Kućanski uređaji s kojima je život mnogo lakši

Možda ću vam na prvu zvučati kao televizijska prodaja, kućanski uređaji, lakši život, itd., ona prije dnevnika u podne i tko još zna u kojim terminima tijekom dana. No, nije da me “muž znao namasirati, ali nije to, to”, nego vam donosim listu svojih favorita koji su redovito u pogonu u našem domu. Ovi mi uređaji uvelike olakšavaju svakodnevno funkcioniranje, rade umjesto mene i ostavljaju mi vrijeme za druge aktivnosti. Zato, u nastavku vam donosim listu svojih favorita, a željela bih pritom naglasiti da nije riječ o plaćenom oglašavanju.

To su:

  1. Robotski usisivač
  2. Parni čistač
  3. Blender
  4. Štapni misker
  5. Ovlaživač zraka
  6. Inhalator
  7. Aparat za sladoled
  8. Grill na struju
  9. Kuhalo za vodu s mogućnošću regulacije temperature

Robotski usisivač

Sjećam se dana kad je stigao. Naručili smo ga iz web trgovine Altirand. Do tada, iskreno za Altirand nismo nikada čuli. Kako ja nisam stručnjak za uspoređivanje i čitanje recenzija, to prepuštam Mati. Iskreno, meni se to ne da i nisam toliko analitična pa to radije prepustim njemu. Ono, ne poduzmem ništa i čekam da on shvati kako nisam previše poduzela pa uzme stvar u svoje ruke. Tako je bilo i s našim robotom.

Vrijednost za novac

Isprva, znali smo da postoje oni skupi, razvikani, ali nas je zanimalo možemo li dobiti isto to za manje novca. Ako možemo, gdje, kada i kako. I tako smo došli do Ecovacs robotskih usisavača. Osim cijenom, odgovaralo nam je to što imaju i spremnik za vodu. Pa, ne samo da usisava, već može i brisati pod.
Volimo ovakve stvari uzeti na rate. I to zato, što ih onda gledamo kao nešto što nas mjesečno košta, npr. 120 kuna, a tih 120 kuna bismo potrošili na neku drugu glupost pa ovaj mjesec nećemo potrošiti na tu glupost, ni idući ili idućih 12 mjeseci, koliko smo rata uzeli.

Koliko prašine!

Stigao je naš, kako smo ga na aplikaciji nazvali Praško Praščić Prašnjavi. Doduše, to mu je puno ime i prezime, a na aplikaciji ne stane puni naziv pa se ove Praško Prašnjavi. Uglavnom, očekivali smo ga na vratima, kako je pisalo prilikom plaćanja, kroz tri do pet radnih dana. Prema našoj računici, trebao je stići tjedan iza. No, on je stigao odmah drugi dan.
Bila sam sama doma i nisam imala toliko strpljenja pa sam ga raspakirala odmah u hodniku. Ostavila sam najlon od kutije na podu, kutiju i ostatak ambalaže i otrčala s njim u boravak.
Kad sam ga prvi put upalila, digla sam noge u zrak kad je prolazio ispod, čisto da se sjetim kako je to kad se usisava, a ti digneš noge. 😀

Uglavnom, iako sam dan prije brisala prašinu i baš zato mislila da u spremniku neće biti ništa, on je nakon usisavanja čitavog stana bio prepun. Ostali smo šokirani količinom fine prašine koju je pokupio pod sobom. Kad je završio, vratio se na punjač. Čovječe, kako je ovaj robot lijepo odgojen!

Aplikacija kao pomoć

Ako si instalirate aplikaciju, možete ga pokrenuti dok još niste doma. No, imajte na umu da mu se žice ne bi trebale naći na putu. Pokušala sam ga jednom pokrenuti dok sam sjedila u uredu. Jedva sam čekala da dođem doma. Našla sam ga zapletenog u kablove iza televizora, što će reći da nije odmakao dalje od dnevnog boravka.

Najčešće, predrasuda je kako, svejedno, moraš raditi dok robot usisava, jer mu moraš skloniti ono što se nalazi na putu ili mu je prepreka. Ipak, pored svega, pomaknuti komad namještaja ili maknuti stvari s poda, mnogo je manji posao od držanja štapa usisavača i mahanja naprijed nazad dok u polu-savijenom položaju usisavaš.

Ozmo deboot 610

Parni čistač

Parni se čistač priključio našoj obitelji još tijekom uređenja stana. Htjeli smo našim pomoćnicima u čišćenju olakšati čišćenje. Pogađate, budući da su u pitanju seniori, oni nisu prihvatili ideju čišćenja s parnim čistačem, već su se držali krpe i vode. No, mi smo ga vidjeli kao odlično rješenje za ubuduće. Voda i priključak za struju, to je sve što vam treba. Dakle, ako kalkulirate oko ovog ulaganja, samo izračunajte koliko mjesečno ili godišnje trošite na razne kemikalije koje vam trebaju u kući ili koliko ste od početka pandemije potrošili na sredstva za dezinfekciju. Para ubija bakterije i viruse, a sada, kako stoji na Kracherovoj stranici, parni su čistači učinkoviti i protiv korona virusa.

