Kod pedijatra

Došle smo baš neki dan sa sistematskog i baš sam si razmišljala kako mi je to jedan od izazova u životu. Svaki je odlazak pedijatru na sistematski kao da idete na ispit ili razgovor za posao. U toj nekoj kategoriji. S jedne strane, pokušavate prevrtjeti u glavi sve što želite pitati, s druge strane, razmišljate hoćete li ispasti čudni ili tako nešto.

Evo, ja sam baš prošli put otišla na sistematski i obukla sam novi pulover. Čupavo dlakavi. Baš mi je odgovarao uz ostatak kombinacije. Prvi put sam ga obukla. I, nisam ni mislila da će baš pulover biti problem. Pogađate što se dogodilo? Ne, nisam se zaprljala na putu do tamo. Nego, pulover pušta dlačice i u jednom je trenutku Galadriel bila puna plavih dlačica. A, kad sam je maknula od sebe, shvatila sam da su joj se polijepile po ustima i licu. Kakav promašaj!

Prošla vremena

Sjetila sam se vremena kad se sjedilo u čekaonici, onda ste mogli vidjeti svašta. Jednom su došle mama, baka i novorođenče. Kad ju je sestra pitala da joj da zdravstvenu, žena je pitala treba li dati svoju ili bebinu. Nakon toga, bacila se u potragu za bebinom zdravstvenom, a onda se sjetila da je nije ni dobila.

Inače, zdravstvena vam za dijete dođe odmah nekoliko dana nakon što ga upišete u matičnom uredu. Nije važno. Žena je vidno imala tremu, bila pod stresom i zbunjena. Greške se događaju. Ne morate se izmotavati.

Ovo je popis stvari koje sam ja zaboravila ponijeti nekada:

 • Knjižnica cijepljenja – Otišla sam s Galadrielom na drugi sistematski uvjerena da sam knjižicu cijepljenja stavila u kolica. Iako, uz to sam bila uvjerena da mi neće trebati. Ali došla sam bez nje, ostala smi je u hodniku na klupi dok smo se spremale i na kraju shvatila da je nemam dok smo završili s cijepljenjem.
 • Tetra pelena (čista) – onu koju pripremite za ležanje, nemojte prethodno koristiti za pobljuckanu bradu. 😀
 • Rezervna pelena – bebe kakakju, znate to? 😀
 • Rezervna roba – ima veze s ovim prethodnim.
 • Nisam otišla na termin jer nisam provjerila što piše na papiriću, a u glavi mi je ostalo 26.6., a zapravo je sestra rekla 20.6. Dvadeseti šesti i dvadesetišesti zvuči slično, zar ne? Shvatila sam da sam pogriješila dan prije sistematskog kad sam doktorici slala mail tražeći recept, a došao mi je automatski odgovor da je na godišnjem. 😀

Zaboravite, drugi put donesete ili naknadno donesete i to je to.

Provjerite pa odlučite

Kad birate pedijatra, svakako bih vam preporučila da na stranici Najdoktor pogledate iskustva i ocjene. Naravno, to ne znači da će vam dobro ocijenjeni liječnik u potpunosti odgovarati i obrnuto, ali dobro se informirati jer bi vam trebalo biti važno kod koga će se vaše dijete pregledavati i liječiti.

Prvi je posjet pedijatru rezerviran u razdoblju s navršenih mjesec dana, a samo po potrebi idete ranije. Do tada se upišete kod željenog liječnika, a sad uslijed pandemije više ne morate nositi papire na HZZO, već to za vas može odraditi liječnik.

Kako se pripremiti za prvi sistematski ikada ili bilo koji sistematski?

Kupanac i spremanac

Dobro se organizirajte. Okupajte se na vrijeme. Kažem, na vrijeme jer inspiracija za kakanje uvijek dođe nakon tuširanja. Kod odabira modne kombinacije gledajte jednostavnost skidanja kao prioritet. Nemojte, ako ne morate doći sa 150 gumbića, vezica i slično. Kad dođete u čekaonicu, raskomotite dijete do bodija.

Što ponijeti?

 • Zdravstvenu (i knjižicu cijepljena koju dobijete na prvom pregledu).
 • Tetra pelenu ili dvije – na nju ćete poleći bebu u ordinaciji na stolu, na vagi i u kadici za mjerenje duljine.
 • Rezervnu pelenu.
 • Rezervnu odjeću.
 • Vlažne maramice.
 • Nahranite bebu.

Ako je moguće, tempirajte pregled u vrijeme kad je dijete bolje raspoloženo (u našem je slučaju to prije podne).

Savjet plus 

Zapišite pitanja koja želite pitati, bit ćete pod stresom i zaboraviti kad bude vrijeme za njih. 

Krenite na vrijeme i dođite koju minutu prije.

Opustite se, sigurno ćete u nečemu pogriješiti. ?