Mnoge aplikacije olakšavaju život. Ipak, u moru aplikacija, lako se izgubiti. Dok sam bila u fazi mirovanja, na početku trudnoće s Vendi, isprobala sam više aplikacija kojima se prati trudnoća, kao i aplikacije za praćenje razvoja djeteta nakon rođenja.
Da bih vam olakšala, navest ću četiri koje su ostale instalirane u mojim uređajima. Ovisno o prilikama, neke sam koristila redovito, neke malo rjeđe. Ipak, mislim da su mi od svih isprobanih ove bile najkorisnije, najzanimljivije i najpraktičnije.

I, ono što je najvažnije, sve su aplikacije besplatne. 

Moj kalendar

Ovu aplikaciju koristim godinama. Mislim da je ona bila jedna od prvih instaliranih na mom prvom pametnom mobitelu. Vjerujem da većina žena danas prepoznaje koliko je jednostavno pratiti cikluse pomoću aplikacije. Ako su vam redoviti, aplikacija već može predvidjeti kad počinje idući ciklus, ako nisu, ona vam opet olakšava praćenje njegove nestabilnosti. Osim toga, ako ste markirali satove biologije u osnovnoj, pa ne znate kad vam u ciklusu padaju plodni dani, a kad ovulacija, vaša aplikacija zna. U grafikon možete unositi svoju težinu pa, ako ste trudni lako pratite prirast težine. Odabirom opcije trudnoća, možete pratiti svoju trudnoću od prvog dana, do predviđenog termina. Postoji opcija da vam aplikacija pokaže u kojem ste tjednu i danu trudnoće ili koliko još dana imate do predviđenog dolaska bebe.

Prvenstveno, ovu aplikaciju koristim za praćenje ciklusa, ali mi je pomagala i u trudnoći,kad je trudnički mozak otkazao suradnju. Znala sam ići na pregled i provjeravati prije ulaska u ordinaciju u kojem sam tjednu, jer to uvijek pitaju, a ja to jednostavno zaboravim. Tu sam si upisivala i datume pregleda u kalendar, čisto da i to ne bih zaboravila. Iako, najsigurniji ste, kad ste trudni, ako svima oko sebe ispričate kad idete na pregled, oni svi razmišljaju za vas i neće se dogoditi da pored njih zaboravite na tako važan događaj. Nema te aplikacije koja može zamijeniti vaše bližnje.

Moj kalendar

Pregnancy+

Ova mi je aplikacija bila otkriće i neprekidno sam je koristila u trudnoći. Razvijena je u suradnji s Philips Aventom i zaista je bogata sadržajem. Odmah vam pokazuje na glavnom zaslonu u kojem ste danu, odnosno, tjednu trudnoće. Posebno mi je korisna jer je u jednoj kategoriji sve o fetusu, a u drugoj sve o trudnici.
I u njoj možete voditi evidenciju, zapisivati datume pregleda, voditi dnevnik i pratiti prirast težine.
Opskrbljena je odličnim blogovima, kvalitetnim temama i tekstovima koji bi vam u bilo kojem trenutku trudnoće mogli dati odgovore na pitanja, ideje i savjete.
Pomoću aplikacije, razvoj fetusa možete pratiti na tjednom planu, ali i dnevno – u ovoj opciji aplikacija vas potiče na razmišljanje i o nekim situacijama koje vas čekaju kasnije, poput, upisa u vrtić i sl. Ovo je, možda, zanimljivije na zapadu gdje se majke nakon nekoliko tjedana već moraju vratiti na posao, ali nije na odmet biti u toku i spoznati o čemu ćete sve morati razmišljati kad se tuširate, kad mislite da se odmarate i u trenucima kad imate malo vremena za sebe.

Fetus

Na tjednoj bazi, možete pročitati tekstove o fetusu, vašem tijelu, savjete za zdravlje, informirati se kako uključiti partnera u cijelu priču i sl.
Aplikacija prikazuje fotografije ultrazvuka po tjednima, običnog i 3D, a možete učitati i svoje fotografije.
Meni je najzanimljivije bilo uspoređivanje veličine fetusa. Iako, Vendi je za nas gotovo cijelu trudnoću imala ime Borovnica po veličini iz šestog tjedna trudnoće kad je bila velika oko dva cm i težila pet grama i kad je sve krenulo nizbrdo, a o čemu sam pisala na Mihinom Planetu. Danas naša Borovnica jede borovnice u velikim količinama i one su joj, uz mandarine, omiljene.

