Opera za najmlađe

Ako ste mislili da je Hrvatsko narodno kazalište svojim operama rezervirano samo za velike, u krivu ste. Publika se gradi, raste i razvija od najranije dobi. A, oni koji se nalaze u publici danas, sutra se možda nađu u redovima kazališnih kritičara, redatelja, skladatelja, umjetnika ili možda samo izrastu u vjernu publiku i sve navedeno jednako je vrijedno.

Veliki interes

Već nekoliko godina u Hrvatskom narodnom kazalištu i to u Foyeru prikazuje se predstava Vještica Hilary i uvrijeđeni kontrabas. I, koliko god izvedbi bilo na rasporedu, sve se jako brzo rasprodaju. Ovo sam Obećala Vendi da ćemo gledati još ljetos, kad smo prolazile pokraj kazališta. I, sva sreća da sam pratila pa sam u zadnji čas ulovila preostale dvije ulaznice za zadnju izvedbu, barem u ovom dijelu sezone.

Edukativno i zabavno

Vještica Hilary i uvrijeđeni kontrabas edukativna je razigrana i vrlo živahna predstava. Idealna je za djecu osnovnoškolske dobi jer ih na jednostavan način upoznaje s terminima kao što su libreto, inspicijent, najvažnijom hrvatskom operom Nikola Šubić Zrinski i imenom Ivana pl. Zajca koji je napisao operu. Ukratko, u sat vremena djeca će čuti, a mnogi i zapamtiti pojmove koje će u nekom trenutku života na satu glazbene kulture morati suhoparno naštrebati.

O instrumentima

Osim toga, uvrijeđeni kontrabas ili gospodin Pultek, a zovu ga i Plutek jer mu stalno miješaju imena Vještica i Maria, upoznaje publiku s instrumentima koji se nalaze u orkestru. A, zasigurno, najzabavniji trenutak predstave je kad vještica Hilary pozove svoju štakoricu Đurđicu da dođe u kazalište i onda, stvarno, uđe veliki miš i provoza se kroz Foyer. Vendi je bila oduševljena činjenicom da je miša vidjela i jučer u Orašaru i danas na operi.

Da ima više izvedbi

Definitivno, da ima više izvedbi, sigurna sam da bi sve bile rasprodane. Osim toga, na kraju se publika mogla fotografirati s glavnim likovima predstave, tako da, osim programa, nosimo divnu fotku s Ivankom Boljkovac za uspomenu s ove predstave.

Ako imate minutu

Pretplatite se na novosti HNK-a u Zagrebu pa ćete na vrijeme doznati kad se Vještica Hilary ponovno prikazuje i Vendi i ja smo se složile, morate vidjeti… Vendi bi rekla miša, a ja kažem, morate vidjeti ovu jednostavnu, razigranu i poučnu operu za najmlađe.

Ona ju nije potresla kao Orašar

Nakon sat vremena izašla je zadovoljna i raspričana. Imala je ideju da bismo mogle na sladoled, ali ovaj put sam stala na mjesto koje nije parkirno i već sam vidjela scenu pred očima kako mi prometni redar piše kaznu.

Obećala sam joj sladoled poslije ručka

Da spasim stvar, rekla sam joj kako ćemo po sladoled do trgovine, ali nakon ručka. A sad idemo prema autu. Nema sladoleda, ali nema ni kazne. Ipak, nedjeljom samo izdaju kazne u nebitnim uličicama po Dubravi, a ne u centru grada. Provjereno ?.

Cijelo je popodne pričala o operi i proučavala program

Bila je jako ponosna što sam joj kupila program predstave, a inače smo se morale vratiti po njega u Foyer jer je vidjela nekolicinu djece kako kod garderobe drže svoje primjerke. I, mislim da je taj program bio slađi od sladoleda koji bismo pojele. Teta i baka ispitivale su je o operi, pa ih je na kraju u jednom trenutku počela uvjeravati da ona nije gledala operu. Ali imala je programsku knjižicu i sve im je objasnila.