Last minute advent

Prošli smo tjedan prošle Advent u Zagrebu uzduž i poprijeko. Imam u albumu preko 400 fotki. Koliko bih tek imala da je Vendi uvijek bila raspoložena za fotkanje? Vjerojatno, duplo više.

Od-do

Prošle smo Gornji grad, Donji grad, Fuliranje, Čudnog Matoša, Akademiju (ALU), Lovački rog i još štošta. Zapravo, prošli smo i tjedan prije, nešto od toga, dok je Mato imao par slobodnih dana pa smo skupa odabrali top četiri mjesta, ovisno o vašim potrebama i željama, koja biste s djecom mogli posjetiti ovih dana. Em vam treba malo friškog zraka, em trebate probaviti sve što ste jučer pojeli. I, ako nađete fritule koje valjaju, javite nam!

Ako ste za akciju

Hilton Winter Garden

Kod Hiltona na Radničkoj je mini adventski punkt. U životu nisam jela lošije fritule, ali nema veze. Išlo smo se klizati i to nam je bilo primarno. Klizalište je odlično za manju djecu. Malo je i nema divljanja kao na Šalati.  Kad smo prvi put došli, bio je red i nismo imali šanse upasti pa smo odustali. Idući smo dan došli ranije, ali opet smo skoro ostali bez mjesta jer su već sve ulaznice bile rasprodane.

Nekad treba malo sreće

Imali smo sreće što se netko nije pojavio pa su na kraju pustili Matu i malu klizačicu. Vendi je cijelo vrijeme bila strpljiva i čekala. Bez previše ispitivanja. Čak je i prvu večer prihvatila bez suza činjenicu da se neće klizati. Drugi je dan strpljivo čekala i slušala upute, dvadesetak minuta čekanja s djecom može biti vječnost.

Imajte na umu

Ali, nedostaje im medvjedića za početnike. Minus je što imaju samo tri i ide po principu, tko prvi njegov medo. Isplati se doći ranije ili unaprijed kupiti ulaznice jer je maksimalno 25 klizača u terminu. Ulazi se na puni sat, ulaznica je 10, a klizaljke 15 kuna. Najmanji broj klizaljki je 25. Vendi i tata su se odlično proveli, iako nisu ulovili medu, sve dok Mato nije uplašio neko dijete koje je pitao treba li mu još medo. Mali se nije snašao, pa mu je dao medu.

Najmlađa

Rekli su nam da je ona najmlađa klizačica koju su imali. U svakom slučaju, s dvije i pol godine koordinacija još nije dovoljno usavršena da bi dijete moglo klizati. Ali, nije prerano za prve korake na ledu. Mi ćemo ovaj tjedan još nekoliko puta iskoristiti vrijeme za klizanje.

Klizanje

Ako ste za toplo i zatvoreno

Etnografski muzej i Backo Mini Express

U Etnografskom je muzeju izložba lutkica Jasmine Kosanović i ona nam je bila primarni cilj. No, u prizemlju je i izložba igračaka kroz povijest pa je sve tematski povezano s ovogodišnjim Adventom u Zagrebu. Igračke su u stvarnim veličinama, a neke poput konjića su dovoljno veliki da se svatko popne na njih. Vendi se zabavljala, a Galadriel spavala. I kad smo već krenule prema izlazu, uspjela sam je na prevaru odvesti do stalnog postava. Nisam imala pojma da ću uspjeti cijeli u miru pogledati. Naime u jedan su kut stavili na pod stratešku igru popularnu u Africi, mankalu. Ovdje su, umjesto školjkica stavili kockice.

Fanovi kockica

Bila je oduševljena kad je to vidjela. Naime, ona obožava kockice i svaki se dan s Mazom igra tako da broje kockice i slažu jednu na drugu. Tako je naučila brojati i vježba finu motoriku. Devet kockica naslaganih jedna na drugu, velik je pothvat za male ruke. Čim je u muzeju vidjela kockice, rekla je da još ne ide doma i da će ona tu ostati, a sutra će doći s tatom. Tako sam ja dobila vrijeme za razgledavanje stalnog postava bez da moram ponavljati “nemoj to dirati, pazi, nemoj…” Ulaz je 20 kuna i ne zaboravite Covid potvrdu.

Vlakići

Backo Mini Express skriven je u jednom dvorištu u Gundulićevoj, kraj Verdija. Sad su još i skele tamo, pa se teško primjećuje iz ulice. Riječ je o muzeju vlakića, i danas je to malo drugačije nego li prije tri godine kad sam bila prvi put. Neprekidno rade na postavu i proširuju ga. Osim toga, sad nas je stručni vodič proveo kroz pet postaja i ukazao na detalje koje ovako ne bismo mogli razumjeti i primijetiti. Svaka figurica na maketama ima svoju priču, razlog i smisao zašto je tamo.

Sve ima smisla

Priča je fantastična i još je bolja ako imate veću djecu koja sve mogu pratiti i razumjeti. Bila sam toliko oduševljena da sam zaboravila fotkati, ali, ako vam mogu preporučiti gdje da potrošite 35 kuna, onda je to tamo, na ulaznicu za Backo Mini Express. Vendi je sve strpljivo proučavala, iako nije mogla sve vidjeti najbolje jer je nisam mogla podići zato što se s kolicima baš i ne može unutra, a Galadriel je odlučila i ovu izložbu prespavati. Ovaj put, na mojim rukama.

U muzeju
Na konju

Ako ste za šetnju

Zrinjevac

Potez od Trga do Glavnog kolodvora ove je godine idealna šetnica. Nije natrpano kućicama s hranom pa nema zadržavanja i gužve. Na Zrinjevcu je lijepo i ukrašeno lampicama, najljepše je šetati kad padne mrak. Na Strossmayerovom je trgu instalacija imele i Vendi se i tamo zadržala i zabavila. A, kad dođete do Tomislavca, tamo je djeci najzanimljivije. Velike igračke, lisica kojoj je netko prvu večer adventa amputirao stopalo i puno blata jer se sva trava uništila kako je mokro i svi po njoj gaze.

Ne optrerećujte se detaljima

No, djeci to ne smeta, pa se ni vi ne trebate opterećivati previše. Baš nam je jedno popodne godila ta šetnja. Iako sam imala u planu potrošiti do sat vremena na taj izlazak, na kraju smo se doma vratile nakon tri sata. Sve tri smo zaspale te večeri u rekordnom roku i probudile se iduće jutro u sedam. Ovog je puta friški zrak bio pun pogodak.

Mankala

Ako tražite fotogenične lokacije

Lovački rog i Vranyczanyjeva poljana

To su lokacije s kojih nemamo fotku jer Vendi više nije bila raspoložena za fotkanje. Ali, to su sve one lokacije koje bih vam, definitivno, preporučila ako želite lijepu fotku s adventa ukrašenu lampicama. Mi ćemo još jednom pokušati uhvatiti priliku za fotkanje na ove dvije lokacije. Ako uspije, dobit ćete fotke.

Na Zrinjevcu