Umjesto zabave po djeci, muke po dojenju

Za ovaj sam četvrtak najavila jednu potpuno drukčiju temu, a na kraju krajeva danas ni nije četvrtak pa ću pisati o onome zbog čega nisam jučer objavila novi post.

Kao što sam već pisala kroz blogove, a i pričala na Instagram TV-u, jedna sam od onih majki koje imaju sreću da mogu isključivo dojiti. Da moram sada otići po adaptirano mlijeko, nemam pojma što bih morala tražiti i kako bih odabrala ono što mi treba. Vendi sam dojila do polovice trudnoće s Galadriel, dakle oko godinu i pol, a onda sam morala prestati jer su mi bradavice postale preosjetljive i više nisam mogla podnijeti ni da mi majica dodiruje bradavicu, a kamo li da Vendi sa zubima šmirgla po njima.

Zastoji i upale

U tih godinu i pol, često me pratio problem zastoja mlijeka, zbog prevelike količine mlijeka. Znala bih povremeno imati i mastitis, ali blaži oblik, bez temperature koji bi prošao kroz koji dan uz obloge od kupusa, masažu i dobro izdajanje. Sad sam se odmah osigurala tako da sam višak mlijeka odmah dala Banci humanog mlijeka u Petrovoj kako bi ga oni iskoristili za nedonoščad. Jer, ipak, ako je ispravno, majčino mlijeko najbolje je što mogu dobiti.

Dakako, da bi majka postala darovateljica mlijeka, treba proći stroge kontrole, a i mlijeko se provjerava tako da palčići dobivaju samo najbolje. O samom postupku darivanja mlijeka, pričat ću neki drugi put, detaljno.

Kad cicu ne možeš ostaviti…

I nakon što sam u utorak baki ostavila Galadriel i zalihu mlijeka, otišla sam obaviti posao koji me je čekao. Četiri sata odsutnosti bila su dovoljna da nastane zastoj mlijeka i dođe do problema. Čim sam shvatila gdje je problem, počela sam se masirati i izdojila se. Pretpostavila sam da će me sutra čekati upala kao reakcija na ovaj zastoj mlijeka.

Prvi zastoj mlijeka

Sjećam se kad sam prvi put imala zastoj mlijeka, mislila sam da diram rebro, a zapravo sam dirala začepljeni i stvrdnuti mliječni kanalić. No, da je vrag odnio šalu shvatila sam navečer kad sam osjetila da imam temperaturu. Ipak, mislila sam da će do jutra biti bolje, nisam se previše brinula.

Ujutro više nisam mogla ustati. Bila sam strgana, cijelo me tijelo boljelo, glava pucala od boli i bilo mi je strašno hladno. Zapravo, cijelu me noć držala temperatura i uopće mi nije pala iako sam sinoć popila paracetamol. No, bila sam ja uporna i tvrdila, nije to ništa.

39.5

Prespavala sam cijelu srijedu, temperatura je padala samo kad sam popila paracetamol u ponovno rasla nakon četiri sata. Prespavala sam i radno vrijeme svoje liječnice, tako da nisam dobila antibiotik. Nego, slučajno je Mato sreo svog prijatelja, liječnika i ispričao mu što se dogodilo. Naravno, čovjek je odmah rekao da nisam normalna i da će mi on napisati antibiotik jer ga moram početi piti odmah.

Antibiotik

Tako sam ipak, dobila antibiotik, jer ovakvo je stanje ozbiljna stvar. I prespavala sam još više od pola četvrtka.

Baka servis

Baka nas je spasila pa preuzela Vendi, a Mato se brinuo o meni, presvlačio i podrigivao Galadriel. Ja, jednostavno, nisam imala snage ustati, a kad sam je držala, njena četiri kilograma činila su mi se kao girija od, barem, 16 kilograma. A njoj je pala sjekira u med jer je dan i pol spavala kraj mene i samo se budila da bi otvorila usta, posisala koliko treba i nastavila spavati. Nije trebala negodovati što nije na rukama. 😀

Najgori mastitis u životu

Nadam se i zadnji takav. Rekla sam Mati: “Ako umrem, nemoj se ponovno oženiti.” Tješi on mene: “Neću, ne brini. Ne mogu dva puta napraviti istu grešku.” 😀

I zato, kad iz pristojnosti odgovarate na pitanja o dojenju ili ne dojenju strini u sedmom koljenu koju niste vidjeli 28 godina i koja nema djecu, ali sve zna o dojenju, sjetite se:

  • Na koji god način hranite svoju bebu, to je vaš izbor, vaša odluka i vaša stvar. Drugih se ne tiče.
  • Koliko jednostavno bilo, jer bilo kuda, sisa svuda, toliko je i problematično. Cicu ne možeš ostaviti, a kad je nosiš sa sobom za koji sat odsutnosti od sisavca može nastati ozbiljan problem sa zastojem mlijeka.
  • Je li zamutiti formulu jednostavnije, nemam pojma jer nemam iskustva. Ali, svakako jednostavnije je s te strane što ti se neće dogoditi mastitis.
  • I zato kad totalno nebitni ljudi oko vas pokazuju interes za načinom na koji hranite dijete i imaju mišljenje o tome, slobodno im recite nek’ se bave svojim sisama, a vaše puste na miru.
  • Dojenje je lijepo, ali zahtjevno.
  • Mućkanje formule, pranje bočica, sterilzacija i ostalo je po meni, također, zahtjevno.
  • Ako ideš ti, ide i tvoja cica, dakle, ide i beba, sve u paketu. Jer, kako beba ne može bez cice, tako cica ne može bez bebe. Pogotovo kad u nekom trenutku počne odbijati izdojeno mlijeko jer zna da silikonska duda nije isto što i bradavica.
  • Kad je u pitanju formula, mama je, ipak, malo slobodnija i može otići na više od nekoliko sati nekamo bez bebe, ako ima osobu od povjerenja koja će brinuti o bebi.
  • Majčino je mlijeko, u svakom slučaju, najbolje mlijeko za bebu, ali isto tako, ako majka ne može iz nekog razloga dojiti, tu su adaptirana mlijeka koja će zamijeniti njeno mlijeko.

Živimo u najboljim vremenima, ako se mene pita, kad je riječ o dojenju. Jer, u nekim prošlim dok je adaptirano mlijeko tek došlo na tržište, odjednom se počelo zanemarivati dojenje, a forsiralo se adaptirano mlijeko. Sad, ipak, živimo u vremenima kad i proizvođači adaptiranog mlijeka napominju da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. I okružene smo grupama podrške, informacijama, internetskim stranicama, patronažnim sestrama i ostalim stručnjacima koji nam mogu pomoći oko dojenja.

Korisne stranice

Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja

Udruga Roda

Lijekovi u trudnoći i dojenju:

https://www.safefetus.com/

https://www.e-lactancia.org/