Mama Kristina zbog majčinstva je odlučila promijeniti karijeru

Prva gošća na blogu ove godine je Kristina, 25-godišnja majka iz Velike Gorice s kojom me je spojio Instagram. Mlada mama imam zanimljivu priču o tome kako ju je majčinstvo inspiriralo i potaknulo na promjenu u životu.

Poziv se dogodio nakon rođenja

Imam 25 godina i moja struka nema veze s doulaštvom ali poziv se dogodio nakon rođenja mog sina. Kada gledam unatrag, moj poziv se polako prikradao i par godina prije trudnoće, ali to sam osvijestila nakon poroda. Izgleda da ti se tada otvori treće oko ili tako nešto (haha). I prije same trudnoće sam počela pratiti naše i stane doule. Tu su i porođajne edukatorice, educirala sam se o dojenju i općenito o djeci i roditeljstvu. S obzirom na to da stvarno zapnem kada me nešto zanima stvarno sam sve proučila dobro, možda sam čak i pretjerivala ali znanja nikad dosta.

Trudnoća i porod

Što se tiče moje trudnoće ona je bila uredna, porod je bio elektivnim carskim rezom i sve je super završilo. Ali tu priča ne staje i dolazi razdoblje koje nazivamo postpartum. Imala sam tu sreću da su za vrijeme moje trudnoće moje prijateljice i poznanice bile trudne pa sam napravila WhatsApp grupu. U njoj još uvijek razmjenjujemo iskustva, jadamo se, pružamo si podršku ali se i educiramo, a grupa nam iznenađujuće raste.

Za postpartum se ne možeš dovoljno pripremiti

Kao što sam već navela dovoljno sam se educirala što za samu trudnoću što za postpartum, ali mislim da te na postpartum ne može nitko pripremiti. Tek kad se nađeš u tom periodu života shvatiš sve ono što si do tada samo čitala, a sada proživljavaš. Svatko postpartum doživi na svoj način, a na njega dosta utječe i sam porod i njegov tijek pa bih rekla da je to jedna lančana reakcija kod koje je bitna edukacija. Moj postpartum traje i dalje, a njegov put je svakakav, od početnog baby bluesa, fizičkih bolova, anksioznosti, raznih emocija, psihičkih borbi, pa do sreće, zahvalnosti i ljubavi.

Podrška je najbitnija

Najveća podrška mi je bio suprug ali i moja mama koja je uzela godišnji od mjesec dana.  Svaki dan mi je kuhala, čistila, pazila na moje pse, pomagala mi s prematanjem, kupanjem i bila mi je psihička podrška. Mogla bi reći da je moja mama bila moja doula, a da to niti ne zna. ? Cijeli taj period sam bila u kontaktu sa svojim prijateljicama koje su također proživljavale postpartum. Proživljavale smo ga zajedno i tu sam shvatila koliko je postpartum divan i turbulentan ali nitko o njemu ne priča dovoljno.

Prava priča počinje nakon poroda

Svi se većinom baziraju na trudnoću i porod i oko toga se najviše educiraju, a zaborave da je mama jednako bitna kao i beba i da nakon poroda dolazi i njeno vrijeme kada mora biti pažena i njegovana. Nakon par mjeseci sinula mi je ideja da bih trebala pokrenuti profil na Instagramu. Jer, želim dijeliti postpartum priče raznih žena kako bitakon pokazala budućim i sadašnjim majkama da nisu same. I, kako bi buduće majke dobile uvid u to što znači postpartum i da je sve to kroz što jedna žena prolazi NORMALNO.

Instagram kao alat

Priče koje se dijele na profilu su naravno anonimne ali mogu biti i javne ako mama tako želi, također će na profilu biti i dosta edukativnog sadržaja koji će se produbljivati kao i moje znanje. U trećem mjesecu kreće moja edukacija za postpartum doulu u organizaciji Balkan Birth Workers koju vode predivne žene, doule i edukatorice. Moja edukacija naravno na tome neće stati, planiram se educirati u svakom spektrudoulaštva,a puno je planova koje ne mogu odmah otkriti, pustiti ću sve da ide svojim tokom jer svemir ima odgovor na sve. ?

Žena – podrška

Ono što sigurno znam je da ženama i njihovim obiteljima želim biti podrška u psihičkom i fizičkom smislu. Želim ženi biti najbolja prijateljica i rame za plakanje kada je teško, a bitno je stvoriti jedinstven, topao, iskren i prijateljski odnos doule i majke jer „MAMA NISI SAMA!“. Postpartum i majčinstvo ne moraju biti depresivni i osamljujući kao što se nekada zna prikazivati.

Pusti, doći će na svoje

Kada sam se već dotaknula majčinstva moram reći da me ono također naučilo da pustim sve da ide svojim tokom. Jednostavno, nema koristi od forsiranja i brzopletosti. Prije par dana netko me pitao želim li se vratiti u period prije majčinstva?

Moj odgovor je kratko i jasno NE!

Majčinstvo kao prekretnica

Majčinstvo me natjeralo da se konačno pokrenem i krenem u borbu sa svojim strahovima. I da krenem raditi na sebi te da prestanem s onim „ma ima vremena“ jer stvarno nema. Vrijeme prolazi luđački brzo, a to tek shvatiš kad dobiješ dijete i odjednom je već prošlo 6 mjeseci. I op, došao je prvi rođendan, vrtić, škola, prve ljubavi, fakultet… U majčinstvu se trudim biti najbolja verzija sebe i voditi vlastitim primjerom. Rekla bih da mi za sada ide dobro jer tek sada shvaćam onu famoznu „vidjet ćeš kad ćeš imati svojeje dijete“. Ali ono što je najbitnije je da moj mali junior M bude dobra osoba, da slijedi svoju strast i da pronađe svoj unutarnji mir.

I zato, tu je kutak.svijeta

S „unutarnjim mirom“ bi završila ovo svoje rasipavanje mudrosti. Želim reći da se veselim svima vama koji ćete mi se pridružiti na mom novom putu. I svima vama koji želite podijeliti svoje postpartum priče sa mnom jer zajedno možemo sve.

Majčinstvo nam daje vjetar u leđama

Kristina je svojom pričom pokazala ono što se dogodilo mnogim majkama, nova ih je stvarnost promijenila. Majčinstvo je mnoge potaknulo na promjene. Neke su majke promijenile svakodnevne navike, druge su krenule svojim malim postupcima činiti svijet oko sebe boljim, a treće su odlučile promijeniti karijeru, profesiju i poziv.  A, na što je vas potaknuo ovaj period života? Napišite nam u komentaru, Kristina će izabrati najbolju priču kojoj ćemo pokloniti knjigu Majka u meni, Zvjezdane Debić.