,Redoviti pregledi u trudnoći

Budući da sam prošla trudnoću u normalnim vremenima i sad ponavljam sve u ovim privremeno normalnim vremenima, mogu usporediti kako izgledaju pregledi u trudnoći sada i onda. Budući da će ovo sada potrajati još neko vrijeme, a nadam se da će se i ono onda vratiti u punom sjaju, bit će vam korisno kad god čitali.

Male promjene

Pregledi se ne razlikuju mnogo. Dapače, iako je pandemija, neće vam biti uskraćen niti jedan pregled, a broj posjeta liječniku ovisi o kakvoj se trudnoći radi. Trudnica s urednom trudnoćom u Hrvatskoj ima pravo na sedam redovitih pregleda, tako sam negdje pročitala. Točno toliko ću ih imati i ja kod svog liječnika, sljedeći će mi pregled biti zadnji, sedmi kod odabranog liječnika, od početka trudnoće. Nakon toga, odlazit ću na preglede u trudničku ambulantu u bolnicu u kojoj planiram roditi.

Čekanje je teško izbjeći

Sad je utoliko drukčije jer više nemate priliku sjediti u čekaonici i slušati priče iz čekaonice. Ono, nedostaje mi nekad Mara (79) i sve njene dijagnoze i dijagnoze njenih susjeda. Ali, tako je kako je. Nije problem kad je vrijeme dobro, ali ako morate čekati na hladnoći ili kiši, može biti malo manje zabavno. To što ste naručeni, ne znači da ćete biti primljeni u točno vrijeme. Nerijetko se čekanje može oduljiti.

Pregledi u bolnici

U međuvremenu, nekoliko sam pregleda odradila i u bolnici, rani kombinirani probir, anomaly scan, redovni ultrazvuk s 30 tjedana trudnoće, te me čeka još jedan ultrazvuk prije redovitih kontrola u trudničkoj ambulanti.

Kad idete na pregled u bolnicu, proći ćete kroz trijažu. Na Merkuru vas, nakon toga čeka uzimanje broja na redomatu u predvorju. Zatim, kad prozovu vaš broj na šalteru predajete papire pa ponovno čekate da vas prozovu u ambulantu. Ponekad, u čekaonici zna biti gužva pa ćete biti zamoljeni da pričekate vani. Ako malo napuhnete trbuh jače, reći će vam da sjednete i pričekate. 😀 Naravno, gospođa na šalteru vidi da ste došli na trudnički ultrazvuk pa vas sigurno neće poslati van, osim ako sve druge pacijentice koje čekaju imaju veći trbuh od vas.

Također u trudnoći morate odraditi i nekoliko krvnih pretraga te napraviti briseve.

Redoviti pregledi kod vašeg ginekologa

Kad ide po špagi, prvi se put sretnete s ginekologom oko sedmog, osmog tjedna trudnoće. Ako ne ide kako bi trebalo, upoznat ćete osoblje na hitnoj i ranije, onda kad bude potrebno.

Hitna pomoć

Zlu ne trebalo, raspitajte se o iskustvima trudnica s hitne. Nijedno iskustvo s hitne nije bajno, jer je, ipak, riječ o situaciji u kojoj idete tamo, ne jer vam je dosadno, nego jer ste već vjerojatno umrli od straha. Sve što mogu reći, ako morate na hitnu naoružajte se strpljenjem. Pokušajte paniku svesti na minimum jer će je sigurno biti. K tome, čim saznate da ste trudni, pripremite si jedan paketić s rezervnom odjećom, japankama, pidžamom i ručnikom. Tako da vam, dok ne spakirate torbu za rodilište, bude pri ruci. Ako ništa, da onome koji je s vama izvan sebe dok vas neočekivano ostave u bolnici, olakšate situaciju i pošaljete ga doma po konkretnu vrećicu na konkretnoj polici te, eventualno, po još koju stvar koju ste zaboravili pripremiti. Prošla sam kroz to i zaista ne mogu opisati strah, hladnoću, tugu i nemoć koja vas može obuzeti u pola deset navečer.

