Biti u dobroj formi

Jedna od važnijih stvari, po meni, je dočekati drugo stanje u dobroj formi. Dakle, ako planirate trudnoću, svakako nastojte regulirati prekomjernu težinu, ali i budite aktivni. Tijelo će vam biti zahvalno i na kraju će vam sve vratiti lakšim porodom i bržim oporavkom. Naravno, uvijek postoje iznimke i uvijek se može dogoditi da vam dobra fizička priprema ne olakša porod, ali, sigurno vam neće odmoći. 
Sjećam se kad smo na tjelesnom u osnovnoj mjerili spuštanje trupa  u pretklonu. Imali smo neku čudnu nastavnicu tjelesnog, ali pamtim kad je rekla da je lakše roditi ženama koje su gipke. Tak’ sam ja, 15 godina kasnije došla sjela i rodila. Ha, naravno, nije tako, ali vjerujem da vježbanje i razgibanost utječu na porod u dobrom smislu. 

Koliko ranije početi?

Iskreno, teško mi je o tome govoriti jer sam u pokretu otkako znam za sebe i zato, rekla bih, krenite odmah. Jačanje mišića zdjelice, trbušnih mišića, leđa, ruku i nogu olakšat će vam mjesece u kojima ćete postajati sve teži. Govorim iz vlastitog iskustva, koliko god bili u formi i gipki pred kraj trudnoće se osjećate tromije, sporije i sve vam je teže. Za fotku na Instagramu svašta podnesete, ali niste više perolaka kategorija. 😀

Drugo stanje, a ne bolest

I ako naiđete na ideju da vam je u trudnoći najbolje mirovati, a sve je u redu i s vama i s bebom, slobodno zakolutajte očima. Ako ne postoji razlog za mirovanje, nemojte mirovati. Naše tijelo nije stvoreno za ležanje i sjedenje, već za kretanje.

Isto tako, ako vam je preporučeno strogo mirovanje, to vam je preporučeno s razlogom. U tom slučaju, isto, slušajte liječnike, a ne mišljenja ljudi oko vas. Jer, znate, mišljenje je kao… Svatko ga ima.

Hrana u trudnoći

Ovo nije jedan od onih članaka u kojima ćete pročitati hranite se zdravo i raznovrsno. Uvrstite ovo, izbjegavajte ono. U prvoj sam se trudnoći, nakon što sam ponovno s 18 tjedana počela jesti nešto osim maminih juhica, hranila zdravo. Uživala sam u hrani, ribi, mesu, povrću, voću. Lubenice sam pojela na kilograme. Ali, isto tako, imala sam neobjašnjivu želju za gumenim bombonima pa sam i njih jela. Sa slatkim nisam nikad prestala, dijabetes nisam imala pa sam si sve mogla priuštiti. Obožavala sam masni burek iz Dubravice, onaj trokut. To me je nekada spašavalo i u najvećim mučninama.

Malo drukčija priča

U ovoj trudnoći imam žgaravice. I, ako je takav dan, što god pojela, imat ću požar u želucu i jednjaku. Užasan osjećaj. Na ribu ne mogu pomisliti, meso mi se, isto baš ne jede. Tjeram se jesti raznoliko, ali ne uživam previše. Odgovara mi juha i povrće, grickam mrkvu i kekse, naranče i crnu čokoladu. Smeta mi ako je slano, začinjeno, nedajbože slatko. Sve mi izaziva žgaravicu. Pojedem, ponekad nešto što inače ne bih nikada jela, niti ikome rekla da jede, smokiće. Odgovaraju mi, skroz. Ne izazivaju žgaravicu. Zašto? Nemam pojma. 

Slušajte sebe, ne druge

Ako ste na početku ovog putovanja, nemojte slušati ljude oko sebe, izgubit ćete se u savjetima, a ne znam koliko je tih savjeta pametno. Težite zdravoj i raznovrsnoj prehrani i nemojte jesti za dvoje. U trudnoći vam, doslovno, po tromjesečjima treba 100, 200, odnosno, 300 kalorija više nego li inače. Da biste lakše zamislili, jedete koliko i prije trudnoće i još dodate 100 kalorija tako da pojedete 14 badema. Ništa više.  Priušitite si ono što vam odgovara, ali težite raznovrsnoj prehrani. 

I, kako bi jedna doktorica rekla: “Pohane tikvice nisu povrće!” Naravno, skroz je u redu jesti pohane tikvice, ponekad. No, postoje mnogo bolje varijante pripremanja tikvica od pohanja u ulju. 

I što onda ako vam ne odgovara?

Ako vam nešto ne odgovara, a našli ste da je baš ta namirnica odlična u trudnoći, što onda? Neće propasti svijet ako nešto ne konzumirate, niti ćete loše utjecati na razvoj djeteta. Trudnoća, zaista, ne može biti opravdanje za natući 30 kilograma. Jer, iako vam, možda, apetit raste, sjetite se da ćete više za zdravlje napraviti manjim gomilanjem kilograma.

Trudnoća nije natjecanje u tovljenju

Isto tako, ako jedete kao da u vama raste slonić, ne znači da ćete roditi slonića. Dapače, često se događa da su djeca majki s prekomjernom težinom kao i djeca majki koje su dobile previše kilograma, male porođajne težine. 

U prvoj sam trudnoći dobila 14 kilograma, a u ovoj do sada 12. Vendi je rođena s 3200, dok je ova beba po zadnjem ultrazvuku bila nešto teža od prosjeka za gestacijsku dob. Naravno trbuščić mi je kakav je, kao da sam pojela tri sarme više. Dakle, isto ništa ne znači veličina trbuha jer sve ovisi o vašoj građi.

Pijte (vodu)

Unos tekućine je bitan uvijek, ne samo u trudnoći. Ali, u trudnoći ste u većem riziku od urinarnih infekcija. Pa, koliko god vam se piškilo i kad ne pijete, piškit će vam se i ako pijete. Zato, dajte si oduška i ulijte u sebe dovoljnu količinu tekućine. Naravno, najbolje je ako je riječ o vodi. Osim toga, ja volim piti čaj od brusnice jer je brusnica dobra za urinarni trakt, a urološki čaj se ne smije konzumirati u trudnoći. 

Nisu sve brusnice, brusnice

Naravno, nemojte uzeti prvu brusnicu koju nađete u trgovini jer, iznenadit ćete se, čajevi od brusnice u vrećicama imaju 2-3 % brusnice, a neki čak samo taj postototak arome brusnice. Nećete pogriješiti s Encianovom brusnicom, nalazim je u DM-u među čajevima. Riječ je o čistoj brusnici, košta oko 20 kuna i uz pakiranje čaja dobijete i pakiranje smeđeg šećera. 

Vježbanje u trudnoći drukčije je od vježbanja inače

Naravno, ovisno o vašoj prethodnoj kondiciji i o tome koliko ste i što vježbali. Ako ste vježbali, nastavite dalje onako kako vam odgovara. Ako niste, ne morate pod svaku cijenu kad ugledate dvije crtice na štapiću upisivati trudnički pilates.

Vježbaj i odmaraj

Rekla bih, balans je važan. Koliko je važno prileći, odmoriti, toliko je i važno razgibati se. Ima dana kad krenem vježbati pa nakon treće vježbe legnem na podlogu i ostanem ležati još malo, a ima i dana kad bih mogla nakon treninga još napraviti, bez problema. 

Ideja da je nunanje bebe i guranje kolica tjelovježba, nije ideja

Kad je jedna djevojka na jednoj grupi tražila savjet za vježbanje u trudnoći, jedna joj je žena rekla da je bolje mirovati jer će imati dovoljno tjelovježbe kad rodi – nunat će i gurati kolica. Iskreno, nunanje i guranje kolica nisu nikakva tjelovježba, a još su teže ako ih radite s atrofiranim mišićima.

Vježbanje kod kuće

Koliko je nedostatak, toliko je i prednost što trenutno morate vježbati kod kuće (ako nemate osobnog trenera). Uvijek si možete odrediti kad ćete i koliko vježbati. Naravno, ovisi o vašem karakteru. Nekome je to prilika da izbjegne vježbanje, drugome je idealno rješenje.

Imam djecu pa ne stignem

Iskreno, mislila sam da će biti teže organizirati vježbanje uz Vendi. Ali, tko ima volju, naći će način. Povremeno je uključim u trening, ali ne uvijek. Zato što mi više odmaže nego li surađuje, ali ipak, ako je u pitanju lakši i kraći trening, onda ga tempiram u vrijeme kad je kod kuće i budna. 

Zašto Vendi vježba s nama?

Djeca najviše uče oponašanjem i mi smo joj, u svakom slučaju, zato je i nastojimo uključiti u vježbanje jer želimo na nju prenijeti ljubav prema vježbanju. Današnji je sve veći problem što se djeca premalo kreću i ne bave se gotovo nikakvom fizičkom aktivnošću. Iskreno, ne želim da mi djeca budu dio te statistike.

Nekad organizacija nije jednostavna

Ipak, kad imaš djecu, teže je ponekad organizirati odlazak na trening. Ja nisam imala pomoć dadilje do sad, niti planiram do daljnjeg. Imam dobar baka-servis pa mogu računati na njega, ali je i stvar u dobroj organizaciji. 

Više se ne možeš prilagoditi terminima bez razmišljanja

Ipak, treninzi izvan kuće bili su u terminima koje sam si prije oslobodila i planirala tako da mi odgovaraju. No, kad imaš doma malo dijete, više nije tako jednostavno uvijek otići na trening. Kad nemaš djecu, ne razmišljaš o takvim sitnicama ili kad imaš veću djecu, isto je lakše organizirati život. Ipak, u tom sam trenutku shvatila, možda ne mogu na trening, ali trening može meni i to u ono doba dana kad to meni najviše odgovara. I tako je, u međuvremenu, došla pandemija. Pa su svi počeli vježbati kod kuće i svi su treninzi postali dostupniji online. Pri tome, mislim na treninge uživo. Tako sam, zapravo, samu sebe potaknula da vježbam onda kad sam najodmornija. Ujutro. Vendi se ionako rano ustaje i sad je veseli kad zna da sam se obukla za vježbanje, odmah mi nosi i odrolava prostirku za vježbanje. 

Nastojte poboljšati vlastite navike

Ništa se nije promijenilo ni u trudnoći. Nastavila sam vježbati, a vježbanje i tempo prilagodila vlastitim potrebama, željama i mogućnostima. Baš kao i hranu. Na krraju, želim vam ponovno naglasiti. Vježbanje i prehranu u trudnoći prilagodite vlastitim potrebama i željama. Težite raznovrsnoj i kvalitetnoj prehrani, kretanju i održavanju kondicije, odmarajte i radite stvari koje vas vesele. Ne morate pod svaku cijenu jesti losos, ako vam ne odgovara, a čuli ste da ga je Meghan Markle jela svaki dan za doručak u trudnoći, kao što ne morate odlaziti na  trudnički pilates zato što to Maja Šuput čini. 

Prioriteti

Sve, na kraju ovisi o vama. Veš će vas čekati, prljavo suđe isto. Tako da, možete izabrati, sjesti popiti kavu, skrolati po mobitelu, gledati televiziju ili, jednostavno, ustati i dvadeset minuta – pola sata vježbati.