Vijenac za vrata

Božić i drvce 2020.

Pao nam je prvi ovogodišnji snijeg, a došlo je i vrijeme za drvce. O onom snijegu 22. ožujka uopće neću govoriti jer vjerujem da ste ga mnogi dočekali na romantičnim lokacijama poput parkova i parkinga u automobilima. Ovo je, ujedno, prvi snijeg kojeg je Vendi doživjela. Inače, nisam zimski tip i sve aktivnosti koje se odvijaju na temperaturi nižoj od 23°C, ako mogu odgoditi, odgodit ću. No, ovoga sam puta stvar gledala iz malo drukčijeg kuta pa sam se i ja ovogodišnjem snijegu iskreno razveselila. Stvarno se ne sjećam kad nam je u prosincu pao lijepi snijeg pa je moja radost bila još veća  jer mislim da je pao u pravom trenutku, baš sada kad su svi okitili svoje jelke.

Naš doček snijega

Htjela sam zanemariti naš romantični doček prvog prosinačkog snijega na parkingu Ikee dok smo čekali da nam HAK dođe pokrenuti auto kojem je umro akumulator. Odlučila sam malo ranije otići po Vendi u vrtić ne bismo li se našli i svi zajedno prošetali do parka, napravili joj snjegovića ili bacili koju grudu.

Taj snijeg… I nije ti baš nešto

Odmah ga je na izlazu iz vrtića radoznalo dotaknula, ali nije htjela dalje sve dok joj nisam pobrisala ruku. Dakle, prvi dojam i nije bio baš nešto obećavajući. Osim toga, trebalo nam je dosta vremena da je nagovorimo na ne skidanje kape s glave, a sad će nam još toliko trebati da je nagovorimo na oblačenje rukavica. U svakom slučaju, dok nam uspije, snijega više neće biti. No nema veze. I, nije baš Vendi bila previše oduševljena snijegom, pa ga više ni nije dirala, ali je veselo gazila po njemu. Baš sam razmišljala koliko sam sretna da sam našla (lijepe) vodootporne cipele za zimu s krznom iznutra. Inače, baš je teško naći tako male brojeve, da su vodootporni, topli i lijepi. Uvijek nešto od toga nedostaje. Zapravo, kupovina zimskih cipela bila je naš prvi susret s Froddom i, sigurno, ponovno ćemo tamo ići kupiti obuću. Osim toga, prednost je ta što se obuća proizvodi u Hrvatskoj, a cijene su sasvim prihvatljive.

Waterproof jakna

Kad smo kod zimske opreme, u S’Oliveru smo pronašli vodootpornu jaknu. Također, u ovim su veličinama rijetko dostupne ili ih u drugim trgovinama nisam vidjela s oznakom vodootpornosti. Ako računamo na kvalitetu i izgled, cijena od 280 kuna (na akciji) je sasvim u redu. Jakna je kvalitetna i topla, a modeli su malo veći od onih u drugim trgovinama. No, budući da je riječ o jakni, to nije toliki problem.

Jakna i cipele waterproof

Vrijeme je za bor

Do prošle godine, mnogo je više bilo onih koji su bor kitili pred Božić. No, što nas je ova godina naučila? Da nikad ne treba čekati zadnji trenutak, jer nikad ne znaš što nas još čeka u preostalim danima ove godine. Zato smo i mi požurili i prosinac dočekali s okićenim božićnim drvcem. No, kao i svi vlasnici mačaka i roditelji male djece, imamo dežurnog Grinča koji bi mogao biti odgovoran za jelku koja se onesvijestila, razbijene kuglice i srušene lampice, morali smo biti kreativni.

Vendi-friendly bor

“Napravit ću bor koji će odgovarati Vendinim željama i potrebama”

To će biti bor s kojeg će moći skidati ukrase i vraćati ih kako želi. I tako, počela sam, pomalo, smišljati i razmišljati te shvatila da je vrijeme za posjet hobby trgovinama i TEDI-ju.