Vaš odabrani ginekolog

Neke trudnice odluče svoju trudnoću pratiti u privatnim ordinacijama. Nažalost, nerijetko ćete čuti da isti liječnik nije ista osoba u javnoj ustanovi i privatno. Naravno, ne bi trebalo tako biti, ali mnogo stvari ne bi trebalo biti kako je.
Zato, smatram da je itekako važno da prije trudnoće i kod odabira ginekologa dobro provjerite kod koga otvarate karton. Ako niste zadovoljni, premjestite se, imate pravo na to.
Iskustva s privatnim ginekolozima i privatnim rodilištima nemam, pa o tome neću govoriti.
Na kraju, i ako se odlučite privatno voditi trudnoću, trebat će vam ginekolog koji je u sustavu HZZO-a zbog izdavanja uputnica i otvaranja rodiljnog dopusta. Naravno, osim ako ne planirate sve napraviti privatno, a danas je i to moguće. Onda, samo pripremite kreditnu karticu.

Dakle, od sedam pregleda kod odabranog liječnika, svaki će uključivati ultrazvuk, po potrebi propisivanje terapije, izdavanje uputnica, davanje uputa. Od, otprilike, polovice trudnoće čeka vas i mjerenje krvnog tlaka, vaganje te kontrola proteina u mokraći. Dođeš, popiškiš se u čašu, umočiš trakicu unutra i onda je pokažeš sestri (čašu i sadržaj baciš, je l’). I, obvezno, prije ulaska u ordinaciju otiđite do toaleta. Koliko god vam nije sila, uvijek nešto ima u mjehuru pa to otežava UZV.

Pregledi u bolnici i odabir rodilišta

U bolnici, najčešće imaju nešto bolje uređaje za ultrazvuk od onih u ginekološkim ordinacijama. Osim toga, kad vas liječnik pošalje da napravite pregled i u bolnici, nemojte odbiti. Dva para očiju bolje vide od jednog. Imate pravo na to i besplatno je. Zapravo, svi pregledi kod liječnika i u bolnici vezani za trudnoću su besplatni i ako nemate dopunsko osiguranje.

Dva, tri para očiju vide bolje

Primjerice, moja je prijašnja liječnica tvrdila da je moja posteljica nisko jer je vidi vaginalnom sondom. Na Merkuru me gledao prvo liječnik u ambulanti u kojoj sam bila naručena, a zatim me poslao i u drugu ambulantu kod profesora. Njih dvojica nisu vidjela to što i onda. Dapače, obojica su tvrdila da se u tom periodu trudnoće (riječ je bila o dvadeset i nekom tjednu) pregledi ne rade vaginalnom sondom. I tako, njih dvojica protiv nje. Ona je zaključila da su, da citiram “idioti”. Baš nakon tog pregleda, odlučila sam da se poslije poroda definitivno k njoj ne vraćam.

Sada sam napravila rani kombinirani probir na Merkuru, anomaly scan u 20. Tjednu trudnoće, ultrazvuk u 30. Tjednu te me čeka još jedan ultrazvuk u 35. Tjednu trudnoće. Krenula sam odmah na sve preglede na KB Merkur jer tamo planiram i roditi.

Rani kombinirani probir

Nerijetko ćete čuti da trudnica odluči ne otići na rani kombinirani probir “jer su to samo brojevi koji ništa konkretno ne govore”. Ako želite konkretno, 99 % točno, odaberite neki od genetskih testova. Isto tako, ako se odlučite za rani kombinirani probir, ne morate se bojati da ćete izbjeći nečije mišljenje kako su i djeca s kromosomskim anomalijama ljudi. Naravno, u potpunosti se slažem s tim i ne znači da ako vam test pokaže da ste u povećanom riziku, da će vaše dijete imati genetsku anomaliju.

Rezultat ipak nešto govori liječniku

Rezultat ranog kombiniranog probira je orijentacija vašem liječniku kako bi kroz trudnoću, eventualno, mogao obratiti pažnju na neke detalje. Osim toga, neke su genetske anomalije takve, da plod sigurno neće preživjeti. Zato, nije na odmet napraviti pregled na koji imate pravo.

Ako nije povećan rizik, čemu ga stvarati?

Moj je rani kombinirani probir bio oba puta uredan. Ovaj je čak i bolji od onog s Vendi. No, neki je od omjera prvi put bio nešto niži od ostalih, ali opet daleko iznad onog što se za moju dob očekuje. Tako je meni moja tadašnja liječnica govorila da mi dijete možda nema sve prste na ruci kad je jedan omjer nešto niži od ostalih. Kad sam to spomenula liječniku na Merkuru, čovjek se primio za glavu i uzdahnuo. Pametnom dosta. Zato, ponovno ću reći, dobro procijenite odgovara li vam liječnik koji će vam voditi trudnoću.