U ponudi su manji i veći, sve ovisi o vašim željama i potrebama. Mi smo se odlučili za Kracherov SC 3 

Nakon tri godine, i dalje ne vidim neki nedostatak, odnosno, ne bih ga zamijenila novijom verzijom. Čistim podove s njim, skidam kamenac u kupaonici, dezinficiram kvake, cijelu kupaonicu, elemente u kuhinji, skidam masnoću s nape, čistim indukcijsku ploču, sudoper, kantu od smeća.

Više manje, sve, čistim s njim. Uskoro ću se specijalizirati i za skidanje uroka parnim čistačem, pa, pratite me za više objava. 😀 U svakom slučaju, preporod je. Tu i tamo, znam kupiti sredstvo za čišćenje, za slučaj nek’ se nađe. No, 97 % čišćenja obavljam s parnim čistačem.

Blender

Kad je umro naš stari blender. I to tako da sam ga natjerala da samelje sušene datulje pa je pregorio, odlučili smo se uložiti u malo jači i bolji blender jer se kod nas Smoothieji rade više puta tjedno, a u nekim periodima i svakodnevno.
I opet, Mato je napravio analizu i usporedbu, a ja, nestrpljivo čekala uputu koji ću blender otići kupiti u Elipso. Još sam bila tako nestrpljiva da sam ga nosila doma tramvajem s Vendi u tobolcu. A kutija od blendera je bila toliko velika da nam danas služi kao kanta za papir. Ono, bez pretjerivanja, kutijetina. To je bilo u vremenima prije korone, kad sam se vozila tramvajem s bebom bez razmišljanja, sjedila i držala za rukohvate. Danas sam, malo, osjetljivija po tom pitanju.

Odlučili smo se za Phillipsov blender s vakuumskom tehnologijom. Zvuči svemirski i tako je. I zato sam ovom blenderu već posvetila posebnu objavu na blogu. I njega smo, pogađate uzeli na rate, pa sad imamo još koju da ga otplatimo. Isplatio se odavno. Za razliku od starog blendera čiji je vrč bio staklen i neizmjerno težak, ovaj ima plastični vrč i lako je s njim rukovati.

Smoothieji su nevjerojatno svilenkasti pod jezikom, a najbolje je kad ga dan, dva zaboravite u hladnjaku i nakon toga otvorite, a on je svjež kao da je sada napravljen. To je tako zahvaljujući vakuumskoj tehnologiji. Minus mu je što je bučan, onako, za ozbiljno pa zbog kućnog reda iza 23 ne koristim.

Štapni mikser

Ni kupovina štapnog miksera nije izbjegla pomnu analizu i usporedbu. Iako sam ja na početku navijala samo za najobičniji štapni, Mato je proveo malo detaljnije istraživanje i shvatio da za koju kunu više možemo dobiti nešto više od najobičnijeg štapnog miksera. Ovaj je uređaj s nama od početka veze ili tamo negdje od prve jeseni. S njim sam čak i miksala bjelanjke za Pavlovu, a pravi smo mikser nabavili tek nakon što mi je ruka otpala miksajući osam bjelanjaka s jednom metlicom od štapnog.
Odabrali smo Braunov Multiquick 9. Danas postoji još neka novija varijanta ovog uređaja, malo poboljšana. No, u svakom slučaju, nećete pogriješiti ako se odlučite za ovaj štapni koji je više od štapnog.

Njegova posuda s dodatnim nastavcima je pravi spas u kuhinji. Koristim je kad trebam zamijesiti tijesto. I to mi je jedna od najdražih stvari. Volim raditi kolače, ali onaj osjećaj kad mi zapnu komadići tijesta među prstima ili oko noktiju mi se gadi i nije previše higijenski. S blendnerom, u posudu se stavi odgovarajući nastavak, ubace namirnice potrebne za tijesto, stavi poklopac i uključi mikser. Za pola minute sadržaj je poput pijeska, samo ga treba rukom povezati.
Isto tako, ne volim ribati ništa, naš ribež u elementu ispod sudopera stoji za ukras. Zapravo, Mato ga koristi. A meni je lakše izvući posudu od miksera i nastavke za ribanje, nego li ručno ribati. U svakom slučaju, sve se može naribati, i postoje različiti nastavci, onaj ako ribate na ploškice, za krupnije ili sitnije ribanje. I naravno, sve je naribano u roku odmah.
Toliko je snažan da u njemu s odgovarajućim nastavkom meljem orašaste plodove za granolu.

