Profili na Instagramu – izvor ideja i kvalitetnog sadržaja

Društvene su mreže i profili na njima, u današnjem svijetu, moćan alat komunikacije. Iako mnoštvo sadržaja otpada na onaj niske kvalitete i neprovjerenih, krivih informacija, u moru svega može se naći i kvaliteta. Osim kvalitetnog sadržaja, korisnici koji pratim nude poučan i zanimljiv sadržaj, neki su motivacija, drugi inspiracija, a treći izvor ideja.

Moja inspiracija i izvor informacija

U nastavku, donosim vam instagramske profile koje volim pratiti, koji su me potaknuli na stvaranje sadržaja, materijala za igru, pomogli mi u trenucima uvođenja dohrane, u trenucima nejedenja i u praćenju Vendinog razvoja u prvoj godini života. Unaprijed se želim ograditi od promotivnih sadržaja i plaćenih partnerstva koja neki profili povremeno objavljuju. Ipak, neki od njih žive ili imaju dodatni izvor zarade od svojih profila, dok drugima oni služe samo kao alat za prenošenje znanja i ljubavi o tematici vezanoj za djecu. Smatram da su sadržaji koje nude kvalitetni i zato ih navodim.

Djeca i prehrana

Prije nekoliko dana, imala sam situaciju u parku nakon koje sam se osjećala malo neugodno. Ne znam točno objasniti taj trenutak, ali reakcija jedne mame, ton kojim se obratila svom djetetu zvučao mi je kao: “Mi nismo takvi, mi smo bolji.”

Vidjet ćete, ako proučite profile koje i ja pratim, zašto sam kasnije shvatila da nemam razloga osjećati se loše.

A situacija je išla ovako

Nakon vrtića, otišle smo do parka u kojem najradije provodimo suhe hladne ili tople dane. Kako Vendi ne smije jaja, tako ona za užinu, kad druga djeca imaju kolač, dobije puding. Puding, pogađate, ne voli. Ne može ga pogledati. Dakle, najčešće joj teta da keks ili komadić kruha umjesto pudinga, ako ima. Ipak, ručak je bio u 11, a od tad do 16 živjeti od komadića keksa ili kruha i nije neki hit.

Zato, kad planiramo dulje ostanke u parku ili gradu nakon vrtića, ponesem joj nešto (praktično) za gricnuti i nešto za popiti. Taj je dan to bio sokić od jabuke u tetrapaku i nekoliko naših hit palačinkica u kutiji. Posebno si je važna kad sama otvori slamkom rupicu na tetrapaku. Sjednemo, obrišemo ruke, napravimo predah od igre i idemo popiti i gricnuti.

Srele smo dječaka iz susjedne jasličke grupe u parku, vidio je da Vendi pije sok. “Mama, mogu ja cok?” – Ne, znaš da mi to ne pijemo. Ali zato sam ti ponijela vodu i bademe, ti to voliš, je l’ da? Šutio je nekoliko sekundi pa tiho rekao: “Da…”

O opasnosti od gušenja orašastim plodovima kod dvogodišnjaka, osobito u parku u kojem trčkara, ovdje nećemo. Mi smo, zbog jaja, u rizičnoj skupini kad su u pitanju orašasti plodovi, pa ih još nismo ni htjeli uvesti. Ali o trenutku i tonu onoga “mi to ne pijemo” bih mogla, ali ni to neću. Prošlo me. Jednostavno, nema ništa loše u soku i palačinkama i bok.

Nisam i nikada neću biti u kategoriji onih kojima nešto od hrane nije prihvatljivo

I šećer je ponekad u redu i gotova hrana i brza hrana. Želiš li probati gazirano, probaj. Zanimaju te hrenovke ili pašteta, probaj i njih. Naša je filozofija jednostavna, hranimo se zdravo, raznovrsno, jedemo voće, povrće i žitarice (meso i ribu Vendi, iz nekog neobjašnjivog razloga, doma ne želi jesti, ali jede ga bez problema u vrtiću). Uglavnom, kuhamo i pečemo ili jedemo sirovo. I zato, volim pratiti ove profile i pronalazim na njima inspiraciju.

DIY profili

Pregršt je profila na kojima se inspiriram i pronalazim ideje za izradu aktivnosti i igračaka. Baš jednu takvu izradila sam prošli tjedan. Riječ je o jednostavnoj slagalici tematski vezanoj za geometrijske oblike. Pokazala se kao pravi pogodak, a sigurno će poslužiti i većoj djeci.

Za izradu vam treba:

  • Karton
  • Mossogummi ili karton za likove
  • Škare i flomaster
  • 10 minuta
https://www.instagram.com/montessoriaktiviteleri/

Naše dvije the mame stručnjakinje i još jedan koristan profil

Posebno me veseli što mogu istaknuti dvije mame koje su stručne i na zanimljiv način stvaraju i prenose važan sadržaj. Osim njih, na našem je području mnogo majki koje stvaraju esetski lijep sadržaj, ali on nije toliko stručan i koristan pa ih ovdje ne navodim. 

Treći profil vode tri psihologinje i koristan je za sve, ne samo za roditelje.

https://www.instagram.com/zam.isli/
https://www.instagram.com/mama_fizijatar/
https://www.instagram.com/kiddocentar/

I na kraju dana

Kad se potrošim.

Kad se umorim.

Kad mislim da nisam dovoljno dobra u nekim aspektima roditeljstva.

Kad preispitujem svoje odluke.

Kad razmišljam o svojoj životnoj ulozi.

Kad sa sjetim svega lošeg što sam napravila.

Kad preispitujem svoje postupke.

Kad tražim rješenje.

Inspiriram se u ovim objavama.

https://www.instagram.com/raisegoodkids/