Krvne pretrage i urin

Tijekom trudnoće napravit ćete, barem jednom, kompletnu krvnu sliku. Ako nije uredna, napravit ćete je i dvaput. Uz krvnu sliku, dobit ćete uputnicu za urin. Uvijek vam je jednostavnije ponijeti urin od doma. Ovisno o laboratoriju, neki ga uzimaju u čašici, kod drugih ćete ga morati pretočiti u epruvetu. Ako mene pitate, lakše je pretakati nego li koristiti toalet koji koristi još bezbroj ljudi tog jutra prije vas.

Čeka vas i oko dvadesetog tjedna OGTT, oralni glukoza tolerans test. U trudnoći se može pojaviti dijabetes koji je specifičan samo za trudnoću, zato se i zove gestacijski dijabetes. Ako vam ga otkriju, čeka vas posebna prehrana do kraja trudnoće.

Glukoza natašte

Radi se o testu koji se sastoji od trostrukog vađenja krvi i ispijanja glukoze. Testiranje traje tri sata i u laboratorij je potrebno doći odmah na početku radnog vremena, oko sedam sati. Prvo vam izvade krv natašte, a zatim dobijete dva decilitra vode u kojoj je otopljena glukoza. Malo je reći da je preslatko. Primjerice, u prvoj sam trudnoći jela slatko neograničeno i baš mi je odgovaralo, pa ni OGTT nisam teško podnijela. Ovog mi je puta nakon ispijanja glukoze bilo poprilično muka, a slatko mi zadnjih mjeseci uopće ne odgovara. Drugi vam put vade krv sat vremena nakon ispijanja glukoze, a treći put dva sata nakon uzimanja glukoze. Ne znam je li mi više bilo muka nakon sat vremena ili nakon dva sata. No, nalaz je bio uredan, pa se i to trudim zaboraviti.

Dođite što prije

Prije sam sve pretrage radila u laboratoriju u Domu zdravlja Dubrava. Bez pretjerivanja, tamo je svakog jutra pola Dubrave. Ono, ako želite nekog sresti, prošetajte do tamo, sigurno ćete vidjeti nekog poznatog. Tako je bilo prije pandemije. Sad je bio kilometarski red od ulaza u Dom zdravlja do apoteke i još malo dalje. U međuvremenu, premjestila sam se u drugi laboratorij, odnosno, promijenila liječnicu opće prakse pa je vađenje krvi u gradu mala beba, naspram ovoga u Dubravi. Tu dođeš, ako si loše sreće čekaš nekoliko minuta, obaviš i ideš doma. U svakom slučaju, iako imate prednost, planirajte raniji odlazak u laboratorij. Osobito ako radite OGTT.

Negativna krvna grupa

Ako ste negativna krvna grupa, morat ćete napraviti dodatna testiranja. Prije svega, ako vam je prva trudnoća, na početku ćete morati napraviti određivanje krvne grupe. Trudnice s negativnom krvnom grupom u šestom i osmom mjesecu trudnoće rade test senzibilizacije. On se radi u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3. Ono što je najvažnije, za ovu vam pretragu obvezno treba fizička uputnica jer Zavod nije u sustavu kao bolnice i oni ne mogu vidjeti elektronski poslane uputnice.

Kako sam skoro ostala bez kaputa?

Ova se pretraga ne radi na tašte, a krv možete izvaditi do 12 sati svakog radnog dana pa u Petrovu ne morate ranom zorom.
Ako je dijete Rh pozitivno, a vi negativni, u roku 72 sata nakon poroda dobit ćete injekciju RhoGam kako bi se spriječilo stvaranje antitijela u vašem organizmu.
Baš sam jučer po drugi put u ovoj trudnoći radila test senzibilizacije. I skoro ostala bez kaputa. Dosta se čeka, ali sam imala sreće i došla u trenutku kad nije bilo previše ljudi pa sam imala svoje mjesto u čekaonici. Kad sam nakon četrdesetak minuta čekanja, obavila i izašla, bio je poprilično dugačak red ispred zgrade.
Nakon što sam prozvana, predala sam na šalteru papire, a na šalteru pored stajao je čovjek. Ostalo mi je u uhu kad je govorio svoj datum rođenja. Isti kao datum rođenja mog tate. Kakva slučajnost. Ušao je prije mene i ostavio svoju crnu jaknu na vješalici. Ja sam ušla nakon njega i ostavila svoj kaput na drugom kraju vješalice.

Crna jakna ili kaput, svejedno

Nakon što mi je tehničarka izvadila krv, zalijepila vaticu i vratila mi zdravstvenu, ustala sam i krenula prema vješalici. Odmah sam shvatila: “Netko je pobrao moj kaput!” Tu se baš našla i tehničarka koja je na ulazu preuzimala uputnice. “Joj, pa to je onaj gospodin što je sad izašao.” Našle smo ga u čekaonici kako spušta rukav, a moj je kaput stajao prebačen preko stolca. “Uzeli ste kaput od gospođe.” “Ja? Ajme, pa isto je crn k’o moj.” Muškarci, kako misliš isto je crn? Ti imaš crnu jaknu, ja crni kaput. To ne može biti isto.” 😀
 – Mislim da biste primijetili da vam je malo tijesan kad bi ga probali obući.
Svi su šutjeli i gledali u nas. Na kraju, čovjek se ispričao i pomogao mi da ga obučem. Poruka dana: Ne ostavljajte odjeću iste boje na vješalici kraj muške odjeće. Kaput, baloner, jakna… Kao da je bitno, crno je i to je moje. Logika. 😀

Brisevi

Također, u finalu će vam vaš liječnik napraviti vaginalne briseve, a to je jedan od pregleda na koji ćete doći ranom zorom u ordinaciju. Odnosno, odmah na početku radnog vremena. Osim briseva, napravit ćete i urinokulturu s prvim jutarnjim urinom. Briseve i urin (ponovno, nosite ga od doma) odmah morate odnijeti na Zavod za javno zdravstvo. A, navodno, briseve je moguće predati i u laboratoriju bolnice u kojoj ćete roditi. No, tu još informaciju nisam potvrdila, pa kad provjerim je li točna, svakako ću je i ovdje dopisati.

Trudnička ambulanta u finalu

U nekim se bolnicama i prije naručivalo u trudničku ambulantu, na Merkuru nije. Nego, lijepo ste došli u sedam ujutro i obavili sve do devet, ako liječnik nije zapeo gore na carskom. Mogli ste doći i u osam, pa bi vam se sve otegnulo do podne. Ovi ovisno o sreći.
Sad se u trudničku ambulantu naručuje kako bi se čekanje i gužva smanjili. Još uvijek iz prve ruke ne znam kako to točno izgleda, pa ću o tome posebno pisati.

Kad krenete u trudničku ambulantu, torba za rodilište vam mora biti spremna. Jer, nikad ne znate hoćete li možda i istog dana ostati u bolnici. Zato, ja već svoju polako pripremam, a idući tjedan, kad je spakiram, napisat ću kako sam je ovoga puta pripremila, što sam sada odabrala, a što prvi put. I, koliko se razlikuje pakiranje sada, kad idem na porod bez pratnje, u odnosu na prvi put.

Pratnja na porodu

Rodilišta su se polako počela ponovno otvarati za pratnju. Kako u Zagrebu, tako i u manjim gradovima i smatram da je to u redu. U nekima je potreban negativan pcr test za pratnju. Što je, naravno, neizvedivo kad trudovi usred noći ubace u petu brzinu i vi rodite pola sata nakon dolaska u rodilište. No, ako se uspije iskombinirati da pratnja napravi test i dotrči u rodilište na vrijeme, to je odlično.

Ipak, nekako sam uvjerena da se u narednim tjednima odluka na Merkuru neće promijeniti i da ću ovoga puta imati pratnju preko video poziva. No, nema veze, nemam pojma tko će mi u zadnjim trenucima masirati križa, ali probat ću sklopiti neki dogovor s tetom spremačicom ili babicom. 😀

Na kraju

Dakle, osim maske na licu, čekanja pred zgradom bolnice i ordinacije, neke su promjene u pandemiji napravile i pomak prema naprijed. Nema više nepotrebnih gužvi, manje vam ljudi pušu za vratom i sjedaju na stolac pokraj vas u čekaonici. Kažem manje, jer nisam izbjegla da netko nije sjeo na stolac kraj mene pokraj polu prazne čekaonice. Naručivanje je jednostavnije, manje fizičkih recepata, više naručivanja putem maila i brzih povratnih informacija.

Unatoč pandemiji, briga o trudnicama u zdravstvenom sustavu nije smanjena i to je ono što vas ne mora ni u kom trenutku brinuti.