Plivanje i planovi

Moram li u uvodu reći da nam je korona pomutila planove za odlazak na plivanje ili da to preskočim? Preskočit ću. Imam osjećaj da će nam korona biti opravdanje za sve narednih nekoliko godina, opravdano ili neopravdano. Vendi je prvi put zaplivala s dvije godine. Onaj odlazak na more s godinu dana i nekoliko pokušaja ulaska u more neću računati. Dalje od gležnjeva, praktički, nije se smočila. Ali, nema veze, bili smo na moru, nas dvije u badićima, ona sa sladoledom većim od nje same, a ja s Galadrielom u trbuhu i još nitko nije znao osim nas za to.

Vendi pliva

Došli smo jedan dan u vrtiću i našli je na klupici kako leži potrbuške i pliva: “Ja ću pijati!” Rekla je odlučno kao da zna što je plivanje. Netko je iz grupe išao na more pa su im tete pričale što se radi na moru i kako se pliva. Tako je i Vendi odlučila da će plivati. Pa smo mi, motivirani njenom idejom, odlučili to ostvariti. “Ja ću pijati, ja ću pijati!” Ponavljala je danima.

Krenule, konačno

Onda smo, konačno, prošlog svibnja krenule. Prethodno sam je pripremala za odlazak na plivanje jer nije raspoložena za nepoznato i iznenađenja. Vjerujem da većina djece te dobi nije u najboljem stanju kad je nepoznata situacija. No, Vendi je sramežljiva level njena mama. Ja sam takva samo me život na pozornici naučio da mi nije problem stati pred hrpu nepoznatih, plesati, držati prezentaciju ili što drugo. No, kad je manji krug nepoznatih ljudi na okupu, radije bih odustala i preskočila to. Tako i ona, na ulici se srami prijatelja iz vrtića ili susjede koju nije dugo vidjela. Skroz ju razumijem pa ne forsiram nikakvo pozdravljanje i odgovaranje na pitanja.

Pripreme za bazen

Prije svega, listale smo nekoliko slikovnica s temom mora, bazena, plivanja i ronjenja. To mi je najjednostavniji način da je za nešto zainteresiram. Nakon toga, nekoliko sam joj dana pričala o plivanju i bazenu. Na kraju, odvela sam je u Decathlon da bismo joj izabrale kapu i kostim za plivanje. Bila je oduševljena, a ja sam već u međuvremenu odabrala gdje ćemo krenuti na plivanje i dogovorila termin. Bila je skroz oduševljena idejom i bila je strašno nestrpljiva. Možda sam joj dva dana prerano rekla za plivanje. Dva dana prije plivanja. Trebala sam joj reći pola sata prije polaska jer me u ta dva dana stigla, otprilike, 300 puta pitati kad ćemo ići plivati.

Mala Teta

Tako je Vendi, iz nekog razloga nazvala tetu Sanju kod koje smo išle na plivanje. I danas, kad idemo u toplice uvijek idemo “Maloj Teti”. Naime, naše prve sate plivanja odradile smo u Aquaeduci u Savskoj. Školu plivanja vodi Sanja Bosnar čija životna priča inspirira i motivira. Aquaeduca ima različite programe plivanja, riječ je o malom, odlično opremljenom bazenu. Grupe su male i zato je, među ostalim, ova škola bila naš odabir. Prostor je uredan i odlično opremljen, a program plivanja koji smo pohađale odlično koncipiran.

Škola plivanja

Unatoč pripremi, naše je plivanje prvih mjesec dana bilo poprilično borbeno. Nagovaranje na ulazak u vodu, pa na kraju sata nagovaranje na izlazak iz vode. Nagovaranje da stavi pojas, nagovaranje da ostane u pojasu. Zapravo, u početku, koliko god je odlazak na plivanje veselio, tih sat vremena je za mene bio popriličan stres. I, sve sam se nadala kako ću izbjeći koji odlazak i poslati tatu s njom, no on je radio u svim terminima, tako da nisu imali priliku zajedno plivati u početku. No, kad danas gledam, ti su nas odlasci poprilično gurnuli naprijed i kasnije je plivanje postalo spontano i zabavno.

Prvi odlazak u toplice s tatom

Nakon ljetne pauze i čim su se malo spustile temperature, spakirali smo se svi skupa u toplice. Putem sam Matu pripremala na to da ovo vjerojatno neće biti zabavno i da je ne forsira previše. Prvi smo put uzeli ulaznicu samo za tri sata, jer, bit će nam dosta i previše.

Smjestili smo se

Ja sam odlučila ostati s Galadriel, budući da je imala tada nepunih šest mjeseci, nisam je planirala kupati. Mato i Vendi su otišli prema bazenu. I dok sam ja kopala po ruksaku, organizirala ležaljku i zabavljala Galadrielu, nisam ni razmišljala kako izgleda pregovaranje oko ulaska u bazen.

Nevjerica

Okrenula sam se, a njih dvoje su već bili nasred bazena. Plivali su. Nisam mogla vjerovati. Prošlo je tek nekoliko minuta otkako su se otputili prema ulazu u bazen. Dolaze polako prema nama. “Ona ti je samo ušla. Dala mi je ruku i ušli smo u bazen kao da smo zadnji put jučer iz njega izašli.” I Mato je bio, nakon svih mojih priča da neće biti jednostavno ni lako, oduševljen njenim povjerenjem prema njemu i sigurnošću dok je ulazila u vodu.

Ni jesti ni piti

Taj prvi put nije htjela ni jesti, ni piti, ni izaći iz bazena. Uspjeli smo je nagovoriti da izađe pred kraj drugog sata kupanja i to smo je potkupili sladoledom. Čak je ni sladoled nije zanimao. Odmah je htjela da sutra ponovno dođemo “maloj teti”.

Asocijacije

Inače, ograda na ulazu u Savskoj gdje je Aquaeduca je plave boje, vrlo slična ogradi na Kvatriću kod trgovine sa sanitarijama. U Savskoj nismo često, zapravo, nismo bile od zadnjeg termina prije ljetne stanke. No, svaki tjedan, kad prolazimo pokraj plave ograde na Kvatriću, pita me: “Je tu Maja (mala) Teta?”

Omiljeno odredište

Sad su naši odlasci u toplice postali već tradicionalni, a Vendi ne izlazi iz bazena. Iznimka je sladoled. Prošli joj je put Galadriel otela sladoled, pa je zaradila još jedan. Neustrašiva je i neumorna, mogla bi skakati i plivati i skakati i skakati… A, u međuvremenu i Galadriel je postala velika obožavateljica vode.

Što prije

S njom smo uspjeli preskočiti fazu negodovanja i odbijanja vode. Ili barem mislimo to. Kupanje u bazenu nije problem, ali kupanje kod kuće u kadici mora završiti odmah, a to je i Vendi prolazila. Galadriel se jako veseli bazenu i s njom je izazov ići jer je u pauzama treba držati i sprječavati da otpuže do bazena. U bazenu se u potpunosti opusti, pokušava mahati rukama i nogama.

Kupanje u bazenu

Zadnji su put nakon toplica jele kao nikada u životu, a Galadriel je odradila i popodnevni nap od tri i pol sata. Ja sam tu večer legla zatvorila oči, ponovno ih otvorila i bilo je jutro. A tata? On se malo lošije proveo jer je tu večer proveo na poslu.

Ako ste u mogućnosti

Pružite im priliku da se prije prvog rođendana upoznaju s vodom. Naime, što su stariji, otpor je veći, naravno, sve dok ih ne prođe ta faza. No, možete ga i potpuno izbjeći ako vodu zavole prije nego li ih počne plašiti.

Raspitajte se o organiziranim programima plivanja. Mislim da svi nude dobre i odlične sadržaje i uvjete, barem tako kažu forumi i Google. Nas je Aquaeduca oduševila i rado ćemo se vratiti tamo kad se moj raspored malo presloži i sjedne na mjesto.

Od opreme vam je potrebno:

  • Kape za plivanje (ako idete u škole plivanja)
  • Pelene za plivanje ili gaćice, kostim, majica po želji
  • Swimtrainer (u školama ga dobijete na korištenje)
  • Obuća za bazen
  • Ručnik
  • Voda (jer mali u bazenu mogu dehidrirati)
  • Nešto za gricnuti nakon bazena (tamo nemojte raditi nered :D)

Izbjegavajte:

  • Odlaske na bazene ako ste prehlađeni ili bolesni.
  • Vikende jer je gužva.
  • Odlaske na bazen ljeti s bebama i malom djecom jer je opasnost od sunčanice, toplotnog udara, opeklina i dehidracije za njih ogromna.

I, prije svega,

Dobro se zabavite!