Online sajam – prvi dojam

Nestrpljivo sam čekala i iz dana u dan provjeravala hoće li unaprijed biti dostupan popis izlagača na prvom online sajmu Dani djeca, beba i trudnica. No, do zadnjeg su nas trena držali u neizvjesnosti. Ipak, jutros sam napravila virtualni obilazak sajma i sastavila popis odličnih ponuda i pregled izlagača. Na onaj sajam, kad mi je bilo najpotrebnije i najzanimljivije, nisam otišla jer sam mirovala. Idući je sajam bio u nekom periodu kad mi nije odgovaralo i nisam ga mogla posjetiti. Ali, da je ova opcija postojala tada, sigurno bih neke sitnice kupila na sajamskom popustu.

Dakle, ove godine nijedna trudnica ili novopečeni roditelj nemaju opravdanja da nisu stigli na sajam, jer sve što vam treba je, nekoliko klikova i tamo ste.

Što vam, zapravo, za početak stvarno treba?

O tome što vam stvarno za početak treba, pisala sam na Mihinom planetu u objavi Što mi je od opreme za bebu, na početku, stvarno trebalo? 

Taj popis danas ne bih mijenjala i uvijek kažem, sve se može nabaviti naknadno, lako je dostupno, a i web trgovine su počele funkcionirati bolje no ikada. I uvijek ponavljam, kupujte razumom, slušajte iskusne mame, a srce ostavite kod kuće kad ste u kupovini. Ili, ograničite si budžet i nemojte ga premašiti. Svakako kad sastavljate popis, vodite se ovim smjernicama:

  • Što je ono bez čega, stvarno, ne mogu? (pelene, maramice, kozmetika, odjeća…)
  • Što nam je neophodno od namještaja? (krevetić, podloga za prematanje, auto sjedalica…)
  • Što bismo trebali kupiti unaprijed, tako da nas čeka spremno, jer će nam sigurno trebati? (kolica, klokanica, duda, bočica, izdajalica…)

Popis i plan kupovine

Dakle, kad napravite popise za ove tri kategorije, shvatit ćete da vam već u početku dosta toga treba. Ako poštujete tradiciju koja je u nekim krajevima prisutna i stvari nećete kupovati prije nego li se dijete rodi, svakako vam predlažem da barem sastavite popis željenih stvari, kako biste onima koji kupuju za vas olakšali posao.

Ja sam, ipak, jedna od onih koja je željela imati spremno sve na vrijeme, među ostalim, kako bih prve dane ne morala razmišljati što mi treba, što mi nedostaje i koga ću poslati u trgovinu. Osim toga, ostavila sam si vrijeme u periodu gniježđenja za pranje i slaganje odjeće, organizaciju ormara, sastavljanje krevetića i uređivanje sobe i u tome sam uživala.

 

Odredite budžet

Prvi put kad otvorite stranice s opremom za bebe, ostat ćete blago iznenađeni. Neka kolica koštaju kao polovni automobil. Pa, kad u opremu dodate još neke sitnice, shvatite da vam itekako treba dobar financijski plan kako biste mogli što bezbolnije pokriti troškove. Dakako, razmislite i o polovnoj opremi ili napravite razmjenu s prijateljicama, poznanicama. Neke stvari mnogi uopće ne koriste ili ih vrlo malo koriste, a vama će baš dobro doći. Mi smo naslijedili kišobran-kolica i sigurno ćemo ih u nekom trenutku, kad nam potpuno izađu iz upotrebe, proslijediti dalje i uštedjeti nekom roditelju koju tisuću kuna.

Negdje uštedite

Za krevetić, zaista, ne morate izdvajati previše (mi smo uzeli najpovoljniji u Ikei) i još uvijek služi svrsi. Mnoga djeca, na kraj, uopće ne spavaju u svom krevetiću, a da ne spominjem kako se cijene krevetića penju do nekoliko tisuća kuna.

Stolić za presvlačenje, po meni, nije nužan. A držanje podloge za presvlačenje na komodi je u redu, ali ne i presvlačenje. Smatram to preopasnim i najbolje mjesto za presvlačenje je pod ili krevet, odnosno, niski stolić s kojeg dijete i ako padne, neće dobiti opasne ozljede.

U neke stvari, ipak, uložite više

Kolica birajte prema vlastitom stilu života. Ako živite na petom katu bez lifta, gledajte samo ona koja možete sklopiti jednom rukom i nositi pod rukom. Iz današnje pozicije, 3 u 1 kolica više ne gledam kao praktična jer nijedno jaje za automobil nije toliko kvalitetno kao prava auto sjedalica. Dakle, ako možete, sjedalicu uvijek kupujte odvojeno od kolica.

