Baka servis – jedinstveni servis koji rješava sve probleme

Tko ima funkcionalan baka servis na dohvat ruke, zna kakav je to dar. Najbolje zna u trenucima kad je servis, iznimno, nedostupan, a strašno potreban. Isto tako, tko ima baka servis, nekada nije ni svjestan kako ga olako uzima zdravo za gotovo. Svaki baka servis je poseban i baš svaki ima svoje prednosti i nedostatke, ali je nezamjenjiv bilo kojim drugim oblikom čuvanja.

Posebna veza

Jer, ipak je to baka servis, a bake i djedovi s unucima, kažu, imaju neku posebnu vezu, drukčiju od one s vlastitom djecom. I, ne vjerujete u to sve dok ne dobijete vlastiti baka servis.

Unuci, bake i djedovi – posebna veza

Ne vjerujete koliko su vaša djeca najbolja na svijetu njima i koliko njima nikada ne rade probleme. Osim toga, svaki se put ne možete načuditi koliko dijete dobro spava kod bake, a vama doma samo ubije oko. Ne znate zašto, ali bakina je juhica bolja od vaše i sve je kod bake bolje. Čak se i povrće kod bake može jesti, a doma ne.

Hvala što ste tu

Zato, ova je objava posvećena svim baka i djedovi servisima, jer bez njih ne možemo, ali nekada, moramo priznati, ne možemo baš lako s njima. No, nitko ih ne može ni platiti, niti zamijeniti.

PREDNOSTI BAKA SERVISA
 • Besplatan
 • U vrijeme pandemije, manja je mogućnost da će vam donijeti zarazu u odnosu na neku tetu čuvalicu (za baka servis znate je li bio na svadbi i sl., za tetu čuvalicu to ne možete 100 % znati).
 • Ispeglat će vam i skuhati, bez da to tražite, čak će se naljutiti ako im kažete da ne trebaju ništa drugo osim igrati se s unucima.
 • Otkazat će sve i vas staviti ispred drugih.
 • Kad kažete da ćete doći ranije, reći će vam da ne žurite.
 • Doći ćete po dijete, ponijet ćete doma ručak za sutra.
 • Kad je dijete bolesno, doći će usred noći, barem da vam bude podrška.
 • Ako je baka servis usko specijaliziran (med. sestra ili pedijatar, liječnik u mirovini), bolji je od bilo koje patronažne. Pri tome, ne želim umanjiti vrijednost nijedne patronažne sestre, već patronažna može doći prema planiranim terminima, a baka servis kad god vam treba.
 • Rado će sve podrediti vama, odnosno, unucima. 
NEDOSTATCI BAKA SERVISA
 • Poslušat će vas, ali ipak će napraviti po svom.
 • Imaju svoj stil, bilo da je riječ o odgoju ili čemu drugom i neće ga mijenjati ili prilagoditi.
 • Razumiju da imate svoj pristup odgoju i da neke stvari ne možete tolerirati, ali to ih neće spriječiti da naprave suprotno od vaše želje.
 • Obući će dijete da mu u svakom slučaju bude toplo, da ne kažem pretoplo.
 • Osim doručka, ručka i večere, ponudit će djetetu još tri, četiri međuobroka između svakog glavnog obroka pa će se brinuti jer dijete slabo jede.
 • Vjeruju da je ispravno isključivo ono što oni znaju ili što je vrijedilo nekada.
 • Popuštat će djetetu, više nego biste mu vi popustili i kad ste najpopustljiviji.

Napominjem, lista prednosti i nedostataka sastavljena je na temelju našeg iskustva i ne mora se poklapati ni u čemu s onim kako vi doživljavate svoj baka servis.

Mogućnosti i navike se razlikuju

Ovisno kakav ste tip i u kakvim ste odnosima sa svojim roditeljima, neke opcije u potpunosti su vam neprihvatljive. Dok nekome, ono što je vama neprihvatljivo, potpuno je normalno. Primjerice, po nama, idealno je što baka servis imamo gotovo uvijek na raspolaganju, ali nismo u istom kućanstvu. S druge strane, odrasla sam u kući u kojoj je u prizemlju bio baka servis, a mi smo bili na katu. Dakle, znam kako izgledaju obje opcije i znam im prednosti i nedostatke.

Kako mi funkcioniramo

Kada bih birala, rekla bih da nam je opcija koju trenutno živimo prihvatljivija. Zašto? Zato što mi imamo svoj stil i životne navike na koje smo navikli i ne bismo ih voljeli prilagođavati, a to bi naravno morali kad bismo živjeli svi zajedno. Nekako, smatram da je važno povući liniju između provođenja vremena s bakama i djedovima te onog s roditeljima.

Odvojeni život

A, kada bismo bili zajedno, teško bismo odijelili to vrijeme i, vjerujem, na poslijetku bi Vendi provodila mnogo više vremena s njima, nego li s nama. Nekada je to bolja opcija i jedino rješenje, no, govorim ovdje konkretno o našoj situaciji i onome kako smo si mi prilagodili život.

Obostrana dobrobit

Kad je u pitanju dijete, dobrobit druženja je obostrana. Baka i djedovi pored jureće jednogodišnjakinje ostat će dugo u dobroj form. S druge strane, Vendi ima priliku iskoristiti neke prilike koje nema kod kuće. Isto tako, ne očekujemo od baka servisa da je svakodnevno dostupan, niti želimo da principi odgoja baka servisa vremenski nadiđu naše principe.

Važnost rutine

Maloj je djeci rutina jedna od top tri stvari  u životu. I stvarno, imala sam priliku primjetiti na Vendi koliko samo mala odstupanja od rutine poprilično mogu poremetitit njene kompase. Primjerice, kad niste primorani na striktni raspored, lako je poremetiti rutinu, odnosno prilagoditi je vlastitim potrebama. To se događalo tijekom ljeta, kad sam se vratila na posao, ali radila od kuće.

Baka servis – sjekira u med

S obzirom na okolnosti, nisam je morala svaki dan voditi baki, kao što bih to činila da sam išla u ured. I tu sam joj već radila zbrku. Danas je išla baki na tri sata, sutra na cijeli dan, prekosutra uopće nije išla. Za vikend smo zajedno bile kod bake i tako nije više bilo reda.

Nije uvijek jednostavno niti izvedivo

Naravno, život je takav da ga ne možemo gotovo nikada u potpunosti prilagoditi djetetu, odnosno, ne možemo se prilagoditi njegovoj rutini. Zato, nastojim održavati one sitne rituale uvijek prisutnima. Ti su rituali vezani za jutra i večeri. Još se uvijek u jutro nakon buđenja zajedno legnemo na kauč i malo izležavamo, iako, polako ćemo taj dio početi preskakati jer nam obveze sve manje to omogućavaju.

Vikendi

Odnosno, ostavit ćemo taj ritual za vikende. Onda, nakon buđenja ide umivanje i presvlačenje, doručak i spremanje za vrtić.

Večeri

Večernji su rituali već dugoo standardni, kupanje ili samo umivanje i pranje zubi, presvlačenje, čitanje, cica za laku noć i odlazak na spavanje.

Vratimo se prednostima

Bake će i djedovi za unuke napraviti ono što nijedna teta čuvalica neće. Odnosno, oni vas neće tražiti nikakvu naknadu, nema prekovremenih koje vam računaju, ne morate, ako su u mirovini, nekoliko dana planirati raspored i sve je nekako jednostavnije. Ne mogu reći koliko mi je lakše kad s Vendi doma ponesem i vrećicu s ručkom za sutra ili barem nešto za gricnuti.

Tete čuvalice

Ako ste poput mene i ne volite izlaziti iz zone vlastitog komfora, tražiti tete čuvalice i razmišljati je li sve onako kako mislite da bi trebalo biti, baka servis je najbolja opcija.

Naš servis ima još jedan plus

Kod nas, dodatna je prednost što je naša baka medicinski potkovana i to baš na području pedijatrije pa, umjesto liječniku, idem k njoj i kad nam trebaju zdravstveni savjeti i pomoć.

Timski rad

U bakinom su timu još i djed i teta i oni objedinjavaju cijeli ovaj servis. Svatko sa svojim idejama i pogledima na to što se smije, a što ne i što je u redu, a što ne. Na nama je samo da, tu i tamo, zažmirimo i ne miješamo se ako nije potrebno.

No, nekada moramo povući crtu…

Oni šumom, mi drumom

Ovo su neke stvari koje nas bockaju. Neke prešutimo, a na neke reagiramo.

 • Natezanje za ruke, učenje hodanja i sl.

 • Ako smo na nešto oboje alergični, onda je to hvatanje malog djeteta za ruke i premještanje s mjesta na mjesto. Ono, uzmeš je za ruke i podigneš kao vrećicu. Onda smo svaki put mi oni koji viču “ne”! Znate koji odgovor dobijemo? “Joj, pa neće joj biti ništa. Joj, pa nisam je jako podigao…” Isto tako, djed je imao ideju da će Vendi “naučiti hodati” ponovno je zgrabio za ruke kao vrećicu i pokušavao je potaknuti da hoda.
 • Originalne ideje

 • Iako smo bili protiv ideje da je stavlja na krevet na kat, dakle, da je stavlja na visoko, penje se i smišlja vratolomije veće od nje, nije nas previše slušao. Na kraju sam je jednog dana našla na vrhu ljestvi tog istog kreveta. Sama se popela.
 • Djed zna

 • Imamo djeda koji je spreman od jutra do mraka na igru s djecom. Ono, postane veće dijete od djece s kojom se igra, počne se penjati, trči bez problema, skače i smišlja ludosti. Isti taj djed došao je na ideju da se Vendi u dobi od osam mjeseci može samostalno spuštati na toboganu. Ja sam ona koja neće ništa reći na glas, prepustim sve Mati pa se on onda ljuti na mene i na njih, na mene jer neću ništa reći, na njih jer rade gluposti. Uglavnom, jedino je on taj koji se na kraju ljuti. 😀
 • Ne, nemoj, budeš pala, pazi…

 • Evo, nije da se ja nikada ne bunim. Toliko se trudimo oko izbjegavanja niječnica i stvarno smo ponosni što uspijemo i najkompliciranije situacije riješiti bez da povisujemo ton i govorimo ne. Onda dođe baki, pa joj teta svako malo viče: “nemoj, budeš pala, Vendi ne, pazi, nemoj, nemoj, nemoj…” Shvatila sam koliko je teško kontrolirati taj “ne” kad sam i sama krenula s treningom izbjegavanja vikanja “ne”. No, kad pokušavam objasniti da nije potrebno stalno ponavljati “ne”, onda dobijem odgovor: “Ne!”

Tko je uporniji?

Mi ili oni? Pa, nekad mi popustimo, a nekad oni poslušaju.

 • Obrok u hodu

 • Budući da smo se doma dosta borili s tim da se sjedi za stolom i jede, a povremeno opet imamo iste borbe, jako sam osjetljiva na to kad je vidim da hoda i jede. Stalo nam je do toga da što prije izgradi naviku sjedenja i mirnog jedenja. No, onda dođe kod bake pa se tamo može malo šetati i jesti na različitim mjestima. Može se hodati nakon pola završenog ručka i jesti ostatak u hodu, međuobrok se jede u hodu i u kolicima.
 • Nekad pristaneš

 • Nismo uvijek sretni zbog toga, ali bili smo u fazi da nismo imali izbora i jelo se bilo gdje, bilo kada, samo da se jede. Ipak, kako smo ponovno vratili red u prehranu, nastojimo jelo vratiti za stol, a kod bake se još uvijek prakticira bilo kuda, jelo svuda. Ali, to su bake, kod bake se sve smije.
 • Igranje s mobitelom

 • Došla sam po nju kod bake, držala je mobitel u ruci i pravila se da priča.
  “Nemoj joj davati mobitel, on nije igračka.”
  – “Joj, dobro, neće biti ništa.”
  Naravno, nije bilo ništa dok si nije uzela za pravo uzeti moj sa stola i baciti na pod. Naravno, neće biti ništa do prve prilike. I tako često vodimo polemike gdje je granica onoga što je igračka, a što nije. Odnosno, s čime se može poigrati, a s čime ne.

Vi ste ti koji će povući crtu

Neke je stvari potrebno na početku razjasniti, neke će se mijenjati u hodu, a ostale će se dogoditi bez da vam je palo na pamet kako bi se mogle dogoditi jer ste podrazumijevali da vi to tako nećete činiti.  U svakom slučaju, u važnim stvarima postavite pravila. Naravno, naša su sva postavljena pravila barem jednom prekršena, a vjerujem da nam se mnoga kontinuirano krše iza leđa, ali što se manje zamaramo to nam je lakše. 

Imajte razumijevanja

Stavimo u fokus pomoć koju nam pružaju i činjenicu da je Vendi sretna s bakom, tetom i djedovima. Naravno, vaša će se linija uvijek pokušati malo pomaknuti ili prijeći, no, kad ste dobili djecu, dobili ste i bake i djedove s kojima ćete povremeno voditi bitke. Nije uvijek jednostavno, a mnoge stvari ne pišu u Priručnicima o odgoju.