Popis za kupovinu

Za izradu božićnog drvca trebat će vam malo vremena, ideja i nekoliko stvari iz trgovine:

 • Filc na metre zeleni
 • Škare
 • Vruće ljepilo
 • Čičak traka samoljepiva
 • Ukrasi od filca (gotovi ili ih možete sami napraviti)
 • Zid na koji ćete sve nalijepiti
 • Lampice (po želji)

Postupak izrade

Kredom ili markerom nacrtajte bor na filcu i izrežite ga. Ovaj naš sastoji se od tri komada posebno izrezana, kako bi traka kojom je zalijepljen na zid držala manji teret. Uzela sam najtanji filc za zid, lagan je, gladak i čvrst. Ako se odlučite za deblji, čupaviji filc, možete izrezati najjednostavnije ukrase i bez čičak trake stavljati filc na filc. On će bez problema držati te ukrase. Isto tko, u trećoj varijaciji možete nalijepiti magnetiće na stražnju stranu filca i na ukrase pa tako postavljati ukrase. No, ova treća varijacija zahtijeva dobro zalijepljen bor za podlogu.

Čičak traku samoljepivu ili onu koju je potrebno zalijepiti vrućim lijepilom izrežite na male komade i lijepite na bor tako da uvijek istu stranu stavljate na ukrase, odnosno, suprotnu na bor. Jer, smisao je da se bilo koji ukras može zalijepiti na bilo koje mjesto na boru.

Odlučila sam se za ukrase od filca, pompone i spužvaste naljepnice u obliku srca. Napravila sam zalihe jer vjerujem da će neki ukrasi do kraja prosinca biti izvan upotrebe.

Kad ne ide kako zamislim

Inače, imam dobre ideje, ali sam u realizaciji malo slabija. No, iskreno, sve mi je s ovim drvcem išlo po planu pa mogu reći da je ovo jedan od onih projekata s kojim sam zadovoljna. Napominjem, lampice su ovdje prvenstveno za fotografiranje i nismo sigurni da će ostati cijelo vrijeme jer drvce mora biti prvenstveno za igru, a ako lampice ostanu, ometat će je jer još uvijek ne mogu računati na to da lampice neće skidati, već da će isključivo paziti da skida ukrase.

Vendi-friendly bor cijeli

Cijena projekta

Bilo da nešto od materijala imate kod kuće ili nemate baš ništa, razlika u cijeni nije velika. Pretpostavit ću da nemate ništa u kući i da krećete od nule.

TEDi

 • Pištolj na vruće ljepilo oko 30 kuna (mali).
 • Dodatno pakiraje patrona 16 kuna.
 • Pomponi pakiranje 8-16 kuna (ovisno o vrsti i veličini)
 • Zlatna žica za obrub 8 kuna (metar)
 • LED lampice 1m 8-16 kuna (pakiranje)

RAJČIČ I RIBIČIĆ (REPROMATERIJALI)

 • Filc metar 15 kuna (uzela sam dva metra)
 • Čičak traka samoljepiva najuža 3 kune (metar)
 • Gotovi ukrasi od filca, božićni 1,50-2 kune (komad)

Otprilike, trebat će vam oko 100 kuna za početak, a na kraju sve ovisi o vašim idejama, željama, potrebama i o tome jeste li već opremljeni nekim materijalima.

 

Ako imate malo veću djecu ili onu jako malu koja samo promatraju

Veću djecu možete uključiti u izradu ovog drvca, a oni najmanji mogu gledati. Ovi između, poput Vendi, koji imaju svoju viziju kako nešto napraviti po svom, možda nisu najbolji suradnici u izradi, ali svakako će biti najbolji korisnici ove zabavne jelke.

Osim toga, pripremam još neke zabavne i Vendi friendly aktivnosti za ove blagdane, a o njima ću više pričati tijekom prosinca.