Kad određujete budžet imajte na umu:

  • Koliko je praktično nešto što smo odabrali?
  • Postoji li povoljnija verzija slične ili iste kvalitete (bez poznatog imena brenda)?
  • Isplati li se u nešto uložiti više i zašto?
  • Mogu li na ovome uštedjeti, pa taj novac uložiti u nešto drugo?

Obiđite, napravite popis, razmislite pa kupite

Na 38. danima beba, djece i trudnica, prema popisu, ima ravno 38 izlagača.

U mobilnoj verziji iskočit će vam prozorčić u kojem se možete pretplatiti na novosti, pa ćete izravno u inbox dobiti ponude s popustima. Kad na vrhu stranice odaberete kategoriju izlagači, naći ćete se na podstranici s popisom izlagača. Poredani su abecedno, a ispod svakog pišu kategorije. Ako znate što vas točno zanima, imate konkretne kategorije proizvoda poput kolica, autosjedalica i sl.

Dajte si vremena

Odabirom pojedinih izlagača, odmah možete vidjeti koliko popusta imate na određene proizvode ili kategorije proizvoda. Dok, kod drugih to nije odmah vidljivo, već je potrebno otići na njihovu stranicu i tamo su dostupni sajamski popusti. Dakle, ovisno o izlagaču, popis popusta i njihova preglednost variraju. Ali, budući da sajam traje tjedan dana, sigurna sam da vam ostaje dovoljno vremena za pregledati baš sve što vas zanima.

Budimo iskreni, nije u pitanju crni petak, već sajam pa su i popusti sajamski. Od 10 % do 20 %, a neki su proizvodi, konkretno, sniženi nekoliko stotina kuna. U svakom slučaju, uzmite si dovoljno vremena, napravite popis onoga što vam treba, usporedite, provjerite što je unutar vašeg budžeta i na kraju, odaberite.

Ponude koje se isplate

Mini Greeney popusti do 60 %

Njihove kožne papučice su odlične, pogotovo ako je vaše dijete naviklo biti boso, što je i najzdravije za stopala. No, kad krene u vrtić, trebat će papučice. Ove su idealne jer je potplat kožni i tanak pa sve može osjetiti pod nogama. Prvi sam ih put kupila Vendi za vrtić, a sad smo nabavili i jedne za kuću, a upravo razgledavam i veći broj pa da je odmah opremim za proljeće dok traju popusti.

Dječji svijet Križevci

Posebno će se svidjeti onima koji gledaju da proizvodi koje kupuju budu domaće proizvodnje. Ova trgovina nema web stranicu, već je sve dostupno na njihovoj Facebook stranici. Dok na sajmu, na podstranici izlagača možete vidjeti ponude koje imaju povodom sajma i saznati više informacija o ovom proizvođaču. Najviše mi se sviđaju njihovi jastuci za novorođenče. Nisam ga imala s Vendi, ali sam kasnije shvatila kako je to praktična stvar, osobito ako vaše novorođenče dođe na svijet između početka jeseni i kraja proljeća.

Ethereal

Ova je trgovina bila moj odabir kad sam nas opremala za Vendin dolazak. Dekicu, ručnike, krpice, tetra pelene i još neke sitnice naručila sam upravo kod njih. Sve je stiglo brzo, bilo je lijepo zapakirano i bez ikakve greške.  Bila sam jako zadovoljna svime što sam naručila i bilo mi je kasnije žao što nisam još nekoliko stvari odmah uzela. U svakom slučaju, njih ću uvijek preporučiti, svima.

Mama nova

Budući da mi se često javljaju mame koje to uskoro postaju, ova specijalizirana trgovina ima sajamski popust od 10 %. Naravno, ne morate mijenjati cijelu kolekciju u ormaru kad ste trudni, ali pidžama, spavaćica ili donje rublje prilagođeno novim okolnostima, dobro će vam doći.

Dječji svijet Križevci

Na kraju

Kako vam opremanje za novog člana obitelji ne bi postalo financijski prezahtjevno, napravite plan i odredite budžet. Mnoge su stvari skupe, mnoge vam stvari uopće neće trebati, negdje možete uštedjeti, a u neke je stvari, poput auto sjedalice bolje uložiti više novca. 

Osim toga, raspitajte se i slušajte iskustva drugih roditelja. Neke stvari, koje vam izgledaju praktično i isplativo, prema iskustvu drugih ispadnu potpuna suprotnost. Danas su informacije lako dostupne, pa, svakako, prije nego li se zaletite, razmislite dvaput.