Pripreme bez stresa

Mislim da sam ove godine po prvi put u životu prihvatila da ne mogu sve oko blagdana imati pod kontrolom. Možda je to zato što sam ove godine odlučila pripremiti koliko stignem. Dakle, skoro ništa uz njih dvije. I, zapravo, promijenila sam prioritete. Prvenstveno, cilj nam je bio da se svi skupa zabavimo sa svime što radimo. Sve ostalo, manje je važno. Isto tako, po prioritetima sam isključila sve ono što oduzima previše vremena ili stvara previše posla i pospremanja. Cilj nam je bio da sve što radimo, radimo svi skupa ili, kako bi Vendi rekla “si supa”.

Blagdani ili?

Sjetila sam se kako se neki dan digla prašina oko ideje EU Parlamenta da si čestitamo blagdane, a ne Božić. Kao, svi se zgražaju, a ja, otkad znam za sebe, čujem tu frazu “sretni blagdani”. Dok su bila vremena SMS-a pa dok natipkaš Sretan Božić i Nova godina, potrošiš pola prostora jedne poruke. Sad su se oni to sjetili napraviti službenim i prošla im je ideja kao i ideja o veličini kiselih krastavaca. No, nema veze. Slavili vi blagdane ili samo Božić ili samo Novu godinu, želim vam da se dobro zabavite i ne trošite vrijeme na gluposti.

Pripreme za Božić

Ovogodišnje pripreme za Božić najviše su se odnosile na ukrašavanje doma. Minimalistički, ali opet veselo, i, kako sam već pisala, zanimljivo njima dvjema. Počeli smo dovoljno rano, pa ćemo ove godine do Badnjaka imati sve gotovo tako da nam je plan na badnjak otići u đir na neku adventsku lokaciju i dobro se zabaviti. Budući da Vendi ove godine već mnogo više razumije, dosta smo vremena proveli pričajući joj o Božiću.

Knjiga

Poslužila nam je i knjiga koju je dobila kad smo prije dvije godine u prosincu bili na pretragama na Rebru kako bismo otkrili uzrok njenog atopijskog dermatitisa. Baš taj dan, dok smo bili gore, bio je i Djed Mraz, pa je dobila na poklon knjigu o Božiću. Za sada, najviše je veseli Djed Mraz. I, zapravo, jedva čekamo Badnjak pa da ga pratimo na NORAD-u.

Priprema kolače

Ove godine uopće ne pečem kolače. Razloga je više, jedan je da je baka i onako ispekla već 23948 vrsta i moji joj ne mogu konkurirati. Drugi je razlog to što sam ja nedavno morala poprilično promijeniti svoju prehranu jer se pokazalo da sam na mnoštvo namirnica ozbiljno alergična i da moj organizam to više ne podnosi najbolje. No, baš zato što si nisam nametnula obvezu pripreme kolača, to me potaknulo da svi skupa iz zabave napravimo nešto jednostavno. Puslice, što može biti jednostavnije? Kada? Noć nakon što smo Galadriel i ja išle na hitnu, a dan nakon što je Mato završio na bolovanju.

Šugar, šugar

Dakle, baterije su svima na rezervi pa je pravo vrijeme za nešto slatko. Tata i Vendi su miksali, Galadriel i ja smo degustirale. Zapravo, Galadriel se nosila i sve smo lakše izveli. Točnije, zabavili smo se i samo je još ostalo da majka Pepeljuga počisti nered. Za razliku od uobičajene pripreme kolača, ovog mi puta nije bilo teško što to moram pospremiti. Sada, s dvije i pol’ godine, Vendi poprilično dugo može sudjelovati u ovakvim aktivnostima što mi poprilično olakšava aktivnosti s njom. Galadriel je u redu dok je spremna surađivati ili se samostalno zabavljati. Dok to više nije, onda bi se nosila pa i svaka aktivnosti staje.

Vendi i tata pripremaju kolače

Priprema čestitaka

Priprema je pola posla. Zar ne? Zato, ja sam pripremila papire i materijale za rad. Budući da je nakon vrtića dovoljno umorna da aktivnost ne može trajati previše dugo, jedan smo dan bojama ukrasili čestitke, a drugi smo dan dodali cofleke i praporce na čestitke. Nas dvoje smo se manje zabavili, mi smo prali ruke i sve što je bilo zamazano bojom i ljepilom. No, rezultat su unikatne čestitke kakve nedostaju u vremenu kad si svi čestitamo digitalnim kanalima.

Pripremite papir, škare, ljepilo i mašne

Vendi se najviše svidjelo u vrijeme vrtićkih adventskih aktivnosti reckati ukrasni papir. Zato, to smo ponovili i kod kuće. Dali smo joj i škare, iako su one više privlačile Galadrielu. Jer, mogu li se i one polizati? Zašto ne?
Mi smo se odvažili koristiti vruće lijepilo kraj Vedi i upozorili je da je “pec pec”. Pomagala nam je rezati trakice od kojih smo radili mašne i to joj je baš bilo zabavno. Zapravo, zadnjih smo desetak dana intenzivno proveli u pripremama za blagdane. Mislim da mi pripreme nisu nikad bile zabavnije, a Mato kaže da se nikada nije više pripremao za Božić.

Vendi radi čestitke

Pripremite ukrase

Ovaj mi naslov daje bezbroj ideja. Ovisno kave ukrase pripremate, ali uglavnom djecu možete u sve uključiti. Bilo da pripremate kuglice za bor ili tražite fotografije koje ćete kao mi iskoristiti umjesto kuglica i objesiti kao ukrase. Nama je još ove godine preostalo izraditi ukrase za bor od slanog tijesta. Možda ih na kraju i nećemo imati gdje objesiti, ali zabava je neizostavna kad se mijesi, valja i utiskuje u modlice. To je aktivnost koju već možete provoditi s djecom od 18 mjeseci. I, baš je ova fotka nastala u ovo vrijeme, prošle godine pa nas podsjeća na to.

Vendi radi kolače

Ostalo je još malo vremena

Vjerujem da ste mnogo toga već pripremili. Ako niste, nemojte ni počinjati ono što će vam uzeti previše vremena. Blagdani su tu da biste se radovali i sjetite se toga svaki put kad pomislite da vam je dosta. Ako je, odustanite. Okrenite se onima koji se nalaze oko vas, zagrlite se i uživajte u blagdanima!

Sretan Božić želi vam No Drama Mama tim.