Kupovne kašice

Sjećam se kad sam prvi put pretraživala internet u nadi da ću dobiti korisne informacije o kupovnim kašicama. To je bilo kad sam Vendi uvela dohranu. Naišla sam na forum na kojem su redom sve majke protiv kupovnih kašica. Ostala sam zaprepaštena i mislila sam, pa, kako je moguće da postoje tolike vrste na policama trgovina, ako to nitko ne kupuje? Zar su, zaista, toliko loše?

Za ili protiv

Na forumu, naravno, nisam našla odgovor, samo hrpu osobnih stavova. Doduše, i vi ćete tu naći osobni stav i iskustvo, ali i ohrabrenje ;). Divim se majkama koje su napisale da ljetuju u hotelu i sa sobom nose štapni mikser pa miksaju kašice u sobi. Meni se to ne čini praktično raditi u hotelskoj sobi. Onda sam krenula dalje u potragu za odgovorom, ali sam naišla na veliku količinu (loših) promotivnih članaka i opet nisam dobila odgovor na svoja pitanja. Na kraju, dohrana se svela na to da sam kombinirala ponekad kupovne s domaćim, ponekad isključivo kupovne, a uglavnom domaće.

Sezonski – domaće Banane i tikvice usred zime

Ako razmišljate o tome kako su kupovne kašice umjetne i tko zna što u njima ima, sjetite se da dajete djetetu bananu koja sigurno ne raste tri županije dalje i koja je itekako bila tretirana da bi došla do vas žuta i jestiva. Isto tako, ako baš nemate svoje voće i povrće ili ne poznajete najbolje osobu koja ga uzgaja, računajte da ne možete biti 100 % sigurni kako nije tretirano. Isto je s mesom. Tako da, prestanite se opterećivati i koncentrirajte se na raznovrsno, svježe, sezonsko, dobro oprano, povrće i voće raznih boja, bez (previše) dodanih šećera i bez (previše) soli.

Na što obratiti pažnju?

Kad se nađete prvi put pred policom s kašicama, izgubit ćete se. Ali, nema brige, bit će jednostavno kad znate na što obratiti pažnju.

Kupovne kašice po dobi

Prije svega, obratite pažnju na dob kojoj je kašica namijenjena. Postoje 4+, od 6, od 8 i od 12 mjeseci. Ovisno o proizvođaču, ali, većina tako nekako grupira kašice po dobi. Imaju varijacije pa možete naići na one od 5. mjeseca ili one koje su 5+ mjeseci.
Za one mlađe, tekstura je skroz glatka, tekuća. A sadržaj kašice teži, opet ovisno o proizvođaču oko 125 grama. Kašice za stariju dob su gušće, u njima se nalaze komadići hrane i teže do 250 grama. Također, one prve kašice su napravljene samo od jedne namirnice pa ih je moguće koristiti kad tu određenu namirnicu odlučite uvesti u dohranu. Primjerice, to smo mi napravili s Vendi i pastrnjakom. Na kraju, taj ju je pastrnjak toliko oduševio da ga je mjesecima jela u svim oblicima.
Kasnije su kašice kombinacija više namirnica ili potpuni obroci i, ako se negdje nalazite daleko od kuhinje, vrlo su praktične. Meni su s Galadrielom ove gotove kašice kao obroci ponekad potpuni spas. Budući da se s njih dvije povremeno teško organizirati i da nam vrijeme i energija na kraju odu na bespotrebne stvari, kuhanje i pripremanje ručka počne tek kad bi on već trebao biti serviran. Zato, kad se to dogodi, uvijek imam u rezervi neku gotovu kašicu kako ne bi bila gladna dok čeka ručak.

Različite vrste

Osim toga, bitno je znati što tražite. Želite li djetetu dati voće ili povrće ili ponuditi obrok. Planirate li kašicu ponuditi ujutro, tijekom dana ili uvečer. Za sve, postoji rješenje u staklenci. Dakle, i ako idete nekamo gdje nećete moći pripremati hranu ili vam neće biti praktično, doslovno, možete djetetu ponuditi raznovrsne obroke u svakom dijelu dana.
Ovo su samo neke od vrsta koje možete naći na policama:

  • Voćne
  • Voćne s dodatkom žitarica
  • Povrtne
  • Povrtne s dodatkom žitarica
  • Večernje (griz, mlijeko, keks, kakao i slične kombinacije).
  • Obroci u staklenci – s mesom, s ribom, povrće i žitarice, bolonjez i sl.

Vrećice

Postoje i praktična rješenja za “po putu” kašice u vrećicama i one su spas kad vam negdje putem zatreba neki međuobrok za dijete. Praktične su i jednostavne pa ih dijete samo može držati, a najčešće je riječ o kombinacijama voća ili voću sa žitaricama.
Isto tako, ako želite sami pripremati Smoothieje i onda ih pakirati, moguće je nabaviti takve vrećice koje su perive. Mi imamo Twistshakeove i jedan su nam od najboljih ulova. Znala bih pripremiti smoothie i pretočiti u vrećice i ponijeti u parkić. Onda bi Vendi, u fazi kad nije htjela jesti gotovo ništa, pojela odjednom dvije vrećice. Onda bi je bolio trbuh. Sreća da oko parkića ima grmlja. 😀

Balans

No, ako ste u nedoumici jesu li kupovne kašice prihvatljive, vjerujte mi, jesu. Samo je bitan balans. I, naravno, čitanje sastojaka. Kad smo kod balansa, Vjerujem da kad usred zime krenete s dohranom, mnoge namirnice neće biti svježe, niti sezonske, niti friško ubrane, niti netretirane. S druge strane, baš neka voćka ili povrće koje želite ponuditi bebi, postoji u staklenci, obrađena, pasterizirana i spremna za konzumaciju. Pa, zašto ne? Nekoliko dana kuhate, onda jedan odustanete i uzmete si vrijeme za nešto drugo. Jednom odete u šetnju s pripremljenom kašicom, drugi put ponesete vrećicu ili staklenku iz trgovine i opet je sve u redu.

Čitati sastav

To je, rekla bih najvažnije. Osobito ako beba ima alergiju na neku namirnicu. Upute na kašicama su vrlo jasne, samo treba čitati. Na kašicama je naglašeno:

  • Bez glutena
  • Bez soli
  • Bez dodanih šećera

Ako nešto od toga nije naglašeno, pročitajte sitnije ispisani sastav. Također, one kašice koje su napravljene od jedne namirnice, najčešće sadrže nešto što ih zgušnjava, poput škroba. Ako tek uvodite dohranu, izbjegavajte kombinacije nekoliko vrsta voća ili povrća jer ćete jedino tako moći znati na što je dijete dobilo alergijsku reakciju. Nekako je logično da mu u ovom području nećete davati marakuju i još neka egzotična voća u kombinacijama, iako su i takve kašice dostupne na policama trgovina. Isto tako, ako kašica ima dvije ili više namirnica koje još niste ponudili bebi, zaobiđite je. Izbor je velik, sigurno postoji nešto za vas.

I ne zaboravite
Ne opterećujte se, ako beba konzumira gotove kašice, to ne znači da ste nemajka. 😉 Uostalom, kod nas je glodanje batka i dalje omiljeni sport za stolom. 😀