Mame su svemoguća bića

Nekima se teško zamisliti u ulozi mame, druge maštaju i idealiziraju, a treće (većina) nisu svjesne što ta uloga, zapravo, nosi sa sobom, svakodnevno. Srećom, našla sam načine kako si svatko od vas može dočarati kao je to biti roditelj s malom djecom. Naravno, nije uvijek tako komplicirano, ali, uglavnom je gotovo uvijek zahtjevno. No, na sve se živ čovjek navikne ili otupi.

Radi sve s jednom rukom

Čini li vam se nekada da vam nedostaje par ruku? Meni, uglavnom, nedostaje ruka. Da bi doživljaj bio potpun, u jednu ruku stavite vreću s pijeskom tešku pet kilograma i ne ispuštajte je, držite je čvrsto, ali nemojte jako stiskati, s drugom probajte napraviti kavu, natipkati poruku ili nešto treće. Zapravo, ovo je vrlo korisno jer ćete prije dolaska bebe neke stvari uvježbati ili ćete saznati što si morate prilagoditi kako bi vam bilo lakše kad dođe beba. Ne brinite s vremenom ćete usisavati s bebom u naručju, ali i raditi složenije poslove za koje ste mislili da nisu mogući bez pomoći druge ruke. Primjerice, otvarat ćete teglu ajvara s jednom rukom, bez problema. Provjereno.

Skuhaj kavu

I ostavi je. Nemoj je popiti do iza podne ili je nemoj uopće popiti. Mame i vruća kava ne idu skupa.

Navini budilicu svaka dva sata tijekom noći

I razbudite se svaki put do kraja. Nekada ostanite budni dva, tri sata i nosite vreću s pijeskom desno – lijevo, nunajte, mijenjate položaje i čekajte da prođu tri sata. Onda legnite i ponovno ustanite za pola sata.

Pokušajte obaviti toalet u roku odmah

Nekoliko dana odlazite na toalet baš kad morate, ono, u zadnji čas ili malo nakon zadnjeg časa. Obucite se brzinom kojom ste se skinuli i nakon pranja ruku istrčite van. Ako je, kojim slučajem, mali čovjek odlučio ne otići s vama na toalet, postoji velika mogućnost da u nekom kutu stana radi nešto opasno po život.

Kad osjetiš da više ne možeš, nemoj stati

Cjelodnevno nošenje vreće uz nekoliko pauza po deset minuta, pola sata ili sat bit će poprilično zahtjevno. No, kad osjetite da više ne možete, sjetite se da ne možete samo tako odustati, ali, nije uvijek sve tako beskonačno….

Kad napokon odlučiš predahnuti, sjedni, ali nakon trideset sekundi ustani

Kad uzmete predah od nošenja vreće, iskoristite vrijeme da napravite ono što ne možete kad vam je ruka zauzeta. A kad konačno dođe vrijeme i za vaš predah, sjednite, ali ustanite nakon trideset sekundi. Mali čovjek ima radar u sebi u zna kad ste sjeli, te isto tako zna da je to vrijeme za buđenje.

Pospremi stan i onda, odmah, sve razbacaj

Ovo se odnosi na malo veću djecu. Morate zamisliti i život s njima. Jednostavno, kad vi pospremite, uredno je sve dok djece nema doma ili spavaju. Kratko nakon vašeg pospremanja, već nešto nije na svom mjestu ili je prljavo. Da ne govorim kako se baš nešto mora prosuti neposredno nakon što ste usisali.

Kupovina

Odlazak u trgovinu posebna je avantura. To si, možda nećete moći potpuno dočarati ako nemate dječja kolica, ali mogu vam ga opisati. Gurate kolica, u njemu je dijete. Dolazite u trgovinu, kupujete samo ono što trebate i što možete nositi. Dobro, i još malo više od toga. Idete doma, dijete više ne želi biti u kolicima. Ne želi, na kraju, ni hodati. Nosite dijete, u kolicima gurate dio stvari, dio nije stao pa nosite i stvari. I, eto, trebam li još što reći?

Nitko ne vjeruje, dok ne osjeti na vlastitoj koži

Ako vam zvučim pretjerano, onda vjerojatno niste još roditelji. Ako suosjećate sa mnom, hvala i ja znam kako je vama. 😀