Galadrielino privikavanje na jaslice

Kada biste me pitali kakvo je bilo navikavanje na jaslice za Galadriel, rekla bih. Drukčije. Skroz drukčije od Vendinog koje je moj trudnički mozak tada potpuno zaboravio i izbrisao. Onda, kad je Vendi krenula u jaslice, bila su drukčija, korona vremena. I onda, mlađa je jaslička skupina bila formirana tako da su Vendi i još njih dvoje imali godinu dana u rujnu, a ostali su se pridruživali kroz jesen i zimu kako su punili godinu dana.

Upad u jaslice, pokušaj drugi

Ove je godine situacija bila drukčija. Isprva, mi nismo ni dobili mjesto u vrtiću na prvom upisnom roku. Kakva je to bila agonija, neću ni pričati. Ja već jednom nogom na novom radnom mjestu, starija sestra u vrtiću, mi oboje zaposleni, svi uvjeti ispunjeni. I, evo nas, prvi ispod crte. Centar grada. Neću ni razmišljati kako je u kvartovima u kojima ima mnogo više djece.

Na kraju smo dobili mjesto

Onda ta agonija traje, sve dok traje žalbeni rok. I onda, za vraga, ove je godine produljen žalbeni rok, odnosno, razdoblje donošenja odluke pa smo se u najvrućim danima ljeta kuhali kao nikada.

Na kraju, ima mjesta

Kad su proširili kapacitete i napravili čaroliju po vrtićima, za nas se našlo mjesto i za to sam do neba zahvalna. Jer, po nama, čuvanje tipa dadilja i baka servisa jedno, a socijalizacija, aktivnosti i sve što može dobiti u vrtiću drugo. I, opet, ako nas pitate, prednost ćemo dati vrtiću i jaslicama.

Moramo biti realni

Stanje u našim vrtićima daleko je od idealnog. Standardi se ne poštuju, odgojiteljice su same s previše male djece i to je veliki, kronični problem vrtića u Hrvatskoj.

U našem nije pretrpano, ali je ugodno popunjeno

Kao što sam rekla, kod Vendi je bila drukčija situacija. U grupi kod Galadriel je opet ona od godinu i pol najstarija, a najmlađi ima godinu dana. Svi su već 1.9. bili spremni početi s privikavanjem.

Drugi je tjedan bio najgori

Mi smo krenuli 5.9. i ja sam s njom odradila početak tjedna, a Mato nastavio. Kad me u petak nazvao nakon što ju je ostavio i kad sam mu čula glas, sve mi je bilo jasno. Kaže, dolaze oni a njih pet, šest u sobi neutješno urla. Naravno, tog dana je i nju prebacila početna euforija.

Vendi je trebalo vremena

I dok je Vendi s jedne strane trebala vremena da bi se odlijepila od mene i počela se tek peti dan zanimati za igračke, Galadriel je odmah otišla istraživati.

Početni uzlet bio je kratak

Uslijedilo je teško razdoblje, plače kad dolazi, plače kad odlazi, neće jesti, neće piti.

Odgojiteljice

Imamo odlične odgojiteljice, no i njih su dvije prošle početno navikavanje. Naime, dok je jedna tek prije koju godinu počela raditi, druga je nakon desetak godina u vrtiću prvi put dobila jaslice. I njih su dvije prošle prve teške tjedne.

Naša draga (zamjenska) odgojiteljica

Kako je Zagreb velegradsko selo pa svi se kad tad ponovno nađu, tako smo se ja i moja baletno-školska kolegica susrele ponovno u jaslicama. Ona odgojiteljica, a ja mama. Isprva je ona dugo vremena provela na zamjeni kod Vendi u grupi prošle godine, a onda se u rujnu našla i kod Galadriel. I, neizmjerno sam bila sretna kad sam je opet našla na vratima sobe. Ona nam je olakšala teške rujanske dane. Galadriel je u tom periodu počela jesti i piti, spavala je i u potpunosti se “ufurala” u vrtić.

Dug proces

Proces privikavanja maksimalno smo oduljili. A, i poklopilo se to što sam morala raditi pa se baka u potpunosti aktivirala. Ona je veći dio rujna odvodila Galadriel nakon ručka doma, tako da smo tek krajem mjeseca ostali na cjelodnevnom boravku.

Kad je ušla i zagrlila tetu

Najljepši mi je dan bio onaj kad je ušla u sobu i zagrlila svoju odgojiteljicu kao najbolju prijateljicu. Pomislila sam si, to je to. Naravno, potiskujući da ćemo imati još brda i dolina, dobrih i loših dana.

A koji mi je dan bio najteži?

Taj četvrtak, drugi četvrtak. Odnosno, drugi tjedan navikavanja. Onda je nakon nekoliko dana neutješnog urlanja pri dolasku u predsoblje, skupila snage i ušla hrabro do svog ormarića. Uzela je svoje papučice iz ormarića, odšetala do klupice, sjela, uzdahnula i počela plakati tako da su joj se krupne suze iz njenih sivih očiju slijevale niz obraze. Mislim da mi je to bilo najteže rastajanje s njom.

Ne zaboravite, ovu subotu pružite podršku odgojiteljicama

U subotu je prosvjed na Trgu u 12.05 i vrijeme je da osobe, uglavnom žene, ali i mnogo stričeka koji vam svakodnevno paze i maze djecu, rade s njima čuda kakva vama ne padnu na pamet, presvlače ih, pomažu im jesti, tješe ih, bodre i prate, dobiju prava kakva zaslužuju.
Nadam se da ćete ih podržati na prosvjedu i da, barem vi koji idete u vrtić, shvaćate važnost njihove uloge u djetetovu životu i koliko vrijednosti vašem djetetu daju.