Karlovac na dohvat ruke

Odvažili smo se na jednu ludu avanturu i otišli na izlet vlakom. Hrvatskim željeznicama, da. I bilo je fantastično. Zapravo, meni je ovo bila druga vožnja vlakom u životu, a njima prva, pa je zabava bila na nivou. A Mato je bio kul i pitao me zašto nisam uzela karte za brzi vlak, nego za putnički. Lol, vidi se da je rođen u Njemačkoj. No dobro. Dugo sam razmatrala opciju što nam je najsigurnije i najbezbolnije što se tiče odlaska i povratka. I, lutajući bespućima voznog reda HŽ-a, vidjela sam da vlakovi često voze u Karlovac i vraćaju se iz Karlovca.

Ako ne ide vlak, ide bus

Sjetila sam se kako, osim toga, kroz Karlovac prolaze busevi svakih sat vremena i idu za Zagreb. Pa, ako negdje zapne vlak, ići će bus i nema brige. Osim toga, stanica vlaka je točno preko puta autobusnog kolodvora u Karlovcu. A, ako ste ikada išli na more iz Zagreba busom, znate o čemu pričam.

Karte online

Kupili smo karte dok smo se tramvajem vozili prema Glavnom. Jednostavno je, u nekoliko klikova imate kartu na mobitelu. To je stvar koja u HŽ-u definitivno dobro funkcionira.

Čekao nas je stari vlak

Izabrali smo si kupe u kojem nije bila gužva i krenuli. Budući da su bile već lagano spremne za ručak, Galadriel je pred kraj postala nestrpljiva. Ali, stigli smo. U vožnji je i jednoj i drugoj bilo zanimljivo prelaziti s jedne strane na drugu stranu vagona. Malo smo im puštali, malo ih smirivali. Zapravo, dobro je ponijeti neku igračku kako bi se skratilo vrijeme putovanja.

Trenutno smo u fazi – što je tvoje, moje je

Najveće borbe vodimo oko toga čije je što i tko je prvi uzeo. To je, ponekad, poprilično zahtjevno.  Osjećam se kao da moram donositi odluke o važnim stvarima, a u pitanju je plišanac ili neki komad igračke.

Od stanice Karlovac Centar – prema Zvijezdi

Došli smo u Karlovac. Mi. I nitko nigdje. Ostali smo iznenađeni, grad je bio poprilično pust. Nikoga na ulicama, nikoga u kafićima. Tu i tamo, neki prolaznik. Prošetali smo gradom i uživali u prizorima jeseni. Pokušavali smo uživati.

Vendi je imala svoj dan D

Kažem, pokušali, jer smo putem vodili borbe sami sa sobom kako ostati kul i prihvatiti činjenicu da je Vendi danas ne-mo-gu-ća. Smijem li reći da je dijete nemoguće ili ne? Bila je iznimno teška i radila je sve kontra. Osim toga, zadnjih su joj dana uši začepljene, a Fluimukan još nije djelovao pa nas i nije najbolje čula.

Naša greška

Najveća greška je najaviti nešto što dolazi tek na kraju, a jako je bitno. U ovom slučaju akvarij. Aquatika nam je trebala biti zadnja stanica izleta, a kako smo je unaprijed najavili, Vendi je samo čitavim putem ispitivala kad ćemo ići gledati ribe.

Laganini 10 000+ koraka

Dan se sveo na šetnju, Galadriel je dio vremena ubila oko u nosiljci, Vendi se hrabro držala i cijelim putem hodala. I, zapravo, nismo imali višak vremena. Nakon prve prijepodnevne šetnje, sjeli smo na ručak, prema preporuci u Tiffany, naručili široke rezance s pršutom i šampinjonima, pizzu i vješalicu. Obje su od svega po malo jele i sve im se svidjelo, a i šetnja je pridonijela njihovom apetitu.

izlet u karlovac

Za Aquatiku ne treba previše vremena

Po mojoj procjeni, Aquatika je oduševila Galadriel. Nije se odvajala od stakla i proučavala je sve redom. Vendi je najviše oduševila igraonica. Tamo smo mi uzeli predah dok je ona crtala. Na kraju, morali smo napraviti dva kruga jer je Galadriel htjela još. Nas smo se dvoje dobro držali s obzirom na to da nam je zaliha krvi bila na rezervi jer ju je Vendi i dalje kontinuirano pila na slamčicu.

Novim vlakom u Zagreb

I točno, tempirali smo povratak tako da smo u 15 došli na stanicu i još 15 minuta čekali vlak. Bila je poprilična gužva. Koliko smo ljudi vidjeli na stanici, nismo cijeli dan vidjeli u gradu. A, što je najbolje, za vas koji niste bili u Karlovcu, osim prolazili kad ste išli s mora ili na more. Karlovac je i dalje jedan miks obnove i posljedica rata. S jedne je strane veleučilište, s druge loš, uništen pločnik i fasada s udubinama od metaka.

Karlovac je odlična opcija

Ipak, mislimo da je Karlovac idealan za bijeg iz subotnje zagrebačke gužve. Mnoštvo zelenila, parkovi i malo prometa čine ga odredištem idealnim za šetnju za suhog vremena.