39. tjedan trudnoće

Put oko svijeta za 40 tjedana bliži se kraju. Danas, s punih 39 tjedana i s lubeničicom u trbuhu imam planove kao da mi roda neće tako skoro doći. Može biti i da je tako, da potraje malo više od tjedan dana, ali ne mora. To je ona slatka neizvjesnost može biti danas, može sutra, a može za dva tjedna. Sjetim se da sam puno trudna kad moram zavezati tenisice ili obuti čizme. Moram to tako izvesti tako da nogu stavim na stranu i nagnem se bočno jer me kad se pokušam nagnuti naprijed, pete upru u rebra pa naiđem na prepreku.

Veliki planovi, malo vremena

Planiram ja na veliko i široko, a onda samu sebe zaustavim. Mislim si: “e baš si hrabra, za ovo ti treba ravno tri tjedna, a toliko baš i nemaš”. Kažu da je to intenzivno gniježđenje jedan od prvih znakova da će porod uskoro doći. No, što je to uskoro? Uskoro, sutra ili uskoro za dva tjedna.

Za razliku od prve trudnoće

“Ajme, ovoj se bebi uopće nismo posvetili!” Uhvatila je Matu panika jutros na blagajni u Lidlu pa mi je počeo maziti trbuh. Da, Vendi smo pjevali, pričali, mazili je, čitali joj, puštali glazbu. Ipak, ova beba je imala nešto što Vendi nije toliko imala, uz sve ono što je imala Vendi. Ova je beba dobila onako usput i glazbu i čitanje i maženje, ali za razliku od Vendi, ima puno aktivniju mamu, opušteniju i bezbrižniju. Mamu koja nije u svakom trenu znala koliko je trudna, a do prije kojeg tjedna je i znala zaboraviti da je trudna.

Trudničke ambulante

Pandemija je malo uvela red u trudničkoj ambulanti, konkretno, govorim za KB Merkur. Ambulanta radi cijeli dan, tako da nema gužve ni čekanja, ne dolazite kad želite kao što je prije bila praksa. Sad vas na prvi pregled u trudničkoj ambulanti naruče na zadnjem ultrazvuku koji oko tridesetog tjedna napravite u bolnici ili ako se odlučite ne ići na preglede i ultrazvuk u bolnicu, onda vas vaš liječnik može naručiti, odnosno, sami se putem centralnog naručivanja mailom naručite nakon što dobijete D1 uputnicu.

I tako, kad jednom dođete u trudničku ambulantu, a kad ćete doći ovisi o vašem zdravstvenom stanju, do kraja ćete dolaziti istom liječniku. Ako imate gestacijski dijabetes ili neki drugi rizik, u trudničku dolazite prije 36. tjedna trudnoće. Ako je trudnoća uredna, otprilike, od 36. tjedna čeka vas CTG, pregled i još barem jedan ultrazvuk.

Najmučniji dio finala

Iskreno, meni najteže padaju pregledi u zadnjim tjednima. Praksa je takva da se osim CTG-a i UZV-a napravi pregled. Ako se tek spremate u trudničku ambulantu, morat ću biti iskrena. Nema uređaja ni cjevčice kojom se provjerava otvorenost vrata maternice. To se radi ručno. Ono, rukom. A sve to morate preživjeti da bi u povijesti bolesti stajala opisna rečenica koja mnogo govori, ali ništa ne predviđa. Rečenica o duljini cerviksa, mekoći, otvorenosti i postojanosti sluzavog čepa koji stoji kao zatvarač na ulazu u cerviks.

Bez panike

Budući da je riječ o vrlo prokrvljenom mjestu punom žilica, moguće je da ćete nakon pregleda ugledati koju kap krvi. No, jednom kad ispadne taj sluzavi čep o kojem pričaju u povijesti bolesti, još ste jedan veliki korak bliže porodu. Ali, kao i sve u trudnoći, može ispasti danima prije ili samo nekoliko sati prije početka poroda. Meni je stvarno, muka nakon tog pregleda i jedino što mi teže pada od uspona prema bolnici, je povratak kući pješice nakon pregleda. 

Je l’ te strah?

Je. Više nego prvi put. Zašto? Zato što znam što me čeka. Ili zato što znam da nikad ne mogu sa sigurnošću znati što me čeka. Zato što me čeka fizički napor težak kao onaj na maratonu, a za maraton se nisam spremala. Zato što je beba veća od Vendi. Zato što znam da je to, to. Tu je negdje i dogodit će se uskoro. I, zato što moram kroz sve proći sama.

Nema pratnje

Samo u KB Sveti Duh dozvoljena je pratnja na porodu jer je to gradska bolnica. U ostalim bolnicama, nema pratnje. Preporuke su raznih organizacija kako međunarodnih, tako i svjetskih, da pratnja na porodu bude dopuštena. Nažalost, to su samo preporuke i vjerujem da do ljeta kod nas neće biti promjena po tom pitanju.

Možda danas, možda sutra ili tek za tjedan, dva

Budući da su mi dani i sati potpuno nepredvidivi, neću previše planirati, niti najavljivati. Idući vam tjedan ne donosim nove objave na blogu. Tu i tamo ću vas podsjetiti na stare objave koje su najčitanije i podijeliti s vama zanimljivosti za roditelje i djecu. 

Napravit ću malu pauzu od pisanja, jer, treba još jednom očistiti kuću, odmoriti se i čekati…