19. svibnja Svjetski dan darivanja mlijeka

Jučer je obilježen svjetski dan darivanja mlijeka. Tim povodom, donosim vam lijepu priču iz Hrvatske o darivanju mlijeka koja se nalazi na poveznici, na kraju ove objave. Nedavno je na Provjerenom Nove TV bio prilog o dvjema majkama, jednoj koja daruje svoje mlijeko i drugoj čija je beba dobivala darovano mlijeko. Ovdje je samo isječak, a nadam se da će prilog ponovno negdje biti dostupan u cijelosti jer mislim da o ovoj temi treba pričati tijekom cijele godine, a ne samo povodom Dana darivanja mlijeka.

Kako donirati mlijeko u Zagrebu?

Nekoliko me budućih mama i mama tražilo da ispričam više o darivanju mlijeka i svom iskustvu. Budući da je darivanje mlijeka dobrovoljno, besplatno i anonimno, neću ulaziti u detalje već ću vas samo uputiti na one koji će vam sve detaljno objasniti. Neizmjerno mi je žao što banka nije postojala kad se Vendi rodila jer sam i onda mjesecima imala puno previše mlijeka. Pravila su vrlo stroga i kad se Banka otvorila, moje je zamrznuto mlijeko bilo prestaro da bih ga donirala, tako da je propalo.

Druga prilika

Nasreću, sad sam dobila priliku darovati višak mlijeka, iako ga ovoga puta nemam u tolikoj mjeri kao nakon Vendinog rođenja. No, još uvijek ga imam dovoljno da bih ga podijelila s onima kojima je najpotrebnije.

Procedura

Što se tiče procedure, majka koja želi darovati mlijeko mora obaviti krvne pretrage te riješiti upitnike kako bi osoblje Banke moglo procijeniti sigurnost darovanog mlijeka. Tako da oni najmanji i najhrabriji dobiju sigurno i kvalitetno mlijeko. Također, mlijeko može darovati samo majka čije dijete još nije navršilo godinu dana. Ukoliko imate višak mlijeka, utoliko, želim vas potaknuti da razmislite o opciji darivanja. Izdajanje ne oduzima previše vremena, može vas, među ostalim, spasiti od zastoja mlijeka. Što je najvažnije, moći ćete dobiti priliku hraniti barem još jedno dijete. Postupak  izdajanja i pohranjivanja mlijeka detaljno će vam objasniti u Banci, ali rekla bih da je jednostavan. I na kraju, ne morate nikamo voziti mlijeko niti brinuti u što ćete ga pohraniti, već ćete sve potrebno dobiti u Banci, jednom, kad postanete donatorica.

Sreća

Od cijelog procesa, najviše me veseli trenutak kad osoblje Banke dođe k meni po mlijeko. Naime, na hladnjačiću u koji stave preuzeto mlijeko piše: Urgent – Milk donor. Ne znam zašto, ali stvarno se osjećam ponosno i uzbuđeno u trenutku kad im prebacim mlijeko iz zamrzivača u prijenosni hladnjačić, potpišeme i zatvorim vrata. I onda, jedva čekam mail u kojem mi javljaju je li mlijeko dobro i hoće li ga dati najmanjim borcima. Ako milijeko nije dobro, kontaminirano je, ono se uništava, a mogu ga koristiti i za daljnja istraživanja.

Banka humanog mlijeka u sklopu KBC-a Zagreb

Banka mlijeka smještena je u Petrovoj 13 (u dvorištu bolnice), a sve detalje možete saznati na stranici Banke humanog mlijeka (kbc-zagreb.hr).

Na kraju, želim reći da sam neizmjerno zahvalna što imam priliku donirati svoje mlijeko i da mi je čast biti donatorica mlijeka. A jednu lijepu priču o darivanju mlijeka, koje je sa mnom podijelilo jučer osoblje Banke možete pročitati ovdje Milk is for life – Croatia | EMBA (europeanmilkbanking.com).