 

Ovlaživač zraka

Stadler Oskar Little, moj najdraži pomoćnik zimi. Iako u stanu nemamo problem s razinom vlage, jer je odlična kombinacija starih debelih zidova i pvc stolarije. Ipak, kad se uključe radijatori, zrak u stanu postaje drukčiji, topao i isušuje nos. I kad se uključi ovlaživač, osjećaj u nosu postaje lakši, svježiji.
Moja muka sa sinusima počinje tamo negdje, u rujnu 1992., a svijest o problemu nastala je koju godinu kasnije. Odnosno, uvijek sam imala problema sa sinusima i zime su bile posebna muka. Spasilo me spavanje u hladnoj, vlažnoj sobi.
Kome nije dovoljna vodena para, u njega može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja pa osjećaj u stanu za čas postane wellness.

Inhalator (kompresijski)

On se zadnji pridružio našoj obitelji. Otkako je Vendi krenula u vrtić, moji su sinusi postali žrtve vrtićkih virusa i stalno su na prvoj liniji obrane. Jednostavno, bolesna sam od rujna i barem jednom tjedno osjećam neki simptom prehlade. Nos najviše pati. Pati još od jesenskih alergija i sad se sve prelomilo.
Ovog sam puta ja radila analizu i usporedbu inhalatora na tržištu i na kraju smo se odlučili za Omron koji dolazi s nosnim tušem. Postala nam je navika, svaki dan, kao skuhaš kavu, opereš nos, inhaliraš se, ideš dalje.
Iako nam je ideja bila da ga i Vendi koristi, ona ga ne želi ni pogledati, tako da ne znam kako bih je mogla pridobiti da sjedi neko vrijeme i inhalira se. Za sada, u njenom slučaju fiziološka ostaje najbolja opcija.

 

Omron inhalator

Aparat za sladoled

Kupljen u Lidlu. Za nekoliko stotina kuna. Isprva smo gledali neke poznatijih, boljih marki, no oni su toliko veliki, da smo ubrzo odustali. Lidlov sladoledomat, kako ga ja zovem je u pogonu i ljeti i zimi. Kad vam dosade emulgatori, regulatori kiselosti, boje i arome i poželite napraviti svoj sladoled s malo mlijeka ili jogurta i voćem ili dodati vrhnje za šlag i kakao, tu je aparat za sladoled. Naravno, sve se to može napraviti sa štapnim mikserom i smrznuti u škrinji, ali ovo je odlično rješenje kad poželite sladoled sad i želite ga jesti odmah. Mi obožavamo sladoled i jedemo ga tijekom cijele godine. Budući da smo isprobali mnoge, a sve nam se manje toga sviđa, domaća varijanta nam je postala najprihvatljivija.

Tefal Opti grill

I grill je s nama od samih početaka. U početku smo bili Masterchefovi pa smo kupovali odležane stakeove i servirali ih kao u najboljim restoranima. Sad ga koristim, uglavnom, samo za sebe, na njemu pripremam ribu.
Riječ je o grillu na struju koji sam odredi debljinu onoga što pečete i prema tome zna koliko treba peći. Prethodno odaberete što pečete jer će grill prema tome odrediti temperaturu na kojoj će peći.
Lako se održava i nije potrebno ulje jer su ploče od teflona. Novije verzije imaju i dodatke za peći muffine i svakako razmislite o ovom uređaju.

Kuhalo za vodu s mogućnošću regulacije temperature

Iako postoji skupa verzija ovog uređaja, pronašli smo jeftiniju nepoznatog imena u Mulleru. Prvi nam je otišao nakon gotovo pet godina upotrebe, a kad smo kupovali novi, odmah smo znali da ćemo uzeti isti.
Može se regulirati temperatura i odabrati 60°C, 70°C, 80°C ili 90°C i, naravno 100°C. Ovisno o odabranoj temperaturi svijetli određena boja kroz prozirni dio kuhala. Kao i kod većine današnjih, grijač je izvan vrča pa se na njega ne love tone kamenca.

Zašto mi je važna regulacija temperature? Pijemo dosta čaja, kupujemo ga u rinfuzi i to bijeli, zeleni i crni. Bijeli se prelijeva s vodom zagrijanom na 80°C, a zeleni s vodom zagrijanom na 90°C. Dakle, bitno je. Osim toga, bilo mi je korisno u počecima dohrane kad bih bila bez ideja, otvorila bih kašicu i zagrijala staklenku u vodenoj kupki od 60°C.

Grijač s regulacijom temperature

Svaka faza života ima svoja ulaganja

Kako u nekom periodu života radiš ili štediš za izlaske ili neku drugu razonodu, tako dođeš u fazu života kad razmišljaš u koji ćeš uređaj idući put uložiti, a koji bi ti mogao pokloniti slobodno vrijeme. To je ta mama faza života i nekada misliš kako nešto nije potrebno, no kad promijeniš postavke u glavi i shvatiš da ti je prioritet olakšati si život, brzo se predomisliš.