Prošli nas tjedan nije bilo

Ne, nismo kao veći dio Zagreba, otišli na more već smo ostali kod kuće. Treba znati kad je najbolje ostati u Zagrebu, kad većine nema, a to je baš ovaj prošli tjedan. Još je bolje bilo kad su u tom tjednu bila dva praznika, još je bilo praznije. Vrućina nam nije išla previše u prilog pa smo većinu vremena proveli u zatvorenom ili u dvorištu u kojem, na sreću, imamo debeli hlad.

No, ja sam imala jednu luđu ideju od one da odemo nekamo. Napravili smo si tjedan preživljavanja kod kuće.

Pitate se što je to? Pa, to je, ukratko, kad imate bebu doma, dijete koje ide u vrtić taj tjedan napravi pauzu od vrtića, vani je plus 45 na asfaltu, u zraku je Saharski pijesak i pokušavate ostati normalni.

Galadriel se okreće

Proletjela su nam prva tri mjeseca i Galadriel iz dana u dan sve više iznenađuje svojim pothvatima. Okreće se s leđa na trbuh već gotovo mjesec dana, a zadnjih je tjedan dana postala u tome odlučna i vrlo spretna. Vendi tvrdi da je Galadriel čupa i tuče, svaki put kad je uhvati za kosu ili dotakne, pa se trudi ne ostati joj dužna. U principu, naše se vrijeme svodi na to da sam ja kao redar između njih dvije i neprekidno branim Galadriel.

Većinu vremena pazim da Galadriel ne nadrapa

I zapravo, tjedan se sveo na to da sam Vendi cijelo vrijeme držala na oku kad smo bili doma, čisto da se ne bi dogodilo da ja trepnem, a ona ugura Galadrieli prste u usta ili oči. Iz ljubavi sve, naravno.

Tata, žrtva mamine ideje

Činjenica je, svakodnevica u kojoj je Vendi u vrtiću, a mi imamo vremena za sebe i bebu, neprocjenjiva je. Vendi je maksimalno iskoristila vrijeme koje je tata proveo kod kuće. Morao se s njom igrati skrivača, nije mu dala da leži, niti da čita u miru. On je već u ponedjeljak navečer rekao da mu je dosta. A u utorak je ujutro zaključio da moja ideja nije bila baš bajna. Ipak, imala sam još jedan cilj zbog kojeg smo ovaj tjedan uzeli pauzu od vrtića…

Pelene su za bebe

U subotu sam joj, nakon spavanja rekla da ćemo skinuti pelenu i ići ćemo piškiti na tutu. Tu je počeo naš proces odvikavanja od pelena. No, detaljno, kako je prošao, pričat ću u četvrtak.
Najveći projekt prošlog tjedna i najbolja odluka. Iskreno, imala sam priliku skinuti joj pelene još tijekom zime, ali nisam bila dovoljno hrabra. Ipak, kao što sam rekla, o svemu ću pričati u četvrtak.

Noćne more

Zadnjih tjedana Vendi poprilično intenzivno sanja. Sanja tako da se ponekad u snu zna derati. Uglavnom, njeni se snovi svode na: “Ne, Gaja, to moj tata!” “Netuuu, neee, puti me.” “To moje! Maki, to moje!” Razmišljala sam, može li shvaćati što znači da sanja i može li se sjetiti što je sanjala pa sam napravila pokus. U četvrtak je pred jutro sanjala tetu iz vrtića i spominjala je. Ujutro sam je pitala kako je spavala i je li što sanjala. Rekla je da je. Kad sam je pitala koga je sanjala, od prve je, vrlo uvjereno rekla ime tete koju je sanjala.

Mama na izmaku snaga, djeca ne bi spavala

Najveću smo borbu Vendi i ja prošli tjedan vodile oko spavanja. I da biram, radije bih se borila s njom oko spavanja, nego li oko jela, kao prošlog ljeta. Sada, konačno, jede sve i lako mi je kuhati, kad znam da će pojesti i ribu i meso i povrće i žitarice. Šalili smo se kako predobro jede i ima previše energije. Jedan smo dan, čak, odustali od spavanja nakon dva sata nagovaranja, a završilo je tako da je zaspala u sandalama i odjeći, sa sunčanim naočalama na očima, nakon što smo se vratile iz trgovine.

 

Kako zabaviti dijete kad dojite?

Vendi se većinu vremena igra sama ili je tu negdje, oko nas. Ipak, kad vidi držimo Galadrielu, nije joj svejedno i ona bi u tom trenutku baš voljela biti nošena. No, kad hranim Galadriel, nošenje i držanje baš i nije izvedivo. Budući da kod nas ekran nije opcija zabave, potrebno ju je animirati na različite načine i to iz dva razloga. Prije svega, kako ne bi ometala nas dvije, a osim toga i kako ne bih morala razmišljati gdje je i što radi dok se mi hranimo.

Zato, najbolji način da je zabavim kroz tih deset do dvadeset minuta je jedna obična kutija. U nju svaki dan stavim nekoliko sitnica s kojima se inače igra ili ih neko vrijeme nije koristila. Kad se mi hranimo, pozovem je da uzme kutiju i da nam pokaže što je u njoj. U njenom slučaju najbolje odgovara u nju staviti dijelove jedne ili dvije slagalice pa je pustiti da je sastavlja.

Ne upali uvijek

Ako to ne upali, zamolim je da nam donese knjigu da je zajedno čitamo ili da nam je ona “pročita”. U svakom slučaju, dobro je imati rezervnu opciju zabave jer suradnja ovisi o raspoloženju.

Ne prekidajte zabavu

Ako vidim da se zabavlja na balkonu, ne prekidam njenu zabavu već joj se Galadriel i ja pridružimo na balkonu.

Aktivnosti

Budući da je ovo bio izvanredan tjedan, kako za nju, tako i za nas. Njoj smo posvetili više pažnje, odnosno, imala je vrijeme s nama samo za sebe, bez sestre. Nas smo dvije u nekoliko navrata ostavile Galadriel baki, otišle bismo hraniti patke i kornjače u Maksimir, provozala bih je na triciklu, loptale smo se i išle na bazen. S tatom je odlazila do tržnice i u trgovinu, igrala se u dvorištu i nastojala da mu ne da mira ni rano ujutro ni u minutama pred spavanje.

Nakon svega

Iz ovog tjedna, sve što mogu reći je, divim se majkama koje su roditelji odgojitelji i kojima svakodnevica s njih troje ili više izgleda kao naš prošli tjedan. I tko nije roditelj, teško da u potpunosti može shvatiti koliko je to zahtjevno. Ja, koja sam pohađala dvije srednje škole, kasnije radila tijekom studija, mogu reći da je biti roditelj s dvoje ili više male djece kod kuće lavovski posao. Još se oporavljam od prošlog tjedna, imam dva žulja i bole me koljena. Kuća mi je prljava, kao da je nisam dulje vrijeme čistila, ali moram priznati, jučer mi je bilo potpuno neobično. Vendi sam odvela u vrtić, Galadriel je zaspala i spavala četiri sata, a ja, ja sam stajala u stanu i slušala tišinu, pila vruću kavu, skuhala ručak, očistila kupaonicu, pospremila odjeću i još sam imala vremena za sebe.