključila: “Malo mi se sviđa, malo mi se ne sviđa.” I rekla kako više ne želi probati te otišla.

O biljkama

Počele smo ukrašavati balkon biljem i cvijećem, a to je i trenutno glavna aktivnost u vrtiću pa nosimo zemlju, lukovice i ostalo potrebno za proljetnu sadnju. Često ih pustim da mi pomognu promiješati zemlju u kompostani, a ovaj smo vikend i presadile lavandu iz tegle u dvorištu zgrade pa ćemo pratiti koliko smo pogriješile. Ove su slikovnice dva odlična priručnika za buduće ljubitelje biljaka i cvijeća.

Općenito o prirodi

Čuvam prirodu jer znam koliko mi daje

Po meni, Envio ima jako lijepe slikovnice u svom izdanju. I ovo mi je jedna od dražih. Zanimljiva priča, prekrasne ilustracije i kvalitetan sadržaj. Zapravo, ovo je jedna od onih slikovnica koje su se svidjele i meni i njima dvjema.

Zastani na tren 

Također, slikovnica Zastani na tren, odličan je priručnik ako se spremate za šetnju prirodom. Dat će vam ideje na što da i sami obratite pažnju i djetetu pokažete kako izgleda uživo nešto o čemu ste čitali.

Zanimljivosti o životinjama

Ova kategorija slikovnica uvijek je odličan poklon. Zašto poklon? Pa, nekako kad poklanjam knjige i slikovnice, uvijek želim onome kojem poklonim napraviti “vauuu” doživljaj. Zato, mislim da su ovakve slikovnice s mnoštvom zanimljivih, drukčijih informacija, pravi su pogodak kad želite pokloniti slikovnicu.