Kako je imati dvoje djece? A kako je kad je to dvoje mlađe od dvije godine? Two under two je poprilično ozbiljan projekt za jednu obitelj, uvjerila sam se u to zadnjih mjesec dana.

Jedno od onih nekulturansampapitam pitanja

Jeste li planirali? Kad sam prvi put bila trudna i kad me netko pitao jesam li planirala trudnoću, to mi je pitanje bilo broj jedan na ljestvici hitova koliko je netko nepristojan. Sad, kad me netko to pita, procijenim pa ga kategoriziram kao nekulturno ili čisto ljudsko pitanje temeljeno na iskustvu.

Recimo, tko ima dvoje ili više djece, spada u drugu kategoriju. Jer, imati dvoje djece mlađe od dvije godine u početku je poprilično zahtjevno. Odjednom, nakon što imate jedno dijete gotovo dvije godine, donesete još jedno i kao da ih imate pet.
Rekla mi je kuma, kako joj je prijateljica objasnila da je najteže s dvoje. Žena ih ima više pa zna, dijete se djetetom izbija u ovoj varijanti, nekako, valjda? ?

Mali razmak, veliki kaos (u početku)

I kad ne ide po špagi, život je poprilično kaotičan. Ovisno kakvim se poslom bavite, ali to vam je s posla ona situacija kad istovremeno imate trideset i tri stvari za napraviti koje prije pet minuta niste ni mislili da ćete raditi i rok je svima isti, odmah. Neki se češće, a neki rjeđe susreću s takvim situacijama. U svakom slučaju, stalno radite nešto i baš kad provedete posao kraju, kreće sve ispočetka.

U slučaju raspada sistema

Autokorektt mi nudi: “U slučaju raspada Jugoslavije…” Jugoslavija se raspala, ali i raspao se sistem prošli tjedan kod nas. Ne moram vam reći, da ako dođe do situacije u kojoj se mama isključuje iz svakodnevnog programa na dan, dva, kao ja kad sam visoku temperaturu, stanje postaje kritično. Dobar baka servis ili osoba od povjerenja koja može uskočiti i tati smanjiti sav teret koji sad pada na njegova leđa, od neprocjenjive je važnosti.

Stojim na Maslenici, bura udara, jugo nosi kišu

I u prosjeku, jednom dnevno dođe do situacije koja vas pregazi. Kad me pitaju kako se nosim s tim. Pa, preživim, ustanem se, popravim krunu, poželim mir u svijetu i da zaštite dupine i krenem dalje. Hoću reći, sve je u glavi. Ima trenutaka kad me prebaci i nisam tako pozitivna, ali onda si zamislim njih dvije, super kul sestre za koju godinu, samostalne, sretne i pune ljubavi i podrške jedne prema drugoj. Kažem si, izdrži, ne daj se, Miha i idem dalje. Jer, možda me za pet minuta čeka nova oluja pa čemu očajavati zbog ove koja je prošla?

Koje su tu potencijalno smak svijeta situacije?

Svaka situacija u kojoj ja hranim Galadriel, a Vendi nešto radi. Onda ima najluđe ideje, popne se na stol, počne lupati s vratima, ode po svoj stolac i popne se nekamo… Ili, baš se poklopi da se nešto prolije, potraga ili rasipa. Odjednom, kaos.

Svaki je Vendin umor visoko rizična situacija. Potreba za pažnjom raste proporcionalno količini umora pa, sad, kako se ona teško nosi u tim trenucima sama sa sobom, tako je i mi, nekada, teško svladavamo. No, čim ode u krevet, život opet postane malo lakši. I nama, i njoj.

Plač u duetu

Ima trenutaka kad plaču, obje. Galadriel urla, Vendi tuli. Svaka svoju tragediju ima. Jedna je već pune 23 sekunde u krevetiću i nije vidjela ruke, a druga je zaprljala ruke dok je jela zrnati sir i sad to ne može više podnijeti. Dobro je dok smo zajedno doma pa riješimo dva problema zajednički. No, kad sam sama s njima, imam osjećaj u tom trenutku kao da sam na nizbrdici bez ispravnih kočnica.
Ipak, na kraju se svaka situacija riješi brzo ili vrlo brzo. Ali, kad traje, traje čitavu vječnost.

Velika beba želi isto što i mala

  • Galadriel ima kapicu za spavanje, mora i Vendi.
  • Galadriel ima varalicu, sad bi i Vendi.
  • Krevetić? “Moj! Ne beba, ne!”
  • Mala se beba nosi? Nema problema, velika gratis.
  • Galadriel je u marami? Super, mene možeš nositi s bočne strane.
  • Galadriel spava? Budem si i ja prilegla malo. Ili, ne, bolje da se derem kraj krevetića, možda se probudi.
  • Kolica? Super, obožavam se voziti u njima. Svojima? Ne, ovima za bebu. (V. T. 23 mj.)

Ja, no!

Od početne želje za držanjem mlađe sestre, došli smo do toga da je želi nositi. Iako traži nakon kratkog vremena da bebu maknem iz krila jer joj je teška, uvjerena je da bi je mogla nositi. I, jako se naljuti kad joj “dam da je nosi”, a ne želim maknuti svoje ruke s bebe. Uglavnom, “Ja, no!” znači Ja je želim nositi.

Neke neobjašnjive promjene

Vendi mjesecima doma nije htjela pogledati meso, da ne kažem okusiti jer to bi zaista bilo previše. Prvi ponedjeljak, nakon što smo došle iz rodilišta, za večeru me tražila: “Me.” Meso? U čudu sam pitala. Odgovara ona: “Da.” i to tonom kaj se čudiš pa nisam te tražila nešto neobično. Od tada, redovito jede meso. Bojim se da nešto ne pokvarim pa samo šutim i stavim ga na tanjur bez komentara.

Nisam pogriješila – zajednička soba

Svi su oko mene, više od mene brinuli kako će to izgledati kad novorođenče doselim k Vendi u sobu i još sebe tamo privremeno smjestim. “Budit ćete Vendi, beba će plakati, ovo, ono…”

Pustila sam nek’ sve ide dan po dan. Naći ću drugo rješenje, ako ovo bude potpuna greška.

Na kraju, od prvog dana obje odlično spavaju. Vendi, kad zaspi do jutra ne čuje ništa, a Galadriel samo tiho traži bradavicu u snu. I, zapravo, odlično nam je, imam cimerice koje nikada nisam imala, a tu i tamo, u prosjeku tri do četiri puta mjesečno imamo tulum po noći. Poklopi se loša noć kao prošla, kad je Vendi nešto ružno sanjala pa je u suzama došla k meni u krevet i trebalo joj je vremena da zaspi. Na kraju, kad smo zaspale, Galadriel se probudila i tražila jesti. I onda sam se ja razbudila. I tako, za čas ti propadnu tri, četiri sata spavanja. No, na moju sreću, takve su noći iznimka.

Prva zajednička šetnja – dodatak za kolica

Pitate se kako izgledaju naše zajedničke šetnje? Što nas je manje, to bolje funkcioniramo. Ono, iskreno, najbolje je kad odem sama u šetnju. Ali, taj film baš neću više gledati.

Odlično je što Vendi voli hodati pa bez problema šećemo dok je Galadriel u kolicima ili marami. Nabavila sam nam, nadobudno i dodatak za kolica da se Vendi može voziti. Razbila sam si noge oko gležnjeva na taj dodatak, Vendi se vozila punih deset metara pa odustala, a Matin trud oko instalacije dodatka, nije se isplatio. Ipak, šetnje s njima mnogo mi lakše padaju, nego li sam mislila da će mi padati. Teži je period prije šetnje i spremanja za šetnju kad mi samo zbog tog spremanja dođe da ne odem nikamo.

Toliko posla oko jedne obične šetnje, razmišljam. I toliko psihičke pripreme za šetnju, dok mi, očito, mnogo više treba pripreme za spremanje za šetnju.

Iskoordiniraš se

No, na kraju, u svemu dva, tri puta pogriješiš ili napraviš varijaciju greške i onda naučiš kako određene situacije iskoordinirati da bi bile što manje bolne za bilo koga od nas. Život s two under two nije mirno more, ali nosi more uzbuđenja. Sunčane i vedre dane, oluje i nevere i to sve odjednom, ponekad, istovremeno. I onda, ako vas pitaju kako da si ubrzaju vrijeme, recite im, nabavite si two under two. Dan će vam trajati 48 sati, a tjedan imati dva dana. Baš kad se snađete u jednom tjednu, shvatit ćete da je gotov i da dolazi novi, uzbudljivi vikend.