Trudnica

Kad odaberete opciju trudnica, ovdje možete pratiti veličinu trbuha i učitati fotke svog trbuha. Primjerice, moj je pred porod bio velik kao trbuh trudnice u petom mjesecu trudnoće, a moja je prijateljica u petom mjesecu izgledala kao da je trebala jučer roditi. Tako smo se šalile, slale si fotke i uspoređivale se. Na kraju, naše su bebe imale samo 60 grama razlike. Ona je dobila pet kilograma, a ja 15 u trudnoći. Dakle, mnogo toga ovisi o obliku tijela trudnice.

Animacija u realnom vremenu

Najdraži mi je dio animacija koju možete otvoriti i ovisno o tjednu trudnoće, prikazat će vam kako izgleda vaš embrio ili fetus. Mi smo svaki tjedan proučavali ovo i baš smo se dobro zabavljali. A na fotografiji ispod, možete vidjeti kako to izgleda.

Pregnancy+

Baby+

Kad sam dala ocjenu na Google trgovini za aplikaciju, saznala sam i za njihovu Baby+ aplikaciju. I odmah je instalirala.
Nju sam, ipak, puno manje koristila jer jednostavno nisam imala vremena. Zapravo, odlučila sam se voditi dnevnik na tradicionalni način i to me sputalo u korištenju aplikacije. Ipak, da danas krećem ispočetka, sve bih radije unosila u aplikaciju.

Praćenje razvoja djeteta

Pomoću aplikacije možete pratiti prirast – duljinu, visinu, opseg glave. Ako dojite, možete bilježiti pomoću tajmera, koliko je dojeno na koju stranu, također, ima opcija bočica i kruta hrana i sve možete bilježiti.
Aplikacija je opremljena odličnim tekstovima koji su važni za sve roditelje, od kupanja novorođenčeta i brige o pupku, preko rezanja noktića i podrigivanja do davanja matičnih stanica iz pupkovine u banku matičnih stanica. Također, možete pratiti djetetov razvoj, socijalni, emocionalni, komunikacijski, motoričke vještine, hranjenje i spavanje.
Ova je aplikacija najkorisnija u prvoj godini života. No, danas je otvorim kako bih prekontrolirala na grafikonu Vendinu težinu, dobila inspiraciju za aktivnosti i sl. Uglavnom, još mi se nije našla na popisu onih koje ću uskoro deinstalirati.

Baby+

Bebin kalendar dohrane

O dohrani, konkretno, nećemo. Ovo je tema koja posvađa internet svaki put kad je netko objavi. Uvesti dohranu nakon četvrtog mjeseca života ili sa šest, pitanje je na kojem se lome koplja, ali i, odjednom, vidite da je svaka peta majka veći znalac od stručnjaka. Dakle, ovdje odmah prelazim na samu aplikaciju. Kad god se odlučili uvesti dohranu, bit će vam korisna.

Informacije i inspiracija

Osim što će vam dati informacije o uvođenju pojedinih namirnica, olakšat će vam planiranje. Najviše sam je koristila kako bih osmislila kombinacije za obrok jer mi je s te strane uvijek manjkalo inspiracije. Nisam se strogo vodila njome u uvođenju namirnica. Primjerice, gljive još uvijek nismo uveli na Vendin jelovnik jer su kalorijski vrlo slabe, a imaju puno vlakana što znači da napuhuju i mogu izazvati probleme. Dakle, ova mi je aplikacija bila dobra orijentacija i pomoćnik u pripremi prvih žličica hrane, ali, na kraju sam se vodila Vendinim interesom i željama.

Bebin kalendar dohrane

Još nekoliko zanimljivih isječaka iz aplikacija:

Pregnancy+
Baby+
Moj kalendar
Pregnancy+
Baby+
Bebin kalendar dohrane
Pregnancy+
Baby+
Bebin kalendar dohrane

S aplikacijama ili bez njih

Ako volite voditi evidencije, aplikacije će vam, u svakom slučaju, olakšati posao. A koliko je vrijeme dragocjeno, posebno shvatite nakon što postanete roditelj.  U svakom slučaju, ove sam aplikacije odabrala na temelju više kriterija:

  • jednostavne su za instalaciju i registraciju
  • pregledne su i lako se koriste
  • nisam naišla na veće bugove tijekom korištenja
  • ne ažuriraju se tri puta tjedno i ne zauzimaju polovicu memorije telefona
  • zabavne su
  • nude kvalitetan sadržaj

Kao nedostatak:

  • Besplatno, ujedno znači da ćete se susretati s reklamama. Ovdje malo veći minus ide aplikaciji Moj kalendar koja je u zadnje vrijeme postala poprilično obogaćena reklamama i nekada morate čekati pola minute da reklama završi kako biste dovršili što ste željeli.
  • Kad se jednom vežete za aplikaciju, neće vam se dati prijeći na drugu, pogotovo ako su vam bitne evidencije i podaci koje ste u njoj do sada